Cultuur

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ik smeer elke dag cultuur op mijn boterham
~ Urbanus van Anus over sjèm.

Oog in oog met Cultuur. Is dat schrikken!

Cultuur is een vlag van onwereldse afmetingen, die sinds mensenheugenis gebruikt wordt om alle ladingen te dekken die te groot, te vaag, te verdacht, te vreemd, te exotisch, te ordinair of te moeilijk zijn om in een simpel vakje te stoppen.

Eetcultuur[bewerken]

Een liefhebber van appeltaart kan niet helmáál wars zijn van cultuur!

Van iemand die alleen geïnteresseerd is in eten, kan men altijd nog zeggen dat deze persoon over een eetcultuur beschikt. Nochtans zijn er snobs die beweren dat met "eetcultuur" iets hogers, edelers bedoeld wordt. Maar daar zijn het snobs voor, want als je hen vraagt wat ze daarmee precies bedoelen, dan wordt hun geleuter heel erg vaag. Deze personen hebben het zover gekregen, dat er voor hen zelfs een speciale naam ontwikkeld is: zij worden "eetcultuursnobs" genoemd. Deze individuen zijn nauwelijks te onderscheiden van gewone stervelingen, maar daar kan een mouw aan gepast worden.

Een eetcultuursnob ontmaskeren[bewerken]

De meeste eetcultuursnobs beweren dol te zijn op oesters. Je weet wel, die schelpen met snot erin. Als je iemand ervan verdenkt een eetcultuursnob te zijn, vraag hem (of haar) dan om precies de smaak van die lekkere oesters te beschrijven. Je krijgt dan geheid de volgende dialoog:

Hoe smaakt een oester precies?
Dat hangt af van het sausje, en er moet ook veel citroen bij.
Maar de oester zélf?
Die slik je meteen door.
Waarom? Is ze dan niet lekker?
Wel, ze smaakt eigenlijk naar de oceaan.
Ik kan dus beter de saus alléén opslurpen?
Je doet maar: jij hebt duidelijk geen eetcultuur!

De oesterdialoog is onfeilbaar, al kunnen er natuurlijk variaties in optreden. Sommige eetcultuursnobs hebben hem namelijk al eens eerder gehoord, en proberen er onder uit te geraken.

Soorten eetcultuur[bewerken]

De tot nu toe (min of meer) geclasseerde eetculturen zijn:

  • De Bourgondische eetcultuur: een kleine vijf eeuwen oud, en terug te vinden in een vrij groot gebied dat Portugal, Spanje, Frankrijk en België omvat. Geraffineerd en genereus: voorwaar een lastige combinatie. De beoefenaars gaan ervan uit dat eten méér is dan voedsel tot zich nemen. Ingewikkelde mensen, die Bourgondiërs.
  • De Hamburgse eetcultuur: een vrij rechtlijnige[1] cultuur die gericht is op het kweken van zo veel mogelijk vet op zo kort mogelijke tijd. De meest efficiënte hierin gespecialiseerde firma's bevinden zich op Amerikaans grondgebied.
  • De Dieetcultuur: deze cultuur is ongeveer even rechtlijnig als de vorige, maar in de tegengestelde richting. De beoefenaars willen zo smal en licht mogelijk worden, omdat zij vrezen dat er anders op de planeet niet genoeg plaats meer zal zijn. Zij bevinden zich in een vicieuse cirkel, aangezien zij nogal royaal kinderen produceren. Deze eetcultuur wordt op een overgroot gedeelte van de planeet beoefend, met name in Afrika, Azië en Zuid-Amerika.

Ministerie van Cultuur[bewerken]

Een lid van Cultuurcommissie XXVIII bezig met het definiëren van het begrip "Cultuur".

Dit Ministerie is het minst populaire van alle, omdat de verantwoordelijken absoluut niet kunnen duidelijk maken waar dat mooie geld nu eigenlijk heen gaat, en wat de staat ervoor in de plaats krijgt.

Cultuur als object[bewerken]

Af en toe staat er een Cultuurminister op, die meent de oplossing voor dit probleem gevonden te hebben. Zo'n mensen heb je nu éénmaal. Doorgaans komt een dergelijk persoon met identieke voorstellen als zijn illustere voorgangers, zij het in een ander kleedje. Deze minister stelt een commissie samen, die eens terdege gaat beschrijven wat cultuur nu eigenlijk is. Er worden quota's opgesteld, en bonnetjes uitgedeeld, en op simpel verzoek loopt de minister eens met een argeloze bezoeker rond het begrip "cultuur" alsof het een pas gekochte auto is.

Cultuur is duur[bewerken]

Helaas komen alle acties op hetzelfde resultaat neer: er wordt bij tijden enorm veel over cultuur gesproken, en er wordt besloten dat het veel kost, en dat er moet geopteerd worden voor evenementen die in het buitenland voor een goede naam kunnen zorgen, zónder te veel te kosten.

Cultureel Centrum[bewerken]

De jaren '70 van de XXste eeuw kenden een ongeëvenaard cultureel verschijnsel, namelijk het als paddenstoelen uit de grond schieten van culturele centra. Daar kon een dorps- of stadsbestuur alle culturele oprispingen, pogingen en uitspattingen kanaliseren, en meteen goed in 't oog houden of er geen oproerlingen tussen zaten. Je weet maar nooit met die culturelen...

Cultuur in de Wereldpers[bewerken]
Cultuurbarbaren[bewerken]

Ook dít is cultuur. Maar wélke?

De cultureel gevorderden zijn het er roerend over eens: al de anderen zijn cultuurbarbaren. Helaas beseffen zij zelf niet dat ze door hun geleuter over cultuur het woord zodanig uithollen, dat het een wonder is dat het nog niet spontaan van een pagina valt en verkruimelt.

Red het begrip

cultuur

Weiger vanaf nu dit woord te gebruiken!

Er wordt op u gerekend.

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: cultuur.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
6 april 2015
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

  1. "Een cirkel is óók een lijn", zegt menige dikkerd wel eens verontschuldigend ter hoogte van het dessert.