Corporatie

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een corporatie is een entiteit die niemand kan zien, maar waarvan sommige mensen accepteren dat het bestaat en hun leven compleet beheerst. Enkele parallellen met God kunnen niet ontkend worden. De werknemers van corporaties houden vaak vol dat de corporatie in een specifiek 'hoofdkantoor' zit, maar daar binnengekomen blijken er alleen maar mensen te zijn die allemaal geloven in het bestaan van hun persoonlijke 'corporatie'. Binnen de leefwereld van deze werknemers is er een heel scala aan verschillende corporaties die allemaal bepaalde dingen doen en bepaalde mensen betalen. Vanwege de sterke groepsdruk die er binnen hechte geloofsgemeenschappen bestaat durven mensen 'van de corporatie' vaak niet naar een psycholoog te stappen met hun illusies.

Sekte of ziekte?[bewerken]

Ook Mark Rutte gelooft in corporaties. Hij hallucineert zelfs een hele 'B.V. Nederland' bij elkaar, de mafkees.

Hoewel corporaties al een oud verschijnsel zijn weet men niet precies hoe de vork in de steel zit. Vreemd, aangezien vorken naar mijn idee altijd rechtop in hun steel zitten. Sommige experts zijn van mening dat elke individuele corporatie een sekte-achtige organisatie is, waarbij de leider absolute macht draagt en een persoonlijkheidscultus opzet. Corporaties hebben veel overeenkomsten met sektes: een sterk hiërarchische organisatie, een eigen taaltje (managementspeak) en een complete opoffering van het vrije leven aan de sekte/corporatie. Ook zijn mensen die 'in' de corporatie zitten meestal doodsbang om deze te verlaten omdat ze er van overtuigd worden niet zonder te kunnen.

Corporatieverschijningen vallen echter ook binnen de definitie van een massahysterie: mensen met corporatiewaanzin lijden vaak aan collectieve waanbeelden en raken compleet bezeten door alles wat er met de corporatie te maken heeft. Er zijn zelfs bronnen die melden dat sommige 'werknemers' van corporaties geen appeltaart meer lusten en dagenlang met elkaar in vergaderkamers kunnen praten over 'de corporatie'. Omdat mensen binnen de corporatie alleen nog maar omgaan met andere mensen binnen de corporatie wordt de illusie keer op keer bevestigd en ontstaat er vaak hevige onderlinge competitie om in het gevlei te komen bij de leiding.

Tijdens deze vergaderingen gebruiken de vergaderenden toverwoorden zoals "financial resources manager" en "chief executing financial officer". Deze woorden zijn volgens de meeste onderzoekers een soort van titels die de positie van een persoon aangeven. Hoe langer en moeilijker te interpreteren de term, hoe hoger dat persoon in de hiërarchie van de corporatie staat. Sommige mensen in de organisatie worden betiteld met de mystieke naam 'manager', hoewel het nooit helemaal duidelijk wordt wat er nou 'gemanaged' wordt.

Bekende corporaties[bewerken]

Hieronder een lijst van enkele bekende en veelgenoemde corporaties; let wel dat er geen vast pantheon van corporaties is, hoewel de oppergod economie volgens elke corporatie de scepter zwaait.


  • Shell - Corporatie van milieu. Haalt graag vloeistoffen uit de grond, knoeit soms een beetje in de zee.
  • McDonalds - Corporatie van de overvloed. Sponsort sinds 2004 kledingwinkels voor grotere maten.
  • Dolce and Gabbana - Corporatie van de uiterlijke schijn. Het wordt u ten zeerste afgeraden om de werknemers van deze corporatie zónder make-up te aanschouwen.
  • Thyssen-Krupp - Corporatie van de metaalbewerking. Maakt kanonnen enzo; smeedt ook ijzeren teelbalharnassen.
  • Wall-Mart - Corporatie met echt tyfus-grote winkels, jezus man, heb je wel 'ns gezien hoe groot zo'n winkel is? Verdomme, da's een grote winkel!!
  • Daimler-Chrysler - Corporatie van de wegenbelasting. Zet zich al sinds zijn stichting in om mensen zonder auto zo snel mogelijk aan wegenbelasting te helpen. Auto inbegrepen.
  • Monsanto - Corporatie van de boze hippies. Er is iets en we zijn boos! Genetische manipulatie! We snappen het niet maar zijn toch boos omdat die ene man dat zei! We claimen ruimdenkend te zijn maar gebruiken dat alleen maar als excuus om alle andere meningen tot fascistisch te verklaren! Hippies niet inbegrepen.
  • Nintendo - Corporatie van de kinderhypnose. Zeer succesvol in kinderhypnose in het verleden, hoewel recentelijk ingehaald door PornHub.
  • Kutjes B.V. - Corporatie van de vrouwelijke geslachtsdelen. Vrouw niet inbegrepen.
  • Katholieke Kerk - Corporatie van de crackers. Geen idee hoe ze zo groot zijn geworden, die crackers smaken nergens naar. Je krijgt er wel gratis wijn bij.