OnWoordenboek:D

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf Discriminant)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.

D[bewerken]

Zie het alfabet

Daadkracht[bewerken]

Dit is een
Afbeelding Chefzegel.png
OncyChef

Daadkracht is een hypothetisch concept waarvan 'het volk' graag wil dat politici het hebben. Het valt daarmee binnen de categorie 'in je dromen', net zoals de sterk verwante begrippen integriteit en ruggengraat. Van deze drie is de ruggengraat het enige dat ooit daadwerkelijk bij een politicus aangetroffen is is, zij het op de letterlijke manier. Vooral tijdens verkiezingen claimen vele politici "daadkrachtig" te zijn, zonder er ooit op in te gaan wat dit nu precies inhoudt. Als ze dan daadwerkelijk hun beloftes opvolgen is het meestal ook weer niet goed, want mensen zijn nou eenmaal van nature zeurpieten. De term daadkracht werd in de jaren '70 gepopulariseerd door de bekende mosselsplijter Ron Jeremy. Meer dan wie dan ook kon hij claimen dat hij de 'daad' met kracht deed, aangezien zijn diepgravende verkenningstochten nog tot vandaag de dag bestudeerd worden door wetenschappers over heel de planeet heen.

Dansende roze olifanten[bewerken]

Dansende roze olifanten zijn olifanten, opzich niets bijzonder zou u zo denken en gelijk heeft u, op een klein detail na, deze specifieke soort namelijk inplaats van grijs, ROZE, ja dat zag u niet aankomen nietwaar? Maar wacht, het wordt erger, naast hun roze tint is er nog meer bijzonder aan deze olifanten, ze houden namelijk ooknog erg van DANSEN, jaja, het is raar maar waar Dansende roze olifanten houden van alle soorten dans, maar riverdance en jumpstyle wordt over het algemeen gemeden wegens aarbevingsgevaar.

Daphnis en Chlo-ei[bewerken]

Daphnis en Chlo-ei is de titel van een Griekse herdersroman uit 236 vC., vermoedelijk geschreven door de vermaarde schrijver Woord of Mededeling. De inhoud: Twee geadopteerde wezen, Daphnis en Chlo-ei, gaan samen schapen hoeden op de hoogvlakten van het oude Hellas. Daarbij leren ze elkaar steeds intiemer kennen. Na verloop van tijd krijgen de twee prepuberale opdondertjes zelfs gevoelens voor elkaar. Daphnis, de schone jongeling, kan daar niet goed mee omgaan. Wat zullen zijn ouders wel denken als hij met een ei thuiskomt? En hoe is een ei in staat tot geslachtsgemeenschap? Hij vraagt raad aan Philemok, een wijze katoenplukker uit Pakistan. Die zegt hem dat hij het ei gewoon moet laten uitbroeden tot een Chlo-kip. Volledig bevrijd van zijn angsten, verkoopt Daphnis zijn veestapel (een hele hoge stapel!) en leeft samen Chlo-ei nog lang en gelukkig tussen de schapen.

Dat[bewerken]

Dat behoort tot de kern van het Hedendaags Nederlands, en is onmisbaar voor de vlotte conversatie. Verwar dat alsjeblief niet met dit, want met een ditum, een blind dite, of manditen hou je geen gesprek gaande. Dat is belangrijk, dat is onontbeerlijk. HetDat weze gezegd.

De[bewerken]

De (ook wel geschreven als "duh" is Sanskriet voor "Dat onbeschrijfelijke gevoel dat je krijgt wanneer je op een warme zomeravond op je rug naar de sterren ligt te kijken, terwijl je ergens toch beseft dat ze op het plafond van je kamer geschilderd zijn." Het woord raakte verspreid in de meeste moderne Europese en Oceanische talen in de meest uiteenlopende betekenissen en met de meest diverse gebruiken.

