Aalst

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aalst; Oljsjt
Plaats in België
En daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaans de po-lo-naiseuh!!!
En daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaans de po-lo-naiseuh!!!
Basisgegevens
Provincie Oost-Vlaanderen
Land België
Burgemeester Prins Carnaval
Oppervlakte Joost mag het weten
Inwoners 78.000
Portaal  Portaalicoon Plaats


Alost?
~ Fransman die de weg vraagt aan een Vlaming.

Ja, natuurlek lost em! Da ziedde toch?
~ De Vlaming over zijn lekke band.

Aalst (Frans was die Vlaming) is een stad in de België, in de provincie Carnaval. De stad telt ruim 78.000 inwoners, die allemaal rijp zijn voor het gesticht. Een inwoner van deze stad wordt ook wel eens "A lost" genoemd. Aalst is gelegen aan de Dender, ook bekend als de E40, die met haar rustgevende geluiden de Aalstenaar doet kalmeren en het stadsbeeld voor een groot stuk tekent.

Kenmerken[bewerken]

Het Belfort met er rechts naast een minaret.

Aalst is het meest bekend om zijn dagelijks carnaval en om zijn "Rosse Beiaardier", een verhuisde Hollander die fameuze en legendarische muziekstukken schreef voor de stad.
Een al even beroemde telg is de romantiekschrijver Louis Paul Boonstaak. Aalst maakte immers een stukje van de Belgische politieke geschiedenis met als centrale figuur priester Adolf Daens, over wie Louis Paul Boon overigens zijn beroemdste boek "The Priest and Erotica" schreef. Het belichaamt de sociale geschiedenis van een stad, streek, volk en tijdperk.

Aalst heeft ook tal van wachttorens, zoals het belfort en de kerk, om de festiviteiten in het oog te houden.

Geschiedenis[bewerken]

In begin 2000 lag het graafschap Aalst in de Gouw. Het deel van deze gouw werd door Julius Caesar bestuurd, later overgenomen door Napoleon. Lothar van Brabant-Hertogen probeerde nog twee jaar de fictie van zijn opperleenrecht over Aalst te doen gelden. De bevolking werd uiteindelijk bevrijd uit haar "slavernij" in 2008 en vanaf toen barstte een uitbundig feest los tot het feest dat Aalstenaars nu kennen.
De vlag zegt veel over de geaardheid van haar bevolking: de stedelingen zijn door hun frequente dronkenschap zeer onstuimig en verliezen vaak hun evenwicht. Zo landen ze op alle mogelijke voorwerpen die niet erg voordeel bieden bij het opvangen van de val. Rood staat voor bloed, wit voor iets vies en geel voor de feestadrenaline.

Aalst lag strategisch op de handelsweg Brugge-Mechelen. Zo kon er tol geheven worden door Aalst. Tevergeefs: aangezien het stadsbestuur zo anarchistisch was, kon men heel gemakkelijk sjoemelen. Het gefraudeerde geld kan men nog steeds terugvinden in de Belgische staatskas.

Oorsprong van de benaming 'Ajuin'[bewerken]

Winterajuin.JPG

De spotnaam voor de Aalstenaars is over heel Vlaanderen bekend. Eigenlijk kan men zelfs amper nog van een spotnaam spreken, want momenteel is het een rage voor de Vlaming om de Aalstenaars ermee te pesten. Zo zijn er een aantal uitspraken die tegen een bewoner uit Aalst gebruikt kunnen worden:

  • Ik moak ajoansoep van a! (Ik sla je bont en blauw!)
  • Doe de rokke van die Ajoan af! (Verkracht haar!)
  • Ik em nog 'n ajoaneke met a' te pelle! (Wij hebben nog een appeltje schillen!)

Sport[bewerken]

In Aalst bevindt zich een hypermodern voetbalstadion op 10 meter van de kleine markt voor meer dan 6000(0) man. Het is de thuishaven SC Tweedracht Aalst. Verder is er een basketploegje, Okapi Aalstar, die echter niet noemenswaardig is vanwege zijn slechte prestaties en zijn nog slechtere coach en bestuur. De thuishaven hiervan is het Forum, die met 10 man al stampvol zit.

Geografie[bewerken]

Het centrum van Aalst ligt op een hoogte van ongeveer 10 meter boven zeeniveau, in een dal, waarvan de bergkammen variëren van 50 tot 80 meter hoogte. Niet ver van de stad snijdt een fjord het binnenland in, welke uitmondt in de Westerschelde. De "Dender" oftewel de E40 is een belangrijke heirbaan die verbinding maakt met Brussel.

Evenementen[bewerken]

  • Carnavalsstoet: elke avond vanaf 18.00 u.
  • Carnaval: 24/24 uur, 7/7 dagen verzekerd
  • Kermis: gegeven door de Aalstenaars, Attracties: zoveel mogelijk bier zuipen op één minuut.
  • Kerstmarkt: nooit, Aalstenaars zijn heidens.
  • Torenp**p*n: dit kan elke dag gebeuren op het Belfort. Torenp**p*n is de officiële stadssport en is uitgevonden door de vroegere burgemeester van Aalst: Ilse Uyttersprot. Om deze sport uit te oefenen dient u met twee te zijn en heeft u een toren nodig. Het is verplicht een filmpje op te nemen tijdens uw sportieve daad en dit filmpje vervolgens te lekken aan alle media.

Zie ook[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Aalst.