Bassaland

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Sja ik ben dus de baas in baassaland.
~ Johan Cruijff over Bassaland
Bassaland
Vlag Zaïre.jpg
Wapen Bassarms.JPG
Motto "DOOD AAN DE KOLONISTEN!"
Nationale hymne "Lief klein mooi mijntje"
Officiële taal Baswahili
Hoofdstad Bassaville
Staatsvorm Constitutionele anarchie
Baas Koning Klant
Munteenheid Om het even: alle deviezen zijn welkom
Godsdienst Katho-Fetisjisme
Internetdomain .bas
Oppervlakte 7270 km²
Aantal inwoners 33.002 mijnwerkers

Bassaland is een landje in Afrika en ligt geklemd tussen Congo 1 en Congo 2. Het land is zeer klein, en diende vóór zijn onafhankelijkheid als vuilnisbelt van Groot-Congo. Nu is Bassaland de grootste krijtproducent ter wereld. Het land heeft aartsrivaal Bhutan al vijf maal verslagen in de race om de "most-unknown-country-of-the-world-award".

Geschiedenis[bewerken]

Het lot van de meeste Franse kolonisten in Bassaland.

Toen het noordelijk gedeelte van Groot-Congo door Franse kolonisten werd ontdekt en bezet, en het zuidelijke door Belgische, zagen de Bassalanders hun kans schoon, en verzetten zich met man en macht tegen de kolonisten. Met succes: dezen waren tóch niet geïnteresseerd in een vuilnisbelt. Toch werd er nog een jaar hardnekkig gestreden tegen zowel Fransen als Belgen (zie verder).

Krijt[bewerken]

Kort na de onafhankelijkheid in 1870 werd in de bodem van de hoofdstad Bassaville een grote hoeveelheid krijt ontdekt. De krijtader was niet breed, maar wel zeer diep. De ontginning hiervan leverde het landje meteen een economische onafhankelijkheid die zijn buren het nog steeds benijden. Zij leveren aan scholen, voetbalclubs en krijtverzamelaars wereldwijd. Menig straatartiest heeft zijn roem deels aan de ondergrond van Bassaland te danken.

Een typische mijngang in Bassaland.

Afgunst[bewerken]

De beide Congo's beweren dat Bassaland zijn krijt niet uit een honderden meters diepe smalle krijtader haalt, maar vanaf een zekere diepte onder hun territorium aan het exploiteren is. Aangezien hun ondergrond op die plaats uit een metersdikke laag graniet bestaat, kunnen zij deze aantijging echter niet bewijzen. Om de gemoederen te bedaren, levert Bassaland al jaren de voor beide Congo's zo noodzakelijke oefenvoetbalploeg. Beide Congo's moeten immers al elk zes voetballers leveren om aan een elftal te geraken (voetbal is er niet erg populair), en dan hebben ze niemand om tegen te oefenen. Verder heeft Congo 1 de haven van Bassaland hard nodig, aangezien hun territorium nét niet de oceaan haalt.

Witte zwarten[bewerken]

Een Bassaanse mijnwerker uit de krijtmijnen.

De Bassaanse mijnwerkers vallen op in Afrika, omdat ze aan de bleke kant zijn, en daardoor al eens voor albino's aanzien worden. In een krijtmijn werken is voor een Afrikaan dus geen lachertje, en menig Bassaan zou maar wát graag naar een koolmijn overgeplaatst worden, ware het niet dat zij zich terdege bewust zijn van de waarde van hun werk.

Ontplooiing[bewerken]

Bassaland kent helemaal geen stedenbouw of architectuur, omdat alle infrastructuur ten dienste staat van de centrale en enige mijnschacht. De grootste activiteit ontplooit zich nu eenmaal ondergronds, en boven zijn alleen maar eenvoudige arbeidershuisjes te zien, en een paar villa's van de mijnbazen, de officieuze leiders van het land. Er is een brede weg naar de haven, vanwaar het krijt vertrekt naar de rest van de wereld, en een klein vliegveldje met een paar privéjets. De mijnwerkers zetten zich al jaren in om hun land met hard werk naar welvaart te leiden, maar die laat een beetje op zich wachten. Hun voortdurende verblijf ondergronds verhindert een klare kijk op de buitenwereld, en werken is de boodschap.

Nationale hymne[bewerken]

Hoe onbekend Bassaland buiten professionele krijtmiddens ook mag zijn, de Bassanen zijn fier op hun landje. Getuige daarvan hun nationaal volkslied, "Lief klein mooi mijntje":

Lief klein mooi mijntje brengt de welvaart in het land, (3X)
en we wòòòrden ooit rijk!
Glorie, glorie, mijn Bááássalaaand, (3X)
en we wòòòrden ooit rijk!

Waar kan een voetbalclub of school nog zonder krijt, (3x)
en het kòòòmt van bij ons!
Glorie, glorie, mijn Bááássaland, (3X)
en het kòòòmt van bij ons!

Ooit zullen wij de allerrijkste mensen zijn, (3X)
en dat kòòòmt door het krijt!
Glorie, glorie, mijn Bááássaland, (3X)
en dat kòòòmt door het krijt!
Het strategische belang van de Bassaanse haven voor Niet-meer-Belgisch Congo ofwel Congo 1 blijkt duidelijk uit deze overzichstkaart.

Trivia: Brief van een Belgische soldaat[bewerken]

Ick wort heelemaal krackjorum van dat gespuisch, waarmee wij ginder zitten opgescheept. We verkrijgen zeer onsmakelijke spijzen van Fransche kaazen over de datum van houdtbaarheidt. Teegen de tijdt, dat de kaazen worden verorbert, is er niets meer over dan een dreckige brij, waarvan wij worden geagt dit op te slurpen. Slaapen kan ick hier geen moment. Ze zitten vortduurent - en oock des nagts! - te trommelen en onophoudelijk daarbij te zingen met ene zeer valsch gezang. Ick heb hierdoor ernstige besgadiging opgeloopen bij mijn trommelvliezen. Enkele van mijn maaten zijn al heelemaal van den kaart en kunnen niet meer op een gewoone wijze funktioneren.'
~ Belgische soldaat in zijn dagboek
 
Afrika

Algerije · Angola · Bassaland · Benin · Botswana · Burkina Faso · Burundi · Centraal-Afrikaanse Republiek · Comoren · Niet-meer-Belgische Republiek Congo · Niet-meer-Franse Republiek Congo
Carthago · Djibouti · Egypte · Equatoriaal Guinea · Eritrea · Ethiopië · Gabon · Gambia · Ghana · Guinee · Guinee-Bissau · Ivoorkust · Kaapverdië · Kameroen · Kenia · Lesotho · Gadaffië
Madagascar · Malawi · Mali · Marokko · Mauritanië · Mauritius · Mozambique · Namibië · Niger · Nigeria · Oeganda · Rwanda · São Tomé en Principe · Sauriër Jungle · Senegal · Seychellen
Sierra Leone · Somalië · Soedan (Noord · Zuid) · Swaziland · Tanzania · Tsjaad · Togo · Tuinesië · Vuvuzela · Westelijke Sahara · Zambia · Zimbabwe · Zuid-Afrika