Groot-Nederland

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Enkele delen van de oorspronkelijke Lage Landen

Groot-Nederland, sommigen spreken van Heel-Nederland, is een uitbreiding van de Benelux en een alternatief voor de Europese Unie. Volgens een aantal communisten en anarchisten is het begrip bedacht door enkele fascisten. Zij vinden dat deze vereniging van alle Lage Landen lijkt op een groot Reich naar het grote voorbeeld van Mofrika, dat ook zoiets met zijn buurlanden trachtte.

Het idee alleen wordt door vele lokaalpatriottische Vlamingen, Friezen, Oncyclopedisten en Nederlanders gevreesd.

Geschiedenis[bewerken]

Een portret van een inwoner van het vergeten rijk Boergondië

Als de geruchten van de Wikipedianen wél waar zijn, waren de Lage Landen tezamen een lappendeken van gewesten, onder leiding van de Boergondiërs. Deze waren vredelievend en gaven het volk brood en spelen. Bij het boerenbrood was flink wat beleg: Ardeense ham, kwark met radijsjes, belegen gouda, breugheliaanse leverpastei, maar er was ook hutspot met mosterd of pickles, Boergondische wijn, geuze, pale ale, koffie en rijstpap met bruine suiker of mattentaarten. Toen het goede rijk viel, werden de landen bezet door de Spanjolen, die in de plaats daarvan paella maakten: rijst met kip en zeeweekdieren doorelkaar. De inwoners van de Lage Landen, hoe noordelijker hoe extremer, zeiden: Dat zullen we zelf wel uitmaken, en weigerden het. Zij hadden liever een Hollandse hutspot en koesterden een heimelijke liefde voor Brusselse geuze. Sindsdien waren er al meerdere pogingen geweest om van de landen een eigen onafhankelijke staat te maken, zonder paella. Dit lukte ook enigszins.

Later[bewerken]

Later kwam Napoleon, die de Hollandse oranje hutspot maar niets vond voor een beschaafd land, en het verbood. Opnieuw was er veel herrie en zei men: dat zullen we wel zelf uitmaken.

Bouncywikilogo.gif
Voor de uilskuikens die de afgelopen eeuwen onder een rots hebben gelegen zonder krant of Twitter, heeft Wikipedia ook een artikel over: Groot-Nederland.

Uiteindelijk waren de Nederlanden een tijdje verenigd onder koning Willem I. Maar toen die calvinist zei dat men niet teveel friet met stoofvlees mocht eten, want dat is duur, zei men: dat zulen we wel zelf uitmaken, en werd hij het land uitgezet.

Stilaan kregen enkele Nederlanders weer zin in Belgisch bier en Belgische friet met stoofvlees. In de jaren 40 dachten een aantal voorstanders van Groot-Nederland, zoals de NSB, dat verregaande samenwerking met de NSDAP de beste manier was om hun doel te verwezenlijken om aan goed bier te geraken, omdat Duitsland namelijk ook een groot bierproducent is. Of Duits bier nou echt zo goed is... dat zullen 2e wel zelf uitmaken, zeiden velen. Door bepaalde omstandigheden nam de populariteit van de NSB in 1945 spoedig af.

Critici vrezen dat grootneerlandisten kleine kinderen eten, maar dit schijnt een misverstand te zijn: uit enquêtes bleek dat velen van hen Nederlandse of Vlaamse aardappelen eten, stroopwafels, friet met stoofvlees, Limburgse vlaaien, en veel meer, en ook paella, maar dat zullen ze wel zelf uitmaken.

Groeperingen[bewerken]

Er zijn verschillende groepen die voor het idee zijn, maar de één van de grootste is de zogenoemde Party Voor Vryhyd (PVV), zoals ze zichzelf noemen. Deze is volgends de overlevering oorspronkelijk gesticht door Pim Fortuyn, maar later door Geert Wilders. In Vlaanderen is er de Nieuw-Vlaamse Alliantie (NVA), die denken dat ze durven doen.

De Lage Landen:[bewerken]

Groot-Nederland eist alle Lage Landen samen op, hier een opsomming:

Naamgeving[bewerken]

Alhoewel hier de naam Groot-Nederland gehanteerd wordt, zijn ook andere officieuze namen in gebruik, zoals Grouwt-Neêrland, Belgica Magna, Neerlandistan, Neerlandië, Westniederfranken en nog veel meer. De partijen voor Groot-Nederland zijn het erover eens dat ze wel zelf willen uitmaken hoe dit land zal heten.

Munteenheid[bewerken]

Na de afschaffing van de euro, worden de gulden florijnen ingevoerd. Voor verschilende waarden worden namen ingevoerd zoals daalders, stuivers, mijten, oordjes, penningen, dubbeltjes en knaken, wat een verrijking van de culturele woordenschat betekent en het denkvermogen scherpt. Deelstaten kunnen zelf uitmaken of zij eigen munteenheden introduceren, zoals franken, sou's, schellingen en ponden. Deze kunnen onderling in waarde schommelen, wat een gezonde concurrentie bevordert en werkgelegenheid creëert.

Talen[bewerken]

Groot-Nederland stelt zich een vrijere en creatieve omgang met de talen tot doel. Elke deelstaat wordt aangespoord om de culturele eigenheid te bewaren door het bevorderen van de streektaal. Er worden extra taalscholen ingericht, waar men niet enkel het Hollands, het Fries en het Frans, maar ook het Brabants, Limburgs, het Liégois, Westnederfrankisch, en verschillende Vlaamse talen zal kunnen leren. Hierdoor wordt de literatuur en de dichtkunst bevorderd, wat bijdraagt tot een vredevol begrip onder de deelstaten