Knerts

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf De Knerts)
Ga naar: navigatie, zoeken
Laatste foto van een vermiste visser te Waalre, Noordt-Brabant

Doorgaans is vissen een zeer ontspannende en veilige bezigheid, maar dit kan verkeren. Wanneer er zich mysterieuze zaken voltrekken aan de waterkant, zou dit zomaar het werk kunnen zijn van de knerts!

Knertius Brabantschius[bewerken]

De knerts (Knertius Brabantschius) is een bijna mythisch wezen veelvuldig genoemd in visserslegendes van weleer. Al eeuwen wordt er gesproken over een wezen dat voornamelijk aan de Nederlandse waterkant aanwezig is om het bestaan van de visser en anderen aan de waterkant te verstoren.

Herkomst[bewerken]

De knerts kent zijn oorsprong in het dorp Waalre, voorheen Woldere, daarvoor Waderloo. Het dorp is gelegen in het zuid-oosten van de provincie Noordt-Brabant. De eerste geschriften betreffende de knerts dateren uit de tijd van Waderloo, zo omstreeks het jaar 666 na Christus. Inmiddels lijkt de knerts zijn leefgebied uitgebreid te hebben tot ver buiten de regio. Zo ver noordelijk als de Waddeneilanden zijn 'sightings' en 'close encounters' gemeld.

Voorkomen[bewerken]

De precieze beeltenis van de knerts is onduidelijk. De één spreekt van een wezen met proporties als het monster van Loch Ness, de ander spreekt van een soort 'Wolderse Chupacabra'. Het moge echter duidelijk zijn dat bij vele fervente hengelaars de rillingen over het lijf lopen bij het woord 'knerts'. Zal de knerts komen? Komt de knerts alleen? Zijn mijn boillies veilig? Ben ik veilig? Dit zijn enkele vragen die menig visser zich stelt tijdens het toeven aan de waterkant. Zodra de schemering intreedt zijn er regelmatig geluiden te horen in de verte waarvan de toon zijn weerga niet kent. Geluiden die zo intens van aard zijn dat het hart meerdere slagen overslaat. Het best is het geluid nog te vergelijken met de opvoering van de schorre pauw door cabaretier Hans Teeuwen. Deze geluiden zouden afkomstig zijn van de knerts die zijn lokroep door het Nederlandse landschap schalt.

Boillies[bewerken]

Een vast gebruik voor elke visser bekend met de gevaren van de knerts is om een klein handje boillies (kleine ronde deegballen te gebruiken als aas) voor de tent te plaatsen als offer voor de knerts. Op deze manier zou de knerts tevreden gehouden worden en zal deze verder de rust bewaren. Door de jaren heen zijn er meerdere verhalen boven komen drijven binnen de dorpsgemeenschap van Waalre betreffende vissers die vermist zijn geraakt tijdens een nacht aan de waterkant. Saillant detail is dat al deze van de aardbodem verdwenen vissers geen boillies voor handen hadden, maar visten met zaken als de alom bekende tijgernoot (niet de Duyvis variant) of het gele goud genaamd maïs. Deze gegevens lijken de hypothese te versterken dat de knerts zich voornamelijk richt op- en tevreden te stellen is met boillies.

Hedendaagse ontwikkelingen[bewerken]

Sinds enkele jaren lijkt de knerts zijn leefgebied uit te breiden van de Nederlandsche watergebieden naar andere omliggende territoria dieper verworven in de samenleving. Specifiek te noemen zijn vochtige zolderhokken en met water doordrenkte kruipruimtes. Waar bewoners jarenlang vermoedden dat zij last hadden van muizen en/of ratten, bestaat hedendaags steeds vaker de aanname dat de knerts zijn intrek heeft genomen binnen het Nederlandse vasteland.