Dummy

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dummy? DUMMY?
~ Een Ex over dummies.

DummyAni.GIF

De dummy behoort tot een geheel apart, recent ontdekt mensenras. Anders dan andere rassen vormen zij geen geografisch omlijnde bevolking, maar vermengen zich onopgemerkt met andere rassen, waarvan zij ook de uiterlijke kenmerken, en, in mindere mate, de taal overnemen. Dit ras zou tot het einde der tijden onbekend zijn gebleven, indien Oberon "Elzevir" van Dale, een pientere ondernemer met gefrustreerde literaire ambities, tijdens de zomer van 1991 in hen niet een even dankbaar als gretig publiek had gevonden.

IQ onder nul[bewerken]

Kiekje van een doorsnee dummy-familie met vakantie in Benidorm.

De ambitieuze ondernemer had, in een zwartgallige bui veroorzaakt door de pertinente domheid van zijn buren[1], het initiatief genomen om het IQ van willekeurige maar sullig uitziende mensen te meten volgens een eigen, bijzonder strenge schaal. Wie schetst zijn verbazing toen bleek dat bepaalde proefkonijn een negatief IQ bleken te bezitten? Wie, o wie? Misschien kan Oncyclopedia hier soelaas bieden, want daar loopt bij tijd en wijle grafisch gericht volk rond. Nader, meer gericht onderzoek wees uit dat hij hier te maken had met een specifiek, nog in geen enkel wetenschappelijke publicatie besproken variant van de mensensoort. Hij besloot onderzoek en publicatie te combineren tot één winstgevend geheel, en lanceerde een op deze mensen gerichte bibliotheek. De bibliotheek voor dummies stak van wal.

Een bibliotheek voor dummies[bewerken]

Een virtuoze illustratie door Rembrandt van Rijn in "Seks voor dummies".

Omdat enig stevig denkwerk hem een briljante toekomst voorschilderde indien hij dit goed aanpakte, wist hij meteen dat zijn eerste boek het fundament van de reeks moest vormen, en tevens moest bijdragen tot de vermeerdering van zijn publiek.

Seks voor dummies[bewerken]

Het resultaat was briljant: "Seks voor dummies" legde in de eenvoudigst denkbare woorden en met de meest toegankelijke gemeenplaatsen uit hoe dummies zich het snelst konden voortplanten, en daar nog pret aan beleven óók. Om niet te veel te eisen van het denkvermogen van zijn publiek, engageerde hij één van Europa's briljantste illustrators, Rembrandt Harmenszoon van Rijn (Leiden, 1606 - Amsterdam, 1669) om in beeld uit te drukken wat niet via tekst de negatieve intelligentie van de lezer kon bereiken. Het succes was immens, en het resultaat mocht er wezen. Want het aantal dummies steeg exponentieel.

Expansie[bewerken]

Een virtuoze illustratie door Jan Steen in "Gitaar voor dummies".

Hoewel de gemiddelde door dit boek geholpen dummy zich voortplant vanaf zijn (of haar) geslachtsrijpheid, besloot Van Dale geen dozijn jaren te wachten om nieuw materiaal op de markt te brengen. Jaarlijks kwam er een nieuwe titel uit, en dat tempo wordt nog steeds gehanteerd. Een blik op de intussen bijzonder indrukwekkende bibliotheek voor dummies:

 • "Winkelen voor dummies" (1992)
 • "Schaken voor dummies" (1993. Het enige boek van de reeks dat absoluut geen succes kende.)
 • "Dammen voor dummies" (1994)
 • "Creationisme voor dummies" (1995)
 • "Voetbal voor dummies" (1996)
 • "Wiki voor dummies" (1997)
 • "Olympische Spelen voor dummies" (1998)
 • "Afvalsorteren voor dummies" (1999)
 • "Politiek voor dummies" (2000. De Engelstalige versie speelde een grote rol in de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.)
 • "Vliegen voor dummies" (2001. De Arabische versie was een ongeëvenaarde bestseller.)
 • "Eurovisie voor dummies" (2002)
 • "Gitaar voor dummies" (2003)
 • "Meer politiek voor dummies" (2004. De Engelstalige versie speelde een grote rol in de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.)
 • "Kunst voor dummies" (2005)
 • "Catch voor dummies" (2006)
 • "Bankieren voor dummies" (2007)
 • "Toerisme voor dummies" (2008)
 • "Oncyclopedia voor dummies" (2009)
 • "Godsdienst voor dummies" (2010, in voorbereiding. Het langverwachte vervolg op "Creationisme voor dummies"!

Goedkope drukkunst[bewerken]

Een virtuoze illustratie door Robert Capa in "Toerisme voor dummies".

De aantrekkingskracht van de reeks zit in de goed doordachte combinatie van begrijpelijke inhoud, leuke prentjes, en stijlvolle afwerking, dat alles tegen onklopbare prijzen. Dat laatste is vooral te danken aan de inspanningen van de Chinese bevolking, die even eens- als goedgezind de reeks voor geen prijs drukt en fraai inbindt[2]. Het drukwerk moge dan wat slordig zijn, en het papier van ongelijke kwaliteit: het feit dat het "voor dummies"-gedeelte van de titel niet op de luxueus ogende boekrug voorkomt, maakt deze deeltjes tot oogappel van elke bibliofiel in opleiding.

De dummy in de kunst[bewerken]

Parallel met "Kunst voor dummies", verscheen in 2005 ook, ter gelegenheid van de 15de dummy-titel, het parallelboek "Kunst over dummies voor dummies", waarin uitgelegd werd hoe op vijftien jaar tijd de dummies zelf een bron van inspiratie waren geworden. Waar "Schaken voor dummies" (1993) door zo goed als niemand gekocht werd, vond "Kunst over dummies voor dummies" evenmin kopers bij de dummies, maar des te meer bij andere lezers. Dit bewees dat Van Dale zijn publiek stilaan aan het verbreden was tot voorbij de dummy-grens. Het boek toont een waaier van kunstwerken door beroemde (Rodin en Meunier zijn niet bepaald kleine jongens) en minder beroemde kunstenaars (Hazes en Hermans moeten bij het grote publiek hun sporen nog verdienen), en het valt zelfs de meest oppervlakkige bladeraar op dat dit voornamelijk beeldhouwwerken zijn.

Notenbalk[bewerken]

 1. Zowel de rechter-, linker-, boven-, onder-, over- en achterburen. In dergelijke conjuncturen ontkiemen de grootste omwentelingen. Columbus had nooit zijn beroemde ei gelegd indien zijn omgeving onmiddellijk had begrepen waar hij naartoe wilde.
 2. De delen "Drukwerk voor dummies" en "Boekbinden voor dummies" laten op zich wachten, en de uitgeverij wil hierover niets kwijt.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
28 februari 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Homo's ende Homoae Homoachtigen

Homo Sapiens · Homo Erectus · Homo Depresium · Homo WhatsApp · Homo Nerdicus · Homofielus Homo · Homo Nazicus · Homo Autismus
Homo Dummus · Homo Takasiniensis · Homo Augustinus · Homo Massalus · Homo Nauticus · Homo Intellectualis · Homo Picantus Croquettia
Homo Plusintellectualis · Homo Sapiens Sapiens · Homo Smartphonicus · Homo Studiosus · Homo Gymnasiticalis · Homo Neanderthalus