21 december

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
nov - december - jan
<< 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31     >>

21 december is de magische dag waarop de onderkant van de aarde de kortste nacht doormaakt (wat niet evident is), en de bovenkant de kortste dag (wat al meer voor de hand ligt). Hiervan merkt men ter hoogte van de evenaar niks, zodat de evenaarlingen wéér geen reden hebben om te feesten. Elk jaar weer doet wel één van hen een oproep tot alle evenaarlingen om exact om middernacht samen omhoog te springen, en even exact samen terug de grond te raken, om de andere planeetbewoners eens een lesje te leren. Elk jaar weer is er doet ook wel één van hen een oproep om die sprong precies op het middaguur te maken.

Beschermheilige[bewerken]

Sint Sezonius, de enige heilige met maar liefst vier (4) dagen. De andere zijn 21 maart, 21 september en 21 juni. Hij is de patroon der trimesters, al was hij in zijn jonge jaren slechts een middelmatige leerling. Een ettertje, beweren sommige heiligen. Maar zij zijn jaloers op het groot aantal aan hem gewijde dagen.

Dagspreuken[bewerken]

 • Verwar 21 december nooit met 21 november.
 • December, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, december, Grote Smurf, is 't nog ver?

21 december in de geschiedenis[bewerken]


Geboren[bewerken]

 • 205 - Tchang Wang Tang, uitvinder van het buskruit. Aangezien hij tezamen met zijn uitvinding ontplofte, en er van zijn laboratorium noch van zijn nota's iets overbleef, duurde het nog zes eeuwen eer een andere Chinees het buskruit opnieuw uitvond.
 • 1632 - John Henry Boiler, uitvinder van het warm water. Zijn uitvinding brengt een grote verandering in het Engeland van de tweede helft van de XVIIde eeuw, waar men voor het eerst in 1660 kennis maakt met thee, en deze in tegenstelling tot de rest van de wereld, met warm water bereidt. De finesse van deze bereiding heeft nooit het Britse eiland verlaten, want de rest van de wereld heeft dit "warm" water altijd als "kokend" water geïnterpreteerd, omdat men daar, vóór de uitvinding van het warm water, al zeer lang vertrouwd was met "kokende olie" en "kokende woede".
 • 1701 - Lemuel Friday Gulliver, wereldreiziger en hoofdredacteur van de eerste editie van de en:Uncyclopedia Britannica.
 • 1967 - Knutselsmurf, bekend vanwege zijn prachtige kunstwerken die nog steeds in het hedendaagse smurfendorp zijn te bewonderen.

Dag van de...[bewerken]

 • Eerste roomijskarverschijningen (zuidelijk halfrond).
 • Bontmantels in synthetisch konijnenvel (noordelijk halfrond).
 • Verveling, de weemoed en de melancholie (evenaar). Alle evenaarsrassen delen in deze gevoelens.
Bouncywikilogo.gif
De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over 21 december.

Wist je dat[bewerken]

 • Bij de zuiderlingen op 21 december de zomer begint?
 • Bij de noorderlingen op 21 december de winter begint, tenminste voor diegenen die al niet naar het zuiden vertrokken zijn?
 • Bij de evenaarlingen er helemaal niks begint?
 • 25 December na 21 december komt?

Zie ook[bewerken]