Bordurië

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Borduriai Köztársaság
Bordurië
Vlag
Vlag
Basisgegevens
Talen Bordurisch
Hoofdstad Szohôd
Regeringsvorm Taschisme
Staatshoofd Generaal Plekszy-Gladz
Portaal  Portaalicoon Land
BalkanTranskaart.png
De Balkanlanden
Joegoslavië

Slovenië

Kroatië

Bosnië of Herzegovina

Servië

Montenegro en Kosovo

VJRntvmeGpoM


Bordurië
Hongarije

Transnistrië

Moldavië

Roemenië

Vulgarije

Alsanië

Griekenland


Syldavië
Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Bordurië.

Bordurië is een land gesitueerd in de Balkan. Het grenst aan Syldavië, Joegoslovenië en Hongarije. Het land wordt absoluut geregeerd door dictator Plekszy-Gladz, befaamd om zijn grote snor.

Geschiedenis[bewerken]

In 1195 overwon Bordurië hun buurland Syldavië en bestuurde het tot 1275, toen baron Almazout de Borduriërs verdreef en uitgeroepen werd tot koning Ottokar I. In 1939 mislukte een invasie in Syldavië, waarbij ze probeerden de koning af te zetten met behulp van Borduriërs die daar leefden.

Staatsvorm[bewerken]

Bordurië is een gesloten land, dat er de voorkeur aan geeft de mensen te besturen met een militair bewind. Dit voorkomt dat mensen die nergens iets vanaf weten mogen meebeslissen in staatszaken. Nadeel van dictatoriale systemen als deze, is dat de absulute machthebber al snel alle grondstoffen van het land voor eigen gebruik aanwendt. Gevolg is meestal een schreeuwend tekort aan appeltaart, wat vaak opstanden of (poging tot) staatsgreep tot gevolg heeft. Generaal Plekszy-Gladz heeft tot nu toe echter alle aanslagen overleefd, dankzij de zeer efficiënt opererende ZEP (veiligheidsdienst) en ondanks buitenlandse pogingen om o.a. via journalistieke inmenging zijn regime ten val te brengen.

Hoewel er wel meer dictatoriale landen als deze bestaan, heeft Bordurië toch een klein unicum. Het is namelijk een erg zeldzame Snorrocratie. Dit is een aparte en unieke taatsvorm waar elke beslissing door de snor van de leider wordt genomen. Ondanks zware kritieken van het buitenland is het Generaal Plekszy-Gladz toch gelukt om het land draaiende en succesvol te houden. Bordurie is de bakermat van het Snorrisme en de enige Snorrocratie die al zolang bestaat. Velen vragen zich echter af of het land na de dood van de oude Generaal nog wel bij elkaar zal blijven.

Buitenlandse zaken[bewerken]

De Bordurische regering is altijd al een grote steun geweest voor het Zuid-Amerikaanse land San Theodoros. Bordurië zond onder andere militaire adviseurs naar het land. De leider van San Theodoros, generaal Tapioca, is dan ook een grote aanhanger van het taschistische regime - zo wordt het Plekszy-Gladzregime genoemd. San Theodoros is net als Bordurië een gesloten, militair land, dat ook geleid wordt door een generaal. De Borduriërs verkopen vaak legermateriaal aan San Theodoros (op de meeste uitrustingen zijn Bordurische tekens terug te vinden) tegen goedkope prijzen. Ik ruil mogen zij tegen goedkope prijs appels van het land kopen, die nodig zijn voor de appeltaart.

Ceci n'est pas un pays.
Europa: België · Bordurië · Catalonië · Duitsland (DDR · NDDR) · Gallië · Joegoslavië · Oostenrijk-Hongarije
Polen-Litouwen · Romeinse Rijk · Scandinavië · Sovjet-Unie · Syldavië · Transnistrië
Daarbuiten: Gazastrook · Geconfedereerde Staten van Amerika · Filistijnen · Indië · Islamitische Staat
Kolonië · Ottomaanse Rijk · Perzië · San Theodoros · Soedan · Taiwan · Verweggistan

}