Brugge

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brugge
Vlag van Brugge
Motto: "T'es ni woa joh!"
Land Voormalig Belgisch-Attische Zeebond
Inwoners 1.457.021 toeristen, 56.034 gevangenen en 7922 inwoners
Oppervlakte onstabiel, 562 km²
Bevolkingsdichtheid Ga naar de kast, trek de schuif open en neem je rekentoestel...
Staatsvorm Toeristocratie
Staatshoofd Centrum van Toerisme
Geloof In geld van de toeristen
Taal Bruggelings
Valuta Engelse Ponden
Sterfte -en geboortecijfer hier heb je een grafiek, zoek het daarop
Grafiek.jpg
Tijdszone geen batterijen, geen elektriciteit, dus geen klokken

Nice city! Nice girls!
~ Toerist


"Pokkevliegtuig!!! Nou kom ik nog veel te laat voor mijn trein!" De Amerikaanse toerist brieste om zich heen op het perron van het ondergronds station in Zaventem wanneer hij het vertrekuur van zijn trein van het elektronisch aanhangbord zag verdwijnen. De eerstvolgende trein naar de kust -en tevens ook voor Brugge- was voor twee uur later voorzien. De toerist zette zijn bagage neer en wachtte...

Oef! Eindelijk aangekomen

Wacht eens! Laten we even vooruitspoelen, we willen toch geen superlange artikelen lezen, of wel soms?

Het was al nacht toen de toerist aankwam. De stationsbuurt. Geweldig! Er waren nog geen mooie gebouwen te bespeuren, maar wel andere mooie schoonheden met hun aantrekkelijke, heerlijke, ronde vormen... En nog meer wijven! Ontvangstritueel? Al gauw was hij in bekoring van een jonge blondine. De straat. Een plein. En nog een straat. Een straatje. Een huis... en daarna een deur en een gang. De trap op! Veel vrouwen!!! Weer een gang! Gehijg... Kamers met bloot. Gekreun... Een bed! -De blondine duwde hem op het bed- De kleren uit... "Fifty dollars, baby?"
POEF!!! Nee hoor! Dat verhaal gaat heus niet verder...
Eerst wat algemene kennis over de stad...

Algemeen en Geschiedenis[bewerken]

Tja, buiten de vrouwen valt er heus nog meer te vertellen over deze stad. Er stromen geen rivieren door Brugge, maar het stroomt er wel iedere dag toe van de buitenlandse toeristen. Als ze honger hebben moeten ze per se naar de Pizza-Hut waardoor deze vol komt te zitten en zodat gewone Belgen geen enkele kans maken om eens lekker te eten. Wel zijn er de Reien: in de zomer baadt men erin en 's winters schaatst men erop. In beide seizoenen zijn er ongelukken. Maar het water is er erg ondiep, zodat mensen die vanop het belfort een duik willen nemen gewoon te pletter storten. In de winter zijn de accidenten eveneens niet te tellen! Belgen hebben geen schaatservaringen en bonken tegen alles aan wat ze tegenkomen.

Brugge is een juist gespelde naam, alleen wat vervormd door de eeuwen heen. Het heeft zijn roots in het Oud-Germaanse "Buhhu" (Bjuhhu, Bruhhe, Brugge) wat "wenen" betekent. Op de huidige plek was oorspronkelijk een Germaanse begraafplaats, waar de mensen hun verdriet uitten. Het werd uiteindelijk een funerarium en later omstreeks 1100 werd het een kleine, aparte gemeenschap van rouwenden bij deze begraafplaats. In 1350 kreeg de gemeenschap stadsrechten. De mooie monumenten zijn -toevallig of niet- in de middeleeuwen opgetrokken, zomaar... omdat ze geen blijf meer wisten met hun geld dat ze ontvangen hadden van de kerk. De stad was een onafhankelijke staat tot 2002, bij de invoer van de euro, daarna lijfde België het in en werd Brugge zo een Vlaamse stad. Voordien sprak men in Brugge Noors, Indisch, Oud-Grieks en Venetiaans. Dit lag aan de oorzaak van het verval van Brugge als stadstaat in 2000; de kooplieden begrepen elkaar niet en waren genoodzaakt geen handel meer te drijven met Brugge. Met als gevolg kregen de Bruggelingen geen voedsel meer en kwam er ontbering. Daarna volgde de Pest... Na de Pest begon het heropbouwen uit de chaos die de ziekte had veroorzaakt. Op een bepaald moment besloot het stadsbestuur, om ijzer te kunnen gebruiken om gebouwen te bouwen, dat alle gebruiksvoorwerpen moesten gemaakt worden uit aardappelen (Brugs: patatn). Hierdoor stierf 3/4 van de bevolking.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Nice beer! Nice food!
~ Toerist over Brugge

Amai manneke, wij waren gewoon de N kwijt, hè?
~ Een Belg over Brugge

De Amerikaan zou het Minnewater zien. "Yeah, dat is via het bos!" merkte hij op de kaart. De toerist ging het bos in, maar het pad dat hij beging werd steeds smaller en het struikgewas werd steeds dichter. Na een halfuur zag hij een piepklein huisje, het was zeker dat hij verloren gelopen was en wilde de weg vragen. Hij klopte op de deur. "Jaaa?" klonk een trillerige, echter zware stem. "Grandma??? Maar ik heb geen oma in Brugge! En wat heb je zo'n grote ogen!" -"Dat is om je beter te kunnen ziieeen!" "But wat heb je grote oren?!" - " Dat is om je beter te kunnen hooooren!" "And wat heb zo'n grote mond!" -"Dat is om je beter te kunnen OPETEN!!!" "Krijg toch de klere!" De Amerikaan nam een granaat uit zijn zak, trok de pin eruit en liet het vallen. Hij snelde het huis uit en BANG, van het huisje bleef niets meer over. "-Wat is dat nou??!" Je hebt mijn sprookjesproject naar de haaien geholpen!" De woeste man maaide wild om zich heen. "Ow crap! Hier snel wegwezen..."

