Dyslexie

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

AAAAARRRRGHHH! Haal het weg! Haal het weg!
~ Pietje Precies over spelfouten

Spelfouten zijn fouten in een spel. Zo is er onder andere een spel dat zich uitgeeft voor de Nederlandse Taal. De fouten worden expres gemaakt door een terroristische groepering die zichzelf 'Dyslectici' noemt.

De Dyslectici op archiefbeeld.

Taal[bewerken]

In Nederland worden over het algemeen ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) - niet te verwarren met Algemeen Belgisch Nederlands - en ABS (Algemeen Beschaafde Straattaal) gesproken en geschreven. De Nederlandse taal bestaat voor 1/3 uit Engels, 1/5 uit Surinaams, 2/4 uit Mongolisch en ook nog een beetje uit een tot nog toe ongedefinieërde Afrikaans/Aziatische taal met rare keelklanken. Het Nederlands kent 560.958 woorden, waaronder 476.340 met meer dan acht letters. Er zijn ongeveer 25.000 uitzonderingen en 234.784 sterke werkwoorden. Zie voor meer informatie: Nederlands.

Dyslectici[bewerken]

Voor de gemiddelde mens brengt het Nederlands dus absoluut geen moeilijkheden met zich mee, maar een kleine groep terroristen doet alsof ze een stoornis hebben, waardoor ze oneindig veel spelfouten mogen maken: de Dyslectici.

Leden[bewerken]

De leden van deze groepering zijn wereldwijd verspreid. Je kunt ze niet herkennen aan de buitenkant, en dat is wat hen juist zo gevaarlijk maakt. Pas als ze beginnen te schrijven of iets voorlezen, wordt het duidelijk wat ze echt zijn: demonische wezens die er alles aan doen om de hardwerkende, netjes sprekende en -schrijvende mens tot last te zijn.

Methoden[bewerken]

De Dyslectici hebben verschillende methoden om spelfouten te maken:

  • Ze doen alsof ze geen werkwoorden kunnen vervoegen: ik word schrijven zij als: ik wordt en ik sneed wordt ik snijdde. Dit is de meest voorkomende en daarom ook gevaarlijkste methode.
  • Ze doen alsof ze geen woorden kunnen schrijven of lezen die meer dan 6 letters hebben. Als je een Dyslect een boek geeft met een paar van die woorden erin, zal je gedwongen zijn hem het hele boek uit te leggen. Dit kan leiden tot tongverrotting en depressie.

Het Certificaat[bewerken]

Het Certificaat is wat de Dyslectici zo onoverwinnelijk maakt. Telkens wanneer je wilt weigeren een boek voor te lezen of hen wilt verbeteren of uitlachen, trekken ze hun Dyslexie-certificaat tevoorschijn. Dit Certificaat heeft een satanische kracht en zorgt ervoor dan degene die ernaar kijkt voor eeuwig blind wordt. Zorg dus dat je een Dyslect weet te herkennen voordat hij/zij het Certificaat toont!

Een groepje Dyslectici in actie.

Dyslexie clubs[bewerken]

Er zijn enkele clubjes ontstaan voor mensen met dyslexie over de jaren. Een aantal van die clubjes zijn Dyselxy Utined, Leezen is Luek! en Het Nagtlampje.

Herkennen[bewerken]

Er zijn maar weinig herkenningstekens, maar als je goed oplet, zou je een Dyslect aan de volgende dingen kunnen herkennen:

  • Arrogante grijns
  • Vaak angst voor woordenboeken
  • Plastic tas (hier zit het Certificaat in)
  • Sommige Dyslectici dragen een hanger met een rode letter 'D' eraan

Zie ook[bewerken]