Buismus

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Een buismus loerende op een aantal dominostenen.

De buismus is een kleine zangvogel die voornamelijk van zaden en insecten leeft. Samen met ongeveer twintig andere mussensoorten zoals de huismus en de ringmus, behoort hij tot het geslacht mus.

Kenmerken[bewerken]

Waar de buismus zich vooral in onderscheidt van andere mussensoorten, is het feit dat de mus graag op de televisie wil komen. Door dit gedrag heeft het diertje dan ook de naam buismus. Voor dit doel proberen veel buismussen jaarlijks om het record dominostenen omgooien te breken. Het grootste aantal dominostenen dat tot nu toe door een (bovendien door een kogel getroffen) buismus is omgegooid, is 23.000. Dit record werd op maandag 14 november 2005 gevestigd, en zal worden toegevoegd aan het Guinness Book of Records. Mussen die een dergelijke prestatie leveren, krijgen de bijnaam van dominomus en zij krijgen een standbeeld op de plaats waar het record is gevestigd.

Informatie[bewerken]

Geen enkele dominosteen is veilig voor de buismus!

De buismus is zowel een bedreigende als een bedreigde diersoort. Jaloerse mensen die de mussen de roem niet gunnen, schieten ze veelal neer met luchtbuksen. Zonder wapen zou een mens uiteraard nooit een bedreigende diersoort als de mus aankunnen. Wanneer een musje door een kogel is omgebracht, ontstaan er vaak publieke discussies over de vraag of de kogel nu van rechts of van links kwam, een vraag die voor het musje zelf uiteraard totaal irrelevant is. De belangrijkste natuurlijke vijand van de buismus is de mens.

Verwarring met andere soorten[bewerken]

De buismus wordt vaak verward met de busmuis, een klein zoogdiertje dat in stadsbussen en regionale bussen zijn habitat heeft. De busmuis heeft een wat dunnere staart, geen vleugels, beweegt zich over de grond voort en maakt piepende geluiden, deze verschillen zijn zo subtiel, dat doorgaans enkel een zeer gespecialiseerd bioloog het onderscheid tussen een busmuis en buismus kan vaststellen. Vanwege de grote gelijkenis met de buismus, worden busmuizen wel door grappenmakers in pizzadozen tijdens Domino Day de zaal binnengesmokkeld, enkel om de organisatoren ervan schrik aan te jagen. In tegenstelling tot de buismus, heeft de ambitieloze busmuis niets met dominostenen van doen, en het kan daarom totaal geen kwaad als busmuizen in een zaal met dominostenen rondlopen. Er is ook sprake van de buismuis, maar deze is gemakkelijk te onderscheiden van de buismus en de busmuis. Deze speciale muis verbergt zich vaak in verscheidene soorten buizen om dan tevoorschijn te springen wanneer ze iemand met een camera zien voorbijkomen, ze poseren dan voor de lens om daarna het glas kapot te bijten om zich in de lens (een buis) te verbergen, wachtend op hun volgend slachtoffer. Zo zijn ze al vaak op de buis geweest om de uitzending stop te zetten. Ook verwart men de buismus soms weleens met de dominicaanse heersermus, dit is de grootste mus tot dusver bekend, ze komt voor in het gebied rond Dominica, ze stamt waarschijnlijk af van gewone huismussen die meegelift zijn met een schip of een vliegtuig, ze pasten zich aan het warme klimaat aan door heel groot te worden, ze zijn er nu één van de voornaamste roofdieren. Hun jongen tonen een zekere overeenkomst met volwassen buismussen, vooral wetenschappers verwisselen de twee wel eens.

Zie ook[bewerken]

Parkiet2.jpg
Vogelvrijverklaarden

Aanvink · Adelaar · Badeend · Blinde vink · Buismus · Dodo · Duif · Eend · Gans · Grondmus · Kalkoen · Kiek · Kiwi · Kleiduif
Kolibrie · Meeuw (poëzie & proza) · Kraai · Parkiet · Pauw · Pingu · Roodborstje · Schieteend · Tepelaar · Twitter · Uil · Zeurkip · Zwaan