Efteling

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf De Efteling)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Efteling op een doordeweekse, rustige dag

De Efteling bevindt zich op de Kaatsheuvel, een hoge berg, diep in de oerwouden van Nederland, maar over wat 'Kaatsheuvel' eigenlijk betekent weet niemand iets met zekerheid te zeggen. (Waarschijnlijk heeft het iets te maken met het Oer-Nederlandse woord Kakhuppel, hetgeen diarree betekent) Elly Muijldigt stelt echter in haar studie, Grote Vergissingen: De Efteling bevindt zich diep in de afgrond van de Tartaar-Oss. Het is de plaats waar alle goden, engelen, duivels, demonen, machten, trollen, Fah Tsun, elementalen, gnomen, elven, twaalven, dertienen, kabouters, reuzen, Nederlanders, kortom alle mythische wezens van de wereld verblijven. Het is het Voorgeborchte van de Hel. Het is ook de plaats waar de regering van Vlllaaaaanderrrlandtmunvlakkuvlaaaanderrllllland zijn verblijf heeft.

Ontstaan[bewerken]

Toen God de wereld schiep, dacht de duivel, dat kan ik ook. Dus schiep hij Nederland uit water en roggebrood. Toen zond hij zijn gezant, de Rattenvanger van Amersfoort, naar grootmeester Pieck van de Vrijmetselaars om een stad te bouwen, waar kinderen naartoe gelokt konden worden om ze te bekeren tot het Fah Tsunisme. Samen met de hoofdarchitekten, de gebroeders Grimm (zo genoemd om het grimmige karakter van hun scheppingen en H. C. ......eh.. die ander zijn zoon, werd een plan opgesteld. In een scheet en een donderslag en met behulp van een snufje zwarte magie was het voor elkaar.

Dit alles gebeurde nog vóór de komst van de maan bij de aarde.

Bloeitijd[bewerken]

Efteling3a.jpg

In eerste instantie was De Efteling een sprookjesachtig oord, waar de kinderen zich vermaakten met de bewoners en andersom, maar langzaamaan veranderden sommige attracties van karakter, werden de grappen platter en op een dag gebeurde het dat er voor het eerst een kind begon te huilen bij het zien van Holle Bolle Gijs. Vanaf dat moment was het verval ingezet.

Verval in Decadentie[bewerken]

Krijsende en schreeuwende kinderen, elkaar vertrappend in de rijen voor de Python, niet wetend dat ze door deze Oerslang verslonden zullen worden. Lijkbleke gezichten, wijd opengesperde angstogen, vuile en gescheurde kinderkleding en het gekreun van de stervenden in het Spiegeldoolhof, dat is het beeld dat de hedendaagse Efteling ons biedt, op gewetenloze wijze geëxploiteerd door John de Molenaar. Er zijn ook geruchten van een draak die door de Eftelingse bossen zwerft en onschuldige kindertjes opvreet. Dit is echter nooit bewezen, aangezien iedereen die het bos ingaat er nooit meer uitkomt. Er wordt wel regelmatig gebrul gehoord uit die richting, dus is het aannemelijk dat er een draak, basilisk of Rita Verdonk leeft.

Buurlanden[bewerken]

De Efteling is omringd door enkele machtige koninkrijken, waarmee het voortdurend in staat van oorlog verkeert.

 • Disneyland - is eigenlijk een conglomeraat van landen, waarvan die met de hoofdstad Parijs-Duckstad aan De grens van Kaatsheuvel ligt en de machtigste (en aarts-)vijand is van alle andere landen van de hel.
 • Bobbejaan Schoepenland
 • Walibi Holland
 • Wonderland - Het enige land waar de Efteling vriendschappelijke betrekkingen mee onderhoudt. Wonderland is een Hallucinatorische Monarchie en het staatshoofd is op het moment van schrijven de wispelturige en hysterische Alice (de Waanzinnige).
 • Mordor
 • Avalon
 • Madurodam
 • Ponypark Slagharen

Bevolking en fauna[bewerken]

Onderstaande lijst is niet compleet. Regelmatig worden er nieuwe wezens ontdekt, wat niet zelden leidt tot de dood van de ontdekker.

