Boek

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie hier een boek met zeer zeldzame gele pagina's.

De kaften van dit boek zitten veel te ver uit elkaar!
~ Een man in de boekhandel over een boek.

Vanaf het moment dat ik dat boek oppakte, tot ik het neerlegde, lachte ik me kapot! Misschien ga ik het ooit nog lezen...
~ Een man over zijn komedieboek.

In Sovjet-Rusland, boek leest JOU!!
~ De situatie in Sovjet-Rusland over boeken

Een boek kan je lezen.
~ Kapitein Overduidelijk over boeken

Onzin!!
~ Wikipediaan over OnBoeken

Onzin!!
~ Oncyclopediaan over diezelfde Wikipediaan

Boeken zijn objecten die de maatschappij al duizenden jaren op desastreuze manier hebben beïnvloed. Het laatste boek dat een tamelijk grote invloed had, was het boek over het kapitalisme, van Groucho Marx. De stroming die hij beoogde had vele overeenkomsten met de hedendaagse, vooral door Amerika aangehangen socialisme. Aan het eind van de 20e eeuw raakte het lezen van boeken in onbruik. Daarvoor in de plaats kwam Facebook.

Oorsprong[bewerken]

Omdat hedendaagse boeken alleen nog voor de vorm verschijnen en omdat het chique staat in de boekenkast, worden ze geschreven zonder enige inhoud. Een van de meest geziene boeken is het befaamde en onbegrijpelijke Latijnse werk Lorem Ipsum. In deze tijd wordt het houden van boeken gezien als een linkse hobby waar zelfs hobby-boer Henk Bleker zijn neus voor ophaalt. Dat was vroeger zeker niet het geval. Boeken hadden een belangrijke, bijna goddelijke status. De bijbel en de koran, beiden een werk van de veelschrijver God (alleen Simon Vestdijk kon vlugger schrijven, zo snel zelfs dat God nu nog met zijn omvangrijke en wisselvallige oeuvre bezig schijnt te zijn), laten ons zien wat boeken kunnen aanrichten en in de loop van de geschiedenis hebben er dan ook vele boekverbrandingen plaatsgevonden. De schrijvers hadden dit waarschijnlijk nooit beoogd, maar de schadelijke consequenties en de uitstekende brandbaarheid van boeken waren toen nog niet duidelijk.

Het schrijven van boeken was vroeger onderbetaald werk, omdat je veel overuren maakte. Die kreeg je in de oudheid nooit uitbetaald van je baas, omdat die waarschijnlijk geen geld had. Ook auteursrecht bestond niet. Alles mocht vroeger zo onder de scanner, met als enig probleem dat ze nog niet wisten hoe dit magische apparaat aangewend moest worden. Om die reden zijn er ook nu nog werken van grote schrijvers als Homerus die in een diepe kelder onder de klep van een kopieermachine vandaan worden gehaald!

Populaire onderwerpen[bewerken]

Vroeger hield men wel van een goed griezelverhaal. Boeken die druipten van het bloed, waar je de kleerscheuren in de bladzijde gekerfd zag, waar het geschater van de duivel door je Dolby© Surround© speakers schalde. Wraak was ook zeer populair. Het uitroeien van heidenen, die vooral de herders trof, is een veel terugkomend onderwerp in de 2 populairste boeken van vroeger.

Heden verkoopt een boek alleen nog maar door seks, drugs, bloederig zinloos geweld en andere dingen die de jeugd tegenwoordig normaal acht. Deze onderwerpen vallen dan ook goed in deze leeftijdscategorie. Vooral het ministerie van Binnenlandse Zaken, het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Onderwijs hebben talloze boeken geschreven over deze onderwerpen. Korte boeken, die afgedrukt worden op zogenoemde "flyers", worden uitgedeeld aan het jeugdige uitgaanspubliek. Het valt goed te vergelijken met de voor de wat oudere mensen bedoelde "Nederland Leest", waarmee mensen kunnen praten over onderwijs of homoseksualiteit.

Jarenlang is er ook een scheiding geweest tussen zogenaamde 'hoge' en 'lage' literatuur, waarbij niemand precies weet hoe deze plotse scheiding is ontstaan. Onderzoeken laten zien dat het verschil te maken zou kunnen hebben met een bepaald verschil in welvaart en IQ: mensen met een laag IQ en een goedgevulde portemonnee zeggen vaker 'hoge' literatuur te lezen, terwijl ze dat juist niet doen, wel zien we deze 'hoge' werken uit de NRC-canon vaak terug in hun donker eikenhouten boekenkast in hartje Amsterdam. Mensen met zowel een laag IQ als een laag saldo op de bank lezen in zijn geheel geen literatuur, daar zij 15 uur per dag staken of tomaten uitdelen hebben zij hier helaas geen tijd voor. Lieden met zowel een hoog IQ als een redelijk fortuin lezen geheel niet, het is immers een universele waarheid dat mensen met een hoog IQ én veel geld 'self-made' zijn en die mensen hebben derhalve geen tijd om te lezen, dat hebben ze nooit gedaan en is volgens hen ook tijdverspilling. Allerlaatst zijn er nog de arme lieden met een hoog IQ, zij zijn over het algemeen zelf schrijvers. Zij lezen bij het schaarse kaarslicht alleen maar over en over de gedichten uit hun aankomende debuutbundel 'Verzen' onder het pseudoniem P.J.E. Vinkemakers of een andere chique, onwaarschijnlijke naam.

Gevolgen[bewerken]

De gevolgen van boeken zijn veelal niet te overzien. Zo heeft Nederland Leest een golf van "Coming outs" veroorzaakt, na het herdrukken van het niet zo populaire boek "Twee Vrouwen". Door een combinatie van herschrijven in het "Modern Nederlands" en het herdrukken op flyers kende het boek een ongekende populariteit. Echter, door deze populariteit van het boek was de minister van voortplanting bezorgd over het gestegen aantal coming outs, die na het verschijnen van het boek verdubbeld waren.

Zie ook[bewerken]