Afghanistan

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Afghanistan
AfghanistanVlag.JPG
AfghanistanWapen.JPG
Vlag van Afghanistan
Wapen van Afghanistan
Ligging van Afghanistan کشور تریاک و و بچه بازی
Ligging van Afghanistan کشور تریاک و و بچه بازی
Basisgegevens
Talen Paskwil
Hoofdstad Khaboel
Regeringsvorm Religieuze dictatuur
Religie Islam (76,3% sulfieten en 23,7% sanskrieten)
Inwoners 31.000.017 (officieel)
Staatshoofd Ali Baba Sahl Ami
Overige
Volkslied Dzingh Bhoem
Motto Afghaen sal elckeen
Munteenheid Afghaanse pineut (AFP)
Nationale feestdag Geen, Afghanen werken 24/7
Traditionele kledij Rijstpapmuts
Traditioneel eten Rauwe geitenwollen sokken met pasta of frietjes
Portaal  Portaalicoon Land
Stan.PNG
De Stanlanden

Es un buurmon nen Ofhoan, ton es 't dro me joe hedoan.
~ Piet Huysentruyt in een pessimistische bui.

Es un buurmon nen Ofhoan, ton sol 't prema me joe hoan.
~ Piet Huysentruyt in een optimistische bui.

Is uw buurman een Afghaan, dan bent u er zelf óók één, want Afghanen emigreren niet en vluchten nog veel minder, komaan, dat weet toch élke Afghaan!
~ Een anonieme Afghaan over Afghaans buurmanschap.

Afghanistan is het oudste nog bestaande land in Azië: de Afghanen waren al Afghanen vóór de Chinezen Chinezen en de Indiërs Indiërs waren, om nog van de andere Aziatische volkeren en bijhorende landen te zwijgen. De Afghanen waren dan ook de allereersten in de streek om het achtervoegsel "-stan" te gebruiken om een land mee aan te duiden. ~ Abdul Ghader Rasouli Rasholi Kooni Pedarsookhteh Madarjendeh barnamerizi hasood afghooni afkooni bashandeh Narwey, Herat,

's Lands naam en taal[bewerken]

De naam "Afghanistan" is afgeleid van 's lands motto: "Afghaen sal elckeen", dat vreemde indringers waarschuwt voor de gevolgen van ongewenste inmenging. Pineuten die het probeerden waren onder andere de Engelsen, de Russen en de Amerikanen. Het woord "pineut" is overigens afgeleid van de in Afghanistan sinds de nacht der tijden gangbare munt, de Afghaanse pineut, in de wandeling pineut genoemd. Het feit dat het motto even oud is als het land, spreekt ten gunste van drie even wijd verbreide als bevochten theorieën:

  1. Nederlands Vlaams Antwerps is de oudste taal van de mensheid (geformuleerd door Johannes Goropius Becanus, de lijfarts van Filips II);
  2. De Afghaanse taal (die zij overigens momenteel "Paskwil" noemen) is afgeleid van de Nederlandse;
  3. De Nederlandse taal is afgeleid van de Afghaanse.

Sinds 1842 heet de Afghaanse landstaal officieel "Paskwil". Tot dan heette ze gewoon "Afghaans", maar toen in het Victoriaanse Engeland in een toonaangevend satirische tijdschrift een humorist opperde dat het Afghaans zelfs niet deugde om een paskwil[1] in te formuleren, en kort daarop in dergelijke tijdschriften het woord "paskwil" ter vervanging van "Afghaans" (als taal) ging circuleren, namen de Afghanen het woord over voor hun taal, bij wijze van geuzennaam.

Kledij[bewerken]

Tien willekeurige Afghanen, met de typische, opvallende Afghaanse muts, door kenners "pakol" genoemd, en door de rest van de wereld "rijstpapmuts".

Afghanen worden, visueel althans, in de eerste plaats gekenmerkt door hun opvallende traditionele kledij, en pas in de tweede plaats door hun wilde blik. Het meest opvallende element in die kledij is de muts, die door Afghanisten uitsluitend "pakol" wordt genoemd, en door de rest van de wereld[2] uitsluitend "rijstpapmuts", naar het rijstpapetende en zo'n muts dragende ventje dat op één van Bruegels meest populaire schilderijen voorkomt. De muts was in de late XVde eeuw in Europa geïntroduceerd door afstammelingen van kruisvaarders die Jeruzalem gemist hadden, in Afghanistan waren terechtgekomen, en zich daar vermengd hadden met de lokale bevolking, tot de "Drang nach Westen" te groot werd.

Economie[bewerken]

De economie van die grotendeels woestijnachtige land is geconcentreerd in vijf steden, die elk hun specialiteit hebben, en dat sinds ettelijke eeuwen.