Minnewater[bewerken]

Veel over het Minnewater kan je niet zeggen. Het is een toeristische trekpleister omwille van de idyllische omgeving. In 2005 maakte Dash reclame voor Dash Vloeibaar dat alles stralend wit zou maken. Het kwam op de markt en het was meteen hét product in huis. Wanneer enkele poetsvrouwen op weg waren naar het Begijnhof, gebeurde er iets vreselijks: beide poetsvrouwen hadden grote flessen Dash vloeibaar met zich mee. Opeens struikelde de ene waardoor ze de Dash vloeibaar-fles moest lossen. De flessen waren open met als gevolg dat de substantie eruit gutste. De vloeistof kwam in het Minnewater terecht. Al gauw borrelde heel de vijver en deze werd paars. Vissen stierven, watervogels muteerden tot menseneters en de beroemde zwanen pasten zich aan aan de kleur.

Minnewater.jpg

In de geschiedenis heen is het Minnewater altijd het slachtoffer geweest van viezigheden. In de Middeleeuwen tijdens de Pest werd er heel veel in gekotst. Later werd het als een soort afvoersysteem gebruikt. De natuur kon deze dingen niet aan, de vijver kon zich niet herstellen en in 1750 kwam de schimmel heersen op de vijver.

Gevangenis[bewerken]

De meest spectaculaire attractie is de Bruggelingse gevangenis. Men kan er ter plaatse gedetineerden uitlachen. Er worden feestjes gehouden met Spaanse paarden, stenigingen en zwepen. Men krijgt ook de kans om de foltertuigen zélf uit te proberen (wel op eigen risico). Kinderen gratis.

De Bruggelingse Gevangenis.

De gevangenis is gebouwd in 2001 maar werd pas voltooid in 2006. Door de toenemende criminaliteit was er nood aan een nieuwe gevangenis, die de oude (de kelders van het stadhuis) zou vervangen. De Bruggelingen waren hier niet erg mee opgezet omdat ze vreesden dat het gebouw het stadsbeeld volledig zou verstoren, wat nu dus het geval is. Deze gevangenis is ongeveer de grootste van heel België, met daarin de grootste sukkels van heel België. De stad Brugge heeft bouw bekostigd (met het geld van de gewone belastingbetaler).

De gevangenis staat ook bekend om zijn eigenaardige activiteiten met de gedetineerden. Zo worden er bijvoorbeeld ieder jaar "Breekijzerdagen" gehouden. In de vastenperiode worden de "Steelverbodsdagen" georganiseerd. Op Oudejaarsavond wordt een cipier in de bloemetjes gezet, deze heeft meestal speciaal werk verricht voor de gevangenis. Als beloning mag hij/zij een gevangene naar keuze neerschieten.

Belfort[bewerken]

Belfort Brugge.jpg

Er bestaat een heuse legende rond deze toren. In de Middeleeuwen zou een conflict geweest zijn over heerschappij van de stad. De pastoor en de baron waren er niet van overtuigd dat de burgemeester van de stad niet de wettelijke heerser was. De heethoofden stelden voor een wedstrijd te houden. Wie de stad wou innemen moest het belfort in en trachten als eerste via de wenteltrappen de top de bereiken. De drie ruziemakers stormden de trappen op. Het werd een echte wedstrijd. De pastoor moest het uiteindelijk opgeven omdat ie over zijn eigen pij struikelde. De burgemeester maakte van zijn lint een lasso en kon de baron vatten, stak hem vervolgens voorbij en bereikte bijna de top. Maar op het allerlaatste moment kon de baron de enkel van de burgemeester nog vastgrijpen en liet hem vallen. Het mocht echter niet baten: de baron gleed uit over een bananenschil en uiteindelijk won de burgemeester.

Men kan er nu op om er andere mensen van af te duwen van het mooie uitzicht te genieten. Momenteel wordt het belfort gebruikt door de radiozender MNM als uitzendstation. Het zit vrij hoog en geeft een groot uitzendgebied. Toeristische rondleiding inbegrepen. Meer info bij de Toeristische dienst.

Bereikbaarheid[bewerken]

Met de auto rijd je vanuit Brussel op de N9. Spijkerbanden verplicht. Aan de rand van Brugge aangekomen moet je auto parkeren (aan de vesten) en daarna de grachten overzwemmen. Aan de overkant staan meestal mensen met handdoeken, gereed om je op te vangen... Je auto op slot doen hoeft niet, Bruggelingen kunnen immers niet autorijden, laat staan dat ze auto's stelen.

Als je met de trein reist moet je in Brussel-Centraal overstappen om daarna een trein te nemen zonder bestuurder. Bemerk de pedalen onder je zetel, je moet er op trappen om de trein in gang te zetten. Soms ontbreekt het spoor naar Brugge geheel en moet je via de snelweg verder, er is een rijvak voorzien voor zowel vrachtwagens als treinen. Om een bocht te nemen laat je alle passagiers overhellen naar rechts wanneer je naar links wil en vice versa. Om te vertragen moet je niet meer trappen en de handrem (naast je zetel) gebruiken. Als de trein ontspoort of beschadigd wordt moet je zelf opdraaien voor de kosten.

Brugge vanuit de lucht[bewerken]

Brugge satellietfoto.jpg

Links[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Brugge.

Rechts[bewerken]