Ajax

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
JODEN!
ook bekend als Ajax
Ajax.jpg
Naam JODEN!
Ook bekend als Ajax
Opgericht op: 3-8-1904 in Amsterdam
Trainer Keizer Nero van Amsterdam

Ajax is gewoon mijn team, da's logisch
~ Johan Cruijff over zijn team

Ajax is een voetbalteam met als rol het zijn van de eeuwige tweede (al weten we allemaal dat ze eigenlijk nummer één twee zijn), op één enkel uitzonderingsgeval in 1911 na, waarin zij derde eerste werden. Vaak wordt Ajax gezien als een doorgeefluik voor spelers die naar Spanje of Engeland willen vertrekken.

Oprichting van Ajax[bewerken]

Ajax werd oorspronkelijk opgericht als een voetbalclub voor kansloze joden in Amsterdam, op initiatief van de burgemeester om problemen in de sloppenwijken te voorkomen. Dit doel werd bereikt, waarbij duidelijk werd dat joden meer konden dan gierig zijn en problemen veroorzaken. Zeventig jaar lang speelde Ajax uitsluitend met joden tot dat "El Salvador" (Johan Cruijff) bij Ajax kwam. Cruijff vermomde zich als een jood om Ajax te kunnen infiltreren en alle geheimen door te spelen aan de grote vijand, de kakkerlakken. Toen aan het licht kwam dat hij geen jood was besloot het bestuur van Ajax de club open te stellen voor iedereen ongeacht ras, nationaliteit of afkomst met uitzondering van Rotterdammers. Ten gevolge hiervan kwamen topspelers als Henk de Vries, Johan Cruijff, Sjaak Swart en Dick van Dijk bij Ajax, waardoor het veranderde in een onverslaanbaar team. Zo hebben ze talrijke overwinningen geboekt op de 100m vallen, de 500m bal kwijtraken en zijn ze tot op de dag van vandaag nog nooit verslagen in het koningsnummer 'tweede staan aan het einde van de competitie'.

Crisisperiode van Ajax[bewerken]

Toen in 2005 de trainer Ronald Koeman besloot te vertrekken naar Spanje trad er een crisisperiode aan bij Ajax. In deze periode ruilde het voortdurend van trainers en raakten de spelers het teamgevoel kwijt. Hierdoor verloor Ajax veel wedstrijden en waren er veel bezoekjes van mannen met een petje en capuchon op die om uitleg vroegen. Pas in 2008 toen met behulp van oud-speler en levende legende Johan Cruijff voormalig bondscoach en oud-speler Marco van Basten werd aangetrokken als trainer. Hij wist met succes het teamgevoel terug te brengen en pannenkoeken uit te delen aan alle bezoekers. Zo kreeg Marco de bijnaam "pannenkoek". Hij moest uiteindelijk echter weer vertrekken omdat hij een eigen pannenkoekenzaak begon in de Bijlmer. Een persoon die weggejaagd was uit Engeland, Martin Jol, nam de fakkel over. Het in de brand steken van de ArenA is er nog niet van gekomen.

Ajax en de eeuwige strijd tegen kakkerlakken[bewerken]

Al sinds de oprichting van Ajax kampt het met problemen met ongedierte. Met name kakkerlakken zijn een groot probleem voor Ajax. Meerdere malen per seizoen ondervindt Ajax een ware kakkerlakkenplaag in hun primaire stadion "De ArenA" en in hun secundaire stadion "De Kuip" alwaar de plaag zo erg is dat Ajax er vrijwel nooit speelt.

Al enkele keren heeft Ajax verloren van deze kakkerlakken, waarna het gehele team vermist raakte. Pas na dagen lang zoeken door reddingsteams worden de eerste (soms ontzielde) lichamen teruggevonden. Hierdoor kwam de leiding van Ajax met nieuwe regels. Zo moeten de supporters tegenwoordig altijd stenen, door de KNVB goedgekeurde giffen, knuppels en messen meenemen wanneer Ajax de strijd aangaat met de kakkerlakken.

Ajacieden staan erom bekend dat ze zich niet schamen voor hun aandoening.

De aanhangers[bewerken]

Veel aanhangers van Ajax lijden aan Ajacide, een psychische aandoening waarbij de patiënt lijdt aan hevige waanbeelden, een zwaar verwrongen zelfbeeld en hallucinaties. De meest voorkomende waanbeelden bij Ajacieden is een houding van "Wij zijn de beste!" terwijl dit absoluut niet zo is. Dit uiten de Ajacieden door goedkope namaakshirtjes te dragen en goedkope namaaksieraden die beide gekocht zijn op de IJhallen. Verder laten zij in het F-vak kreten horen als "Alle boeren zijn homo", "Als de lente komt dan gooien wij, bommen op Rotterdam" en "trom.. trom.. trom trom trom... trom trom trom trom... AJAX!".

De oorsprong van Ajacide is na jarenlang onderzoek van Nijmeegse onderzoekers gevonden in de vorm van de publieke omroep NOS. Hier worden zeer vlug tussen de beelden door het logo van Ajax en teksten als "I LOVE AJAX" weergeven. Dit gaat door tot op de Teletekst van de NOS. Hier vindt men positief nieuws over Ajax en negatief nieuws over alle anderen clubs van Nederland.

De remedie voor Ajacide is echter simpel: Tweemaal Ajax zien verliezen van een veel zwakkere team als FC Volendam of PSV.

Prestaties[bewerken]

Eeuwige 2e (2009)


Zie ook[bewerken]