Bauhaus

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van Bauhaus.

Bauhaus is een kunststroming die is onstaan door een school die zichzelf zo noemde. In feite legden de Atlantiërs daarentegen de basis voor de Bauhaus, waar Marcel Bierbreuer later op voortbouwde. Zie voor meer uitleg hierover het artikel: Atlantis. Marcel Bierbreuer is een van de belangrijkste Bauhausers geweest door zijn stoelen waar je amper op kunt zitten. Dat de functie ergens anders gelegd wordt dan waar het meestal voor gebruikt wordt is kenmerkend voor Bauhaus.

De Bauhausschool is pas in 1919 opgericht, hoewel de Bauhaus zelf al veel eerder bestond. In 1919 bood Henry van de Kwel, hoofd van de Bauhausschool, aan Walter Opius Opium aan om hem op te volgen. Daarna werden in 1919 twee scholen met veel te lange namen samengevoegd tot de Staatliches Bauhaus Weimar. Opius Opium maakte een nieuw ontwerp voor het gebouw en het nieuwe gebouw van Bauhaus ging naar Dessau in Duitsland toe. In de Bauhausschool ontworpen studenten zeer eenvoudige en functionele voorwerpen. Zo werd er een deur ontworpen die je aan vijf kanten kunt openen. In de Bauhausschool zelf wordt les gegeven op een manier die nooit eerder is vertoond. De studenten dienden hun eigen creativiteit te exploreren door te werken met de meest uiteenlopende materialen. Er werd bewust en gedreven gezocht naar een architectuur die maatschappelijke impact had. Hierbij zijn onder andere materialen zoals hout, plastic, aarde, lucht, papier, ijzer, plutonium en antimaterie gebruikt.

De naam Bauhaus vindt zijn oorsprong in de eerste Bauhausontwerpen, waarbij piramides gebouwd werden. Deze piramides kunnen als de eerste huizen gezien worden en werden daarom ook wel Bauhaus genoemd. De concrete naam 'Bauhaus' bestond hiervoor nog niet, maar Bauhausers van de Bauhausschool vonden dat het in het Duits beter in je hoofd blijft zitten waardoor ze voor de naam Bauhaus kozen. Het roepen van Bauhaus werkt ook hypnotiserend waardoor ze deze naam ook geschikt vonden.

Voortbrengsels van de Bauhaus[bewerken]

Raceligstoel[bewerken]

Raceligstoel, ontworpen door Marcel Bierbreuer

Hiernaast is een afbeelding te zien van een raceligstoel, ontworpen door Marcel Bierbreuer. Marcel Bierbreuer kwam op het idee van deze stoel doordat hij op televisie naar een wielrennerswedstrijd keek, hij vond hierbij dat die mensen niet zo comfortabel zaten. Hij kwam vervolgens op het idee om stoelen voor races te ontwerpen die ook comfortabel zijn.

Het materiaalgebruik van deze raceligstoel zijn drie houten platen die uit een verzameling latten bestaan, vijf wielen omdat het altijd handig is om een reservewiel bij te hebben als je racet of om een eventuele steun te hebben als je omvalt, jammer is dan weer dat er geen wiel aan de andere kant zit. De voordelen van het gebruik van deze stoel zijn dat mensen altijd frisse lucht hebben als ze hem in gebruik nemen en dat de stoel eenvoudig in elkaar te zetten is als hij gesloopt is.

In totaal is er twee keer een raceligstoelwedstrijd georganiseerd, maar dit was geen succes, de reden hiervoor is te verschrikkelijk om hier op te noemen.

Deze stoel is eerst in de massaproductie geraakt, maar toen iemand er een ongeluk mee kreeg en met een gebroken been in het ziekenhuis lag is het uit de productie gehaald.