Khaboel[bewerken]

In de hoofdstad worden voornamelijk explosieven geproduceerd, die heel goedkoop zijn, maar zo onbetrouwbaar dat de helft ervan explodeert vóór ze de fabrieken hebben verlaten, wat het grote aantal ruïnes in deze stad verklaart, en de onverschilligheid waarmee de oorspronkelijke bewoners reageren op ontploffingen. Een Khaboelees kan dan ook niet aan het schrikken gebracht worden met voetzoeker of bommelding, laat staan door kinderachtig "Boem!" te roepen.

Khaboel in al haar glorie.

Bakshish[bewerken]

In het met een mysterieus waas[3] omgeven Bakshish worden bankgeheimen gekoesterd die de Zwitsers doen verbleken van nijd. Het enige dat al is doorgesijpeld, is dat het niet zozeer om spaarrekeningen of beleggingen gaat, maar om sommen gelds die gereserveerd zijn voor omkopingen op alle mogelijke niveaus en van alle mogelijke omvang. Klein of groot, oorlogs- of vredestijd, smeergeld passeert via Bakshish.

Dahmian[bewerken]

Hoewel India, Bangladesh en China bekend staan voor hun productie van wereldoverspoelend goedkoop textiel, is het een haast onbekend feit dat de meeste textielfabrikanten van deze drie landen hun productie uitbesteden aan de nóg goedkopere ateliers in Dahmian, waar naar verluidt uitsluitend melaatsen, syfilislijders en uitgerangeerde politici tewerkgesteld worden. Naar verluidt, want er is nog nooit een journalist erin geslaagd om daar poolshoogte te gaan nemen, en de informatie komt van concurrerende textielfabrikanten. Een korrel zout is dus aangewezen. De echte Afghaanse muts wordt overigens niet in Dahmian gemaakt: elke Afghaan maakt zijn muts zélf, en in Dahmian worden er uitsluitend gemaakt die bedoeld zijn voor toeristen en andersdenkenden die de Che Guevara-baret beu gezien zijn.

Ghazel[bewerken]

Ghazel staat bekend om zijn fietsindustrie, hoewel er in Afghanistan nog nooit één origineel fietsgebonden ontwerp is ontstaan. De inwoners van Ghazel specialiseren zich dus vooral in industriële spionage, wat al leidde tot twee Brits-Afghaanse oorlogen in de XIXde eeuw, toen in Engeland de ene interessante vooruitgang na de andere werd gemaakt in de ontwikkeling van de fiets, en er telkens meteen goedkope Afghaanse fietsen met die verbetering in omloop kwamen, tot grote ontsteltenis van de Engelse fietsfabrikanten. De relaties tussen beide landen zijn altijd gespannen gebleven.

De Afghaanse windhond Milou op weg van Ghazel naar zijn nieuwe baasje in Parijs.

Minder bekend is dat de Afghaanse windhond hiervandaan komt, en wel op eigen kracht. Een gemiddelde Afghaanse windhond doet er zo'n vier dagen en zes uur over om van Ghazel naar Brussel te lopen, met een gemiddelde snelheid van zo'n 70 kilometer per uur. De asielaanvraagprocedure duurt daarentegen veel langer, maar is, in het geval van Afghaanse windhonden, honderd procent gegarandeerd succesvol: er is er nog nooit één teruggelopen. Of gevlogen.

Kamdahar[bewerken]

De Afghaanse zeemacht op manoeuvre.

In Kamdahar worden sinds mensenheugenis haarverzorgingsproducten vervaardigd, van rooswerende shampoo tot lichtvaste kleurmethoden. De Afghaanse vrouwen staan wereldwijd bekend om de schoonheid van hun haar[4], en in tegenstelling tot wat in Ghazel gebeurt, zijn het de Afghaanse ontwikkelingen die elders in de wereld schaamteloos gekopieerd worden, en wel door grote cosmeticabedrijven. Elke zichzelf respecterende kapper gebruikt echter de originele producten uit Kamdahar.

Afghaanse zeemacht[bewerken]

Net zoals Zwitserland beschikt Afghanistan over een (naar Afghaanse normen) terdege opgeleide zeemacht, met het oog op een mogelijke gebiedsuitbreiding richting zee. De praktijkoefeningen worden gehouden op een ondergronds meer, waarvan de locatie zorgvuldig geheim wordt gehouden. Afghanistan betaalt zich te pletter aan duikboten, omdat de voltallige onderzeevloot onvrijwillig tot zinken wordt gebracht tijdens de jaarlijks opendeurdag van de Afghaanse zeemacht. Nucleaire vervuiling hoeft echter niet gevreesd te worden, aangezien deze tuigen met pedalen worden aangedreven.

 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan


Notenbalk[bewerken]

  1. Een helaas in onbruik geraakt synoniem voor "schotschrift" of "pamflet". Helaas zijn ook deze woorden in onbruik aan het raken, maar dat zou ons te ver leiden.
  2. Zo'n 99,99% van de wereldbevolking dus, al zou het N.I.S. het waarschijnlijk op 76,3% houden.
  3. Dat door snoodaards "smog" wordt genoemd.
  4. Over de schoonheid van het resterende gedeelte der anatomie zijn de meningen verdeeld.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
15 Februari 2016
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.