Ctrl

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Chinese Ctrl

Wrld Ctrl, Wrld Ctrl!
~ Mr. Prsdnt vr Ctrl.

De Ctrl is een letter die uit het klassiek Arabisch overgenomen is. In het klassiek Arabisch worden geen klinkers genoteerd, wat zeer veel vrijheid laat aan de gebruiker. Hieronder volgen een aantal interpretaties van deze met Oosters mysterie omhangen letter. Snuif met ons de sfeer van Duizend-en-één-nacht op.

De extra medeklinker[bewerken]

Alle gangbare interpretaties van Ctrl hebben één eigenschap gemeen met elkaar: ze worden uitgevoerd en becommentariëerd met toevoeging van één extra medeklinker. Aangezien ook hier geen beperkingen gelden, zijn we nog niet "on de nief petatjes", zoals men dat te Antwerpen pleegt te zeggen.

Spanje[bewerken]

Mirakuleus resultaat van een Spaanse druk op de Ctrl-toets.

In Spanje wordt Ctrl als "Catedral" uitgesproken, wat in een land met zo'n diepgewortelde Katholieke traditie niemand verwondert. Bij het uitspreken van de letter gaat iedereen spontaan knielen onder het kruis maken van een kruisteken. Bij het intikken van de overeenkomstige toets gebeurt er telkens een (klein) mirakel, zoals het "tóch niet opdoemen van een blauw scherm. Elke eerste dinsdag van de maand kunne Spanjaarden in Rome hun Ctrl-toets laten zegenen door de paus.

Frankrijk[bewerken]

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn, moest ook hier de French lover de kop niet opsteken. En jawel, de doorsnee Fransman zegt "Clitoral" wanneer hij de letter Ctrl uitspreekt. Hoe meer glazen cognac de Fransman in kwestie binnen heeft, hoe meer verschillende functies hij aan de desbetreffende toets verbindt, zonder zich ook af te vragen of functies als jambes en l'air en position du missionaire wel tot het terrein van de informatica behoren

Mexico[bewerken]

De Mexicanen doen de moeite niet om bijpassende klinkers te zoeken: hun voorouders deden dat óók niet. Vertrouwd als zij zijn met Indiaanse namen als Htptl, Chxttl en XtlXXL spreken zij Ctrl heel gewoon uit zoals het geschreven staat. Het resultaat van het indrukken van de overeenkomstige toets is hen totaal vreemd, omdat de computers nog moeten aangesloten worden, of van de juiste accu voorzien? Mañana, vast en zeker beloofd.

China[bewerken]

Een leerzaam voorbeeld van wat één Chinese druk op de Ctrl-toets kan veroorzaken.

De enige computer met Ctrl-toets in China staat in het hoofdkwartier van de Communistische Partij in Bejing, en daar wordt de letter gewoon niet uitgesproken. Men is daar al veel verder: het Partijbestuur weet dat elke druk op die toets hen wéér een beetje meer controle geeft over de rest van de wereld, en dat volstaat.

De rest van de wereld[bewerken]

De meest voorkomende uitspraak is die opgelegd door de machtige lobby van Engelstalige computerfabrikanten. Zij drongen ons de uitspraak "Controooool" op, trachtend ons, argeloze gebruikers, in de waan te brengen dat wij de met onze zuurverdiende centjes gekochte computer ook daadwerkelijk controleren. Niets is minder waar, en de resultaten van het indrukken van deze mysterieuze toets blijven even onvoorspelbaar.

Gebruiksvriendelijkheid[bewerken]

De gebruiksvriendelijkheid van de Ctrl is betwistbaar, omdat de toets zelden reageert wanneer ze niet met een andere toets gecombineerd wordt. Gebruik van minstens twee vingers is dus aangeraden voor al wie dit domein wil verkennen.

Conclusie[bewerken]

Het mysterie blijft onopgelost, en zolang Bill G. ons niet uit onze onwetendheid verlost, blijven wij met een vraagstuk zitten. Hier en daar is zelfs al sprake van nieuwe religies gewijd aan Ctrl.

Artikel1000.GIF