Bauhaus LP's[bewerken]

LP's van de Bauhausschool

Niet alleen op architectonisch, beeldend en theatraal gebied, maar ook op muzikaal gebied heeft de Bauhausschool zichzelf ingezet. Zo hebben ze hun eigen LP's ontwikkeld in typische Bauhauskleuren. De tol die bovenaan de afbeelding te zien is laat de verschillende kleurcombinaties zien waaruit de LP's, ontworpen door Bauhausers, bestaan. De LP's zijn net als gewone LP's in de vorm van schijven gemaakt. Deze LP's zijn ook allemaal in dezelfde grootte gemaakt, wat op de foto ook terug te zien is.
De eerste creatieve ontwerpen van de LP's bestonden uit LP's met een mengkleur van wit en zwart. Latere ontwerpen bevatten veel rood en andere kleuren. Bij de bovenste en onderste LP's op de foto is te zien dat het binnenste gedeelte van de LP ontbreekt. Deze LP's zijn dan ook snel uit de handel gehaald toen de Bauhausers dit doorhadden.
Verschillende platen die de Bauhaus tot nu toe heeft uitgebracht zijn alle albums van hun eigen band Bauhaus, Atom Heart Mother van Pink Floyd en nog wat LP's van Radiohead.Hoewel Bauhaus zijn best heeft gedaan om zoveel mogelijk LP's te produceren zodat ze de vraag aankonden van hun albums, is dit niet gelukt. De gereedschappen in de Bauhausscholen konden slechts 5000 LP's per week produceren. Dit was te weinig om de vraag naar de albums van Radiohead aan te kunnen. Met Atom Heart Mother was op zich geen probleem. Bauhaus' eigen band, Bauhaus, had de nodige problemen om de vraag aan te kunnen doordat er al teveel albums van Radiohead geproduceerd waren. Het gevolg hiervan was dat er geen albums van Bauhaus meer verkocht werden om de vraag van Radiohead albums nog steeds aan te kunnen.

Bauhausmuzikant Daniel Ash[bewerken]

Gitarist van de Bauhaus, Daniel Ash
Logo van de band Bauhaus

Daniel Ash is een van de eerste Bauhausgitaristen. Hij is tevens een van de eerste Gothic gitaristen. Hij speelde op een abstracte manier gitaar, wat ook kenmerkend is voor overige voortbrengels van de Bauhaus. Hoewel de zaken die ze voortbrengen concreet zijn, zijn ze in begrijpelijkheid abstract.

Daniel Ashes band Bauhaus is geïnspireerd op de Bauhaus zelf en op David Bowie. Hun band is in Groot-Brittannië opgericht en is een Nieuwe Golf Band. Ze zijn in 1978 opgericht maar in 1983 weer opgehoven nadat ze in het Verre Oosten hadden gespeeld.

Daniel Ash heeft ook gespeeld bij Radiohead toen Ed O' Brien zich een beetje ziek voelde.
Toen Ed O' Brien zich na een tijdje weer beter voelde ging Daniel Ash weer opnieuw spelen bij de Bauhausband.
Ed O' Brien gaf Daniel Ash bloemen als bedankje voor het invallen.


Voorbeeld van een van de maffe teksten van deze Bauhaus band:

All we ever wanted

all we ever wanted was everything
all we ever got was cold
get up, eat jelly
sandwich bars, and barbed wire
squash every week into a day

the sound of drums is calling
the sound of the drum has called
flash of youth shoot out of darkness....
factorytown

Vertaling:

Alles wat we altijd wilden was alles
alles wat we altijd kregen was kou
sta op, eet een kwal
sandwich staven, en gebarbt draad
plet elke week in een dag

Het geluid van drums is aan het roepen
het geluid van de drum heeft geroepen
Flits van jeugd die uit de duisternis schiet....
Fabriekstad

Bauhaus architectuur[bewerken]

