14 december

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
nov - december - jan
<< 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31     >>

Op 14 december wordt sinds 789 traditioneel érgens ter wereld gestaakt in de transportsector. Wáár precies, wordt nooit vooraf vrijgegeven: dat moet altijd een verrassing blijven. In de begindagen van deze traditie, grofweg in de Hoge en Late Middeleeuwen, was deze verrassing weinig spectaculair, omdat de wereld nog klein was (nóg kleiner dan nu: meer dan de helft van de continenten was nog niet ontdekt en bestond dus nog niet), en het verkeer beperkt. Pas tegen het einde van de XVIde eeuw begon deze jaarlijkse ééndagsactie krantenkoppen te halen. Die waren er in de Middeleeuwen overigens óók nog niet. Gelukkig voor het militaire volkje valt deze actie in volle winterstop, zodat hun activiteiten er niet onder lijden.

Beschermheilige[bewerken]

Sint Febiac, patroon van het transport op wielen. Deze in 789 in Wallonië gestorven martelaar heette voluit Félix Eusèbe Bartholomé Ignace d'Autosalon-Cycle, maar zijn kennissen en latere aanbidders vonden het acroniem handiger. Sint Febiac wordt ook aangeroepen voor (of liever tegen) lekke banden en bezeten GPS-toestellen, en wordt beschouwd als de grootste concurrent van Sint Christoffel, patroon der reizigers.

Dagspreuken[bewerken]

 • Op een zaterdag veertien geeft december veel gegrien. (Dit wordt weersproken op Weerspreuk, waar gezegd wordt dat op een zaterdag veertien sneeuw ook wel eens wordt gezien.)
 • Veertien dagen zijn voorbij: half december is vlakbij!

14 december in de geschiedenis[bewerken]

 • 789 - De eerste wilde staking in de transportsector breekt uit, maar haalt de krantenkoppen niet.
 • 1605 - Voor het eerst haalt een wilde staking in de transportsector de krantenkoppen. Het feit dat op deze dag ook de eerste krant uit de wereldgeschiedenis gedrukt wordt, is hier niet geheel vreemd aan.
 • 1799 - Een jammerlijk aan zijn einde gekomen Wannes Vandewerelt haalt de krantenkoppen als eerste stakingsbreker. Het karrenwiel wordt op zijn graf geplaatst.
 • 1800 - Het karrenwiel op het graf van Wannes Vandewerelt wordt vervangen door een stenen exemplaar.
 • 2006 - De auto van Rita Verdonk wil niet starten, maar doordat de jaarlijkse wilde transportstaking dit jaar in Nederland plaatsvindt, valt dit niet op.
 • 2009 - De jaarlijkse wilde staking in de transportsector gaat deze keer door in Spanje. Dit heuglijke feit wordt overschaduwd door de even wilde staking van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia, die al op 6 december begonnen is. Bovendien kondigen de vakbonden aan dat zij de stakingen ook nog na de veertiende zullen voortzetten.


Geboren[bewerken]

 • 145 - Octavus Severus, bijgenaamd "de late", tweelingbroer van de op 11 april geboren Septimus Severus.
 • 999 - Godfried II van Zevergem. Het blijde nieuws staat echter in de schaduw van de geboorte van zijn Lotharingse naamgenoot, en haalt de pagina's van de geschiedenisboeken niet. Die van Wikipedia evenmin, maar dat verbaast niemand.
 • 1508 - Don Fernando Álvarez de Toledo, hertog van Alva. Om hem meer anciënniteit als edelman te kunnen geven (het Spaanse boekhoudkundig jaar wordt van oudsher op 31 oktober afgesloten), wordt de datum naar 29 oktober verschoven.

Dag van de...[bewerken]

 • Reizigers die niet van plan waren om op deze dag te reizen.
 • Reizigers die aan een voettocht naar Scherpenheuvel, Lourdes of Santiago de Compostela beginnen.
Bouncywikilogo.gif
De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over 14 december.

Wist je dat[bewerken]

 • Een meubel op wieltjes als een transportmiddel wordt beschouwd zodra men er de openbare weg mee betreedt?
 • Een eenzaam wieltje alleen binnenshuis als een transportmiddel wordt beschouwd?

Zie ook[bewerken]