8

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Achtzwem.GIF

0 + 0 = 8, ge moet alleen opletten bij't stapelen, want die nullen zijn zo glad als een iool!
~ Urbanus van Anus over zijn favoriet cijfer.

Wanneer je op een militair acht slaat, slaat hij terug.
~ Kapitein Overduidelijk tijdens een les rekenen.

De 8 of acht (voor wie zich meer inkt kan veroorloven of liever schrijft) is, na de 0, het meest symmetrische cijfer van het alfabet. Deze tweede positie is omstreden, aangezien men kan argumenteren dat de acht uit twee gestapelde nullen bestaat, en dus twee maal zo symmetrisch is als deze concurrent. De acht is in ieder geval boeiender om naar te kijken, en inspireerde menig designer.

8 en design[bewerken]

Achtkoek.JPG

De acht is inderdaad, zowel op artistiek als op sportief gebied, het meest inspirerende cijfer uit onze cultuur. Zo werden op dit cijfer attracties, lekkernijen, sportieve figuren en ander moois gebaseerd.

Achtbaan[bewerken]

Wie nog nooit in een achtbaan heeft plaatsgenomen, heeft er op z'n minst zin in gehad, of er een panische schrik van gehad. Maar één ding is zeker: de achtbaan laat niemand onberoerd. Geen enkel ander cijfer heeft zo'n sociale impact gehad: pogingen om vierbanen, vijfbanen, zesbanen en zevenbanen te lanceren liepen alle slecht af!

Achtkoek[bewerken]

De lekkere achtkoek kent ieder beschaafd mens, en omgekeerd. De achtkoek is ook een geliefd én praktisch symbool voor naastenliefde, want wie er een in twee deelt heeft nog altijd de indruk over een volledige koek te beschikken. De achtkoek kent verschillende afgeleiden, waaronder de krakeling. Deze laatste geeft de indruk dat de ontwerper bij zijn taak in de knoop is geraakt, maar dat mag de pret niet drukken. De door de acht geïnspireerde vrijgevigheid beperkt zich niet tot het delen van lekkere koeken: zelfs in het strengste legerkorps worden gul achten weggegeven. De soldaten krijgen daartoe om de haverklap de opdracht, en zo worden zij tot menslievende burgers opgeleid.

Achtfiguur[bewerken]

Kunstschaatsers, kunstruiters, hondentrainers en heggenscheerders krijgen maar niet genoeg van de achtfiguur, omdat zij deze heerlijke beweging eindeloos kunnen voortzetten. Pas wanneer de schaatser onderuit glijdt, de ruiter van zijn paard gegooid wordt, de trainer gebeten wordt en de scheerder de wortels van de heg heeft bereikt, overwegen deze artiesten een pauze. In deze disciplines geniet vooral de Moebius-acht een hoog aanzien, maar deze is niet voor beginners weggelegd.

Exotisch geluk[bewerken]

Het Westerse numeriek klavier van morgen. Overmorgen voor wie dit gisteren leest.

In het verre Oosten wordt de acht als een geluksgetal beschouwd, hetzij omdat dit cijfer mooi bekt in één van die rare taaltjes, hetzij omdat één van hun goden ooit iets met een acht gehad heeft.

China[bewerken]

Wanneer een schattige Chinese deerne haar ogen zo wijd opentrekt dat je in haar oogbol het magische cijfer 8 kan waarnemen, let dan goed op je portefeuille!

In China wordt 8 als een geluksgetal beschouwd, en millennia lang werd deze eigenaardigheid door Westerlingen weggelachen. Rare jongens, die Chinezen. Maar nu de Chinese economie als een pletwals over de Westerse heengaat, worden alle middelen goed genoeg geacht om die mannetjes een halt toe te roepen, inclusief het uitschakelen van hun geluksgetal. Een der eerste maatregelen is het vervangen, op toetsenborden, van de 8 door de 13, een homeopathische poging om hun geluksgetal met ons ongeluksgetal te bestrijden.

India[bewerken]

Deze Indische schat durft zich niet te laten zien in de buurt van een Mediterraan restaurant: trop is teveel en teveel is trop! Maar lokaal is ze zo goed als een godinnetje.

In India wordt de acht met een achtarmige welvaartsgodin geassocieerd, wat maakt dat inktvissen en spinnen daar even heilig zijn als koeien. Telkens wanneer er een wezen, dat normaal[1] minder dan acht ledematen heeft, met exact dit aantal geboren wordt, kan de vreugde niet op. Vooral de geboorte van een kind met acht ledematen wordt als een bijzonder goed voorteken beschouwd, wat maakt dat tsunami's, hongersnoden, oorlogen, aardbevingen en tsunami's veel gemoedelijker aanvaard worden: de godin der welvaart is tóch met hen, en het zal allemaal uiteindelijk wel goed komen.

Zie ook[bewerken]

Sofacht.JPG

Notenbalk[bewerken]

  1. Het begrip "normaal" heeft in India niet helemaal dezelfde dimensie als bij ons.