Alt

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
AltHalt.JPG

De Alt is een even muzikale als sensuele klaviertoets. Wanneer je ze indrukt, krijg je een diepe, warme vrouwenstem te horen, die je één of andere instructie geeft. Wie goed oplet, ziet op dat ogenblik het scherm iets warmer opgloeien dan anders. De Alt: een sensatie.

Muziek en informatica[bewerken]

Ruth Brown, de Alt van Apple.

Hoewel de gemiddelde sterveling denkt dat MS-DOS de eerste belangrijke informaticabijdrage was van Bill Gates, was hij als jonge snaak al eerder actief. Hij zong toen in een gemengd koor, en was verliefd geworden op één der alten. Je weet wel, die mysterieuze vrouwen met donkere stemmen en doorgaans dito haarkleur. Daar rijpte het idee om computergebruikers te laten leiden door zo'n stem, die hij verkoos boven de bliepgeluidjes die computers toen produceerden wanneer zij de gebruiker ergens attent op wilden maken. Hij toog aan het werk, maar moest tot de vaststelling komen dat de stem van wat uiteindelijk de Alt-toets zou worden, veel te veel eiste van de toenmalige computers.

Windows[bewerken]

MS-DOS was te zwak voor zijn Alt, die dan maar andere dingen deed, waarbij helaas altijd een andere toets moest inspringen. Toen Bill uitgekeken was op de Alt-combinaties, lanceerde hij Windows. Intussen waren de computers een stuk sneller geworden, en dacht hij de Alt-draad weer te kunnen oppikken. Helaas gingen de eisen die zijn nieuwe besturingsprogramma's aan de computers stelden evenredig aan de capaciteiten van deze computers de hoogte in, en was er nog steeds geen plaats voor de warme vrouwenstem.

Apple[bewerken]

Indien Bill Gates een computer een donkere vrouwenstem wil laten voortbrengen bij het indrukken van een Alt-toets, dan moet hij zich een Apple aanschaffen. Want terwijl hij vocht tegen de logica van sterker wordende computers die het afleggen tegen meereisende software, had men daar de stem gewoon in de basischip geïntegreerd. Dat mens zit daar gewoon in, ongeacht welk besturingssysteem je gebruikt. Wel, een opname van haar stem in ieder geval. Je kan ze, mits wat gepruts, aan een andere toets toewijzen, maar bij het opnieuw aanzetten van het toestel zit ze weer onder de Alt-toets.

Wie is de oorspronkelijke Alt?[bewerken]

LaVern Baker, de Alt van Microsoft. Ooit eens.

Er zijn niet minder dan twee oorspronkelijke Alten, allebei even donker van stem, van haar... en van huidskleur! Terwijl Bill Gates de R&B-zangeres LaVern Baker geëngageerd had, was Steve Jobs haar concurrente, Ruth Brown gaan aanspreken. Wanneer we de stem van Baker ooit uit een PC zullen horen komen, is niet zeker. Maar Applegebruikers zijn al decennia lang vertrouwd met het warme geluid van dat van tussen de lucky lips van Brown is gekomen. Lang nadat deze dame het tijdelijke met het eeuwige verwisseld heeft, zal de Apple-gebruiker nog bijgestaan worden door haar stem, want ze heeft zowaar de volledige Oxford Dictionary of English ingezongen, met alle werkwoordvervoegingen! Jawel, ingezongen, en een kei die haar dat nadoet.

Andere talen[bewerken]

Tot nu toe heeft Apple nog geen enkele zangeres gevonden die zij waardig achten om Brown's prestatie in een andere gebruikerstaal over te doen. Vandaar dat de meeste computerhandelaars in niet-Engelstalige landen aan Applecomputers een softwaredingetje toevoegen dat het indrukken van de Alt-toets, gecombineerd met het indrukken van een andere toets, deze andere functies laat uitvoeren. Bill kan het nooit laten om Steve daar regelmatig grinnikend op te wijzen. Maar hij staat zelf nog nergens, al beweert hij dat hij destijds LaVern Baker zowel de Oxford Dictionary of English als de Collins Pocket Irish Dictionary heeft laten inzingen. Waar dat laatste goed voor is zullen ooit wel eens horen zeker?