Bauhaushuis dat op duplo is gebaseerd

De belangrijkste doelstelling van de Bauhaus was om verschillende soorten functionalistische gebouwen te maken. Centraal hierbij stond dat deze gebouwen een in- en een uitgang hadden.
De Bauhaus heeft zich onder andere laten inspireren door Lego en Duplo. Bij de afbeelding hiernaast is een duidelijk voorbeeld te zien van een huis waarbij deze inspiratiebron zichtbaar is. De blokvormen binnen Duplo en de kubusachtige uitsteeksels worden gezien als ideale ornamenten voor woningen binnen de Bauhaus. Naast de vorm is ook de kleur erg belangrijk. Binnen Bauhaus worden regelmatig primaire kleuren gebruikt en ook de eentonigheid van kleuren wordt als erg belangrijk gezien. Daarnaast geven verschillende kleuren verschillende functies aan binnen de Bauhaus. Bij het Bauhaushuis hiernaast is bijvoorbeeld te zien dat het huis vrijwel geheel uit een witte kleur bestaat. Naast deze witte kleur is bij de ramen nog een roze kleur aangegeven aan de bovenkant om duidelijk te maken dat het om ramen gaat. Hierbij komt de functionaliteit van de diverse kleuren terug.
Hoewel de Bauhaushuizen erg veel voordelen hebben treden er zo nu en dan de nodige problemen op met deze architectonische ontwerpen.

Foutjes in Bauhaushuizen[bewerken]

Bauhaushuis waarbij iets mis is met de deur naar het balkon

Bij sommige Bauhaushuizen gaan er dingen mis. Omdat er teveel op eenvoud wordt gelet kan het soms gebeuren dat er grove fouten worden gemaakt. Hierbij moet gedacht worden aan deuren die naar buiten leiden zonder balkon. Aan de ene kant wordt hiermee een erg professioneel huis afgeleverd door de eenvoud en functionaliteit die in de meeste delen van het huis terugkomt, aan de andere kant ontbreken hierdoor fundamentele functies. Op de Bauhausschool hebben docenten al geprobeerd om leerlingen hier op verschillende manieren attent op te maken, maar het probleem blijft voorkomen. De reden hiervoor is dat Bauhausleerlingen een eigen stijl zoeken en volgens hen bepaalde dingen zullen moeten wijken om een zo goed mogelijk huis te ontwerpen. Volgens hen zullen huizen uiteindelijk beter worden als bepaalde delen extra aandacht krijgen en extra goed ontwikkeld worden. Dit is volgens hen niet het geval als overal even goed op gelet wordt.

Eenvoud in Bauhaushuizen[bewerken]

Eenvoudig Bauhaushuis

Naast de functionaliteit is een belangrijke doelstelling van de Bauhaus om het zo eenvoudig mogelijk te houden. Bij het huis dat u links ziet is het eenvoudige ontwerp terug te zien dat vaak bij het bedenken van Bauhaushuizen nodig is. Bauhausers vinden dat luxe alleen maar tot ellende leidt en willen daarom zo eenvoudig mogelijke ontwerpen toepassen. Door dit eenvoudige ontwerpen kunnen Bauhaushuizen erg snel, makkelijk en goedkoop gebouwd worden. Het nadeel is dat het ontwerpen altijd veel tijd kost doordat Bauhausers op zoek zijn naar de meest eenvoudige ontwerpen. Het ontwerp van het huis hiernaast heeft circa 2 jaar in beslag genomen. Bij het Bauhaushuis hiernaast is de zwarte vorm ook weer terug te zien, waarmee dus de primaire kleuren weer terugkomen. De kubusvorm is de meest geliefde vorm van menig Bauhauser, wat ook terug te zien is in het ontwerp dat hiernaast afgebeeld staat. Verder willen Bauhausers zo min mogelijk functies in het huis om het zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken voor de gebruiker.

Foutjes bij eenvoud in Bauhaushuizen[bewerken]

Schepen die op zoek zijn naar de ingang van het Bauhaushuis

Bij sommige huizen is deze poging tot gebruiksvriendelijkheid en eenvoud zo ver doorgeslagen dat de ramen en deuren van het huis niet meer terug te vinden zijn. Hiermee wordt ironisch genoeg het tegenovergestelde van gebruiksvriendelijkheid bereikt. Op de foto hiernaast is hiervan een voorbeeld te zien. Voor dit probleem is al een aantal keer geklaagd bij de woningbouwcommissie maar het wordt niet opgelost.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
8 mei 2011
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.