Mensachtigen[bewerken]

Heks, door Hans en Grietje op gruwelijke wijze vermoord.
 • Gijsbrand van Holle tot Bolle, ofwel Holle Bolle Gijs. Leed aan Bolumia en was onverzadigbaar. Nadat hij de veestapel van Kaatsheuvel had gedecimeerd, zette de regering hem in om het afval van de Efteling te verwerken. Dat bleek zelfs niet genoeg en in 1965 slokte hij zijn eerste kind naar binnen. Sindsdien waart hij door de Efteling, alles verslindend wat er op zijn pad komt.
 • Hans en Grietje - Broer en zuster met incestueuze verhouding. Vermoordden hun ouders en beroofden en verbrandden een vriendelijke heks levend. Een heks die hen bovendien onderdak en te eten had gegeven, nadat ze dagenlang door de wouden rond de efteling hadden gedwaald.
 • Klein Fluitje - Leed aan een trauma vanwege het formaat van zijn muziekinstrument. Haalde zijn broers over om hun oude en gebrekkige ouders in het bos in de steek te laten en met zijn zevenen trokken ze rovend en brandschattend door het land. Een onderkomen vonden ze in het kasteel van een Reus, waar ze de laatste door een list ertoe brachten om zijn eigen (7) dochters te vermoorden.
 • Heksen (zie afb.) - Kittige en geile wezentjes, altijd uit op een pleziertje en bedeeld met een aanstekelijk gevoel voor humor en andere magische gaven.
 • Roodkapje
 • Sneeuwwitje - Een gemeen wezen dat een lieve heks in de buurt het leven zuur maakt. Dit alleen omdat zij knapper is dan haar. Sneeuwwitje zou ook aan Ganzenborden doen met gewetenloze dwergen.
 • Michael Jackson - Geen commentaar, de arme jongen is ziek na het eten van een kind.
 • Prins Jan Peter Potter en Koningin Beatrijs. Residentie: Luchtkasteel.
 • Doornroosje (De Schone Bijslaap)
 • Assepoester

Andere Wezens[bewerken]

 • Reuzen - In tegenstelling tot de agitprop zoals gepubliceerd in 'De sprookjes van Grimm' zijn reuzen zonder uitzondering goedmoedige sukkels die geen vlieg kwaad doen. (Ze zien vliegen niet eens!) Hun enige handicap is dat ze nogal lomp zijn. Toen er één in 1914 de 4-jarige Annemarietje Oosterhuis per ongeluk onder zijn voet verpletterde, werd er een haatcampagne op touw gezet die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Efteling4a.jpg
 • Dwergen - 7 of meer.
 • De Duvel en zijn Ouwe Moer;
 • Kabouter Plop
 • Feeën - Jammer genoeg zijn er van deze machtige wezens vele kwaadaardig en is er maar één goede fee als zodanig bekend. Deze trachtte de machinaties en manipulaties van Doornroosje te verijdelen, maar werd door de andere Feeën daarin met succes tegengewerkt. Vandaar dat er wel gezegd wordt, dat in de Efteling het kwaad het goede uiteindelijk altijd overwint.
 • Draken.

Menagerie[bewerken]

Literatuur:[bewerken]

Zie ook[bewerken]

}


Heuveltjesvanerica.JPG
Bergen, heuvels en dalen

Alpen · Andes · Apennijnen · Appalachen · Ardennen · Atlas · Cauberg · Condroz · Gebergte · Himalaya · Jura
K2 · Kaatsheuvel · Kaukasus · Kilimanjaro · Mont Blanc · Mont Ventoux · Mount Everest · Oeral · Olympus
Pyreneeën · Tafelberg · Uluru · Utrechtse Heuvelrug · Vaalserberg · Venusheuvel · Vogezen · Vulkaan