De meeste mensen[bewerken]

Hier ziet u een aantal van de meeste mensen bij elkaar. Op de achtergrond ziet u de Zeppelin van de Oncyclopedia Neerlandica, waarin een team van onderzoekers De Meeste Mensen in kaart probeert te brengen.

De meeste mensen is een groep mensen (Waaronder jij, hij, zij en jullie), die bepalen hoe het verdergaat met de wereld.

Zodra de meeste mensen iets willen, komt dat er ook. Een goed voorbeeld hiervan: Bonuskaart propaganda. de "De meeste mensen" religie bestaat al heel lang. De oprichter van de "De meeste mensen" religie is naar alle waarschijnlijkheid Godfried de Boer..

Wat de meeste mensen willen, dat is natuurlijk de vraag. Zodra iemand opstaat en zegt: "De meeste mensen lusten dubbelvla.", zegt een ander: "Ik lust geen dubbelvla!" Zodra er dan nog iemand opstaat die geen dubbelvla lust, zijn de meeste mensen in de meerderheid, waardoor zij de meeste mensen hebben, en dan lusten de meeste mensen dubbelvla. Wel weten we dat de vrouwelijke helft van "De meeste mensen" Flair leest. Daar denken de meeste mensen waarschijnlijk heel anders over, maar zolang ik dit artikel in mijn eentje schrijf, ben ik de meeste mensen.

Wat de meeste mensen niet willen, dat is natuurlijk ook de vraag. Zodra iemand opstaat en zegt: "De meeste mensen lezen geen Flair.", zegt een ander: "Ik lees wel Flair!" Zodra er dan nog iemand opstaat die de flair leest, zijn de meeste mensen in de meerderheid, waardoor zij de meeste mensen hebben, en dan lezen de meeste mensen Flair.. Wel weten we dat de mannelijke helft van "De meeste mensen" Dubbelvla eet drinkt lepelt. Daar denken de meeste mensen waarschijnlijk heel anders over, maar zolang ik dit artikel in mijn eentje schrijf, ben ik de meeste mensen.

Deeltijdvegetariër[bewerken]

Een deeltijdvegetariër is iemand die, behalve tijdens de maaltijd, geen vlees eet.

Deeltjes[bewerken]

Deeltjes ontstaan wanneer er iets kapot gaat. Het aantal deeltjes hangt dan af van de kapotheidsgraad.

Afhankelijk van de manier van kapot gaan kunnen verschillende soorten deeltjes ontstaan zoals kwark, neutrino's en touwon. Neutrino's zijn snoepjes waardoor men sneller dan het licht kan gaan. Helaas hebben ze ook enkele vervelende bijwerkingen, waardoor je ineens overal dwars dooreen gaat, wat voor het lichaam van organismen een niet al te prettige ervaring is. Er zijn verschillende soorten kwark, te weten aardbeien-, bosbessen- en vanillekwark.

Democratie[bewerken]

Democratie werd voor het eerst ondergaan in Griekenland en betekent: Regering door Demonen, dwz: In dit systeem zijn alle mensen die eraan meedoen bezeten van Demonen. Socrates was de grondlegger van de democratie. Tegenwoordig is het zo dat ieder democratisch systeem in de wereld bepaald wordt door verschillende duivels en van het hemelse pad afgeweken engelen, die via verkiezingen aan de macht komen. In Nederland wordt het systeem bepaald door een horde aan kwaadaardige wezens waarvan de Belangrijkste zijn:

 • Fah Tsun - De 'god' van het gezonde verstand. Deze demon heerst over:
 • Poll Derr - (Het Poll Derr-model is een bijzonder ingewikkeld en uitgebreid stelsel van regels, richtlijnen en bepalingen waar niemand zich aan houdt of kan houden en waarvan alles door de vingers wordt gezien om "de lieve vrede" te bewaren. Hierdoor is een vrijwel onbeperkte macht ontstaan voor Fah Tsoen's Rakkers(zie aldaar).
 • Norr Menn - wordt altijd samen gezien met
 • Warr Denn - Met zijn tweeën oefenen ze een waar schrikbewind uit onder de bevolking en houden ze de hulpeloze slachtoffers in een ijzeren greep van vage spreuken, spreekwoorden, vooringenomen meningen, op niets gebaseerde aannames en onuitgesproken, onbewezen en op vaagheden gebaseerde werelbeelden.

Denk-vergeet-vraag-gedachtegang[bewerken]

Een gedachtegang waarbij iemand iets bedenkt en dat meteen vergeet, dat tot gevolg heeft dat hij/zij vraagt wat hij/zij vergeten is. Ook dit wordt meteen vergeten. Hieruit volgt weer een vraag, zoals: "wat wilde ik vragen?" of "Vraag jij het even?". Ook dit zal weer vergeten worden, en resulteren in een vraag naar wat er gevraagd was. Hieruit volgt de volgende vraag. Op die manier zal een denk-vergeet-vraag-gedachtegang zichzelf in stand houden. Een denk-vergeet-vraag-gedachtegang is een vorm van de welbekende Viscirkel.

Derde wereld[bewerken]

De Derde Wereld is versie 3.0 van de wereld die God/Wubbo heeft geschapen. Deze wereld wordt gezien als een mislukte update van versie 2.0, tenminste door mensen als Geert 'met zijn lelijke haar' Wilders. Toch zijn er mensen die ook wel eens muziek maken die opkomen voor God en beweren dat versie 3.0 best te redden is. De Derde Wereld bevind zich niet echt ergens maar is soms te vinden in de buurt van de Amerika. Versie 2.0 ligt ergens bij Mofrika. De omgeving van 3.0 is meestal erg schoon, zand is dan ook een taboe in de Derde Wereld. Over het algemeen zijn de bewoners van de Derde Wereld goed doorvoed en zeer welvarend. De Derde Wereld staat vooral bekend vanwege zijn grote gierigheid. Alleen als er een Tsunami heeft gewoed zijn de inwoners bereid om geld te geven. Binnen de Derde Wereld heerst voornamelijk het dictatoriaal democratische systeem. De landen zijn overwegend links getint en hebben daarom ook een zeer streng immigratiebeleid. Groot lijder (ja met de lange ij) van de Derde Wereld is SP voorhoofd Jan Marijnissen.

Diptera America[bewerken]

De Diptera America is een kruising tussen de Europese en de Amerikaanse strontvlieg. Waarschijnlijk is deze vreemde kruising ontstaan tijdens een van de zeilreizen van Columbus, toen hij Amerika voor het eerst bezocht en daar ongewild de eerste Europese poepvliegen losliet. Na enige tijd kwam de inheemse poepvlieg (Diptera Indiana)in contact met zijn Europese soortgenoot en samen brachten ze de Diptera America voort. De vreemde eigenschappen, zoals

 • de onverbloemde liefde naar vette snacks en
 • het vreemde, platte accent, dat voor Engels door moet gaan,

zorgen ervoor, dat dit creatuur niet te missen is. Als u een Diptera America tegenkomt, zorg er dan voor dat u een

 • Big Mac bij u hebt om hem af te leiden en zorg daarna dat u wegkomt.
 • Een andere manier om de Diptera America af te leiden is, door zelf een plat cockney accent op te zetten en de vlieg op strenge toon te bevelen naar zijn kamer te gaan en zijn rotzooi op te ruimen. Zorg ervoor dat u dit goed onder de knie hebt, alvorens het in de praktijk te brengen. Als hij niet luistert kunnen de gevolgen verschrikkelijk zijn (maar niet voor u zelf, want uw hoofd is dan waarschijnlijk al afgebeten).

Discriminant[bewerken]

De discriminant werd uitgevonden door de heer D.I. Scriminant. En het is een getal dat weergeeft in hoeverre een algebraïsche tweede-graadsvergelijking discriminerend is. Ik werk even een voorbeeld uit:

We kennen allemaal de simpele vorm van een tweede-graadsvergelijking, nl:

[math]\displaystyle{ f(x) = ax^2 + bx + c }[/math]

Nu kunnen we hieruit de discriminant berekenen, dit gaat als volgt:

[math]\displaystyle{ D = b^2 - 4ac }[/math]

Wanneer dit getal gelijk is aan bijvoorbeeld 18 (de voor iedereen alom bekende nazi-code voor Adolf Hitler), dan wordt de tweede-graadsvergelijking discriminerend genoemd.

Andere voorbeelden van discriminantgetallen zijn:

 • 88 (Heil Hitler)
 • 1019 (Josef Stalin)
 • 810 (Hans Janmaat)
 • 723 (Geert Wilders)
 • 311 (ConcentratieKamp)
 • 54 (En Dergelijke)
 • 3392 (Lijkt op [math]\displaystyle{ E = mc^2 }[/math], de relativiteitstheorie dus)

We kunnen op deze discriminant nog een andere formule toepassen: [math]\displaystyle{ x,y=\frac{-b\pm\sqrt{D}}{2a} }[/math]

Als we een x en een y vinden die voldoen aan de voorwaarde van discriminant, dan wordt de vergelijking hyper-discriminerend genoemd.

PS: Hiervoor werd nog geen enkele waarde bewezen, noch gevonden. De persoon die toch zo een waarde kan vinden die aan beide voorwaarden voldoet zal rijkelijk beloond worden.

Disney XD[bewerken]

Disney XD is een zender van XD en Disney. Ze zenden vooral slechte programma's uit van Disney Channel. Hiermee willen ze Nickelodeon overtreffen. Dit lukt ze niet. Hun stopwoord is awesome.

Dit[bewerken]

Dit behoort tot de kern van het Hedendaags Nederlands, en is onmisbaar voor de vlotte conversatie. Verwar dit alsjeblief niet met dat, want met een credatcard, een edatie, of audatie hou je geen gesprek gaande. Dit is belangrijk, dit is onontbeerlijk. Het Dit weze gezegd.

Dobbelbeker[bewerken]

Een dobbelbeker is een beker die speciaal vervaardigd en gebruikt wordt voor het dobbelspel. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat de beste dobbelbeker vervaardigd is van de huid van een bidsprinkhaan. De binnenkant van de beker dient bedekt te worden met het dons uit de nek van een zeepelikaan. Dubbelblindgeleid controleonderzoek wijst uit dat met dit type dobbelbeker significant vaker een zes werd gegooid. In het onderzoek gooide proefpersooon A zes maal een steen met een dobbelbeker van plastic, proefpersoon B gooide zes maal met een dobbelbeker van bidsprinkhanenhuid ingelegd met zeepelikanendons. Proefpersoon B gooide twee keer zes tegen slechts 1 zes voor persoon A. Dit is op zes maal werpen zwaar significant. Tegenwerpingen van de beruchte scepticus en plaaggeest James Randi zijn door fabrikant van de pelikaanbeker, zoals de best denkbare dobbelbeker wordt genoemd, wetenschappelijk weerlegd met fraaie berekeningen. De heer Pelikaan, toevallig de naam van de fabrikant van de pelikaanbeker, dat zul je dan net weer zien, zal binnenkort de beruchte test van Randi ondergaan, waarbij hij zesmaal een dobbelsteen uit eigen beker zal werpen. Indien de heer Pelikaan erin slaagt minstens twee zessen te gooien, wordt bewezen geacht dat zijn beker paranormale krachten bezit. De heer Pelikaan zal hiermee een miljoen dollar verdienen. Wij wensen de heer Pelikaan vast sterkte met het bewijzen van de kracht van zijn unieke dobbelbeker!

Doen[bewerken]

Het werkwoord doen kan een mens uitstekend doen. Hoe is voor de doener zelf te bepalen, maar het is niet de bedoeling dat er niets gedoen wordt. Iets 'gedaan' krijgen levert enkel gedoe op, en dat doe je gewoon niet. Doe gewoon dus iets, en ga niet niets zitten doen.

Donker[bewerken]

Donker is niet licht, dus is het zwaar.

Dat is dus ook de reden waarom je een zwaar gevoel krijgt als het donker wordt, vooral wanneer de avond valt. Op de evenaar weegt donker het zwaarst, omdat daar niet de avond, maar meteen, zonder pardon, de nacht valt. Gelukkig valt de nacht daar altijd precies om zes uur, en dan zitten de meeste mensen veilig binnen te eten.

Draadloos[bewerken]

Het enige wat draadloos goed werkt is bungeejumpen.

Drama[bewerken]

Een vrouw die binnenkort leven moet baren. Drama wordt hierna een expositie. NB: niet te verwarren met de dram-A, die vervelende drammerige AAAAAAAAA!.

Weetjes over drama[bewerken]

 • Het klassieke drama heette zwangerschap. Tegenwoordig spreekt men weer van drachtig zijn of blijde boodschap.
 • Drama vindt ook wel op het toneel plaats. In dat geval is de baby een kussen.
 • Een muzikaal drama is een gevalletje muziek-in-de-baarmoeder, waarvoor tegenwoordig veel cursussen worden opgezet. het schijnt voor veel vrouwen namelijk lastig te zijn de triangel of piano in te brengen....
 • Soap is feitelijk geen drama. Soap is afkorting van de SOA-P. U weet wel, dat familielid waar het drama van af druipt...

Druglijn[bewerken]

Een druglijn is een reeks getallen, negen om precies te zijn, die niet gevormd wordt met pen op papier, en nog minder met spuitbus op muur. Een druglijn wordt gecreëerd op Vlaams asfalt, door middel van een fijn wit poeder, en de interpretaties zijn tweeërlei. De eerste, en tevens meest populaire, is het inhaleren ("opsnuiven" wordt in bepaalde lagen van de bevolking óók wel gezegd) van het poeder. De tweede, veel zeldzamere, wordt in twee stappen ondernomen: eerst het beschouwen van de reeks getallen als een telefoonnummer, en dan het daadwerkelijk bellen van dat nummer. Dit laatste resulteert bij tijd en wijle in een vaag gesprek met een attent jongmens dat in de mening verkeert dat de beller een probleem heeft. Wélk probleem, daar raakt men noch aan de bellende, noch aan de gebelde zijde ooit uit. Maar wij leven in een wereld vol mysteries, en helemaal waardeloos is dat toch óók weer niet.

Dubbelagent[bewerken]

Een dubbelagent is een perverseling die zowel gebruiker is van Oncyclopedia als van Wikipedia. De dubbelagent verraadt zich meestal door de feiten van Oncyclopedia te verwarren met de onzin op Wikipedia. Kan om zijn huid te redden alleen nog driedubbel- of zippiedubbelagent te worden.

Dus[bewerken]

Dus is een 3-letterwoord, dus het is een woord van 3 letters. Het woord begint dus met een d en die d wordt dus gevolgd door een u. Het woord dus wordt dus afgesloten met een s. Het woord geeft aan dat je dus een keuze hebt gemaakt: Dat ga ik dus doen. Dus is de broer van zodoende, een woord dat ongeveer dezelfde betekenis heeft als dus, dus kun je zodoende zodoende ook gebruiken voor dus, maar het is niet gebruikelijk om een zin te maken met de twee woorden naast elkaar: "Het is zodoende dus vreemd dat...". Dus is niet te verwarren met:

 • Dat ga ik subiet doen. Dus is dus niet subiet. Het kan dus wel eens wat langer duren. Zodoende, of vandaar.
 • Daarom.
 • Inderdaad.
 • Dat is zo.
 • Het ventiel dichtdoen.
 • De Griekse god
 • De Latijnse benaming voor dus, douche.
 • Il Duce.


Driehoek1a.pngIndex:
Hoofdpagina

A B C D E F G H I J
K L M N O P Q R
S T U V W X Y Z

Getallen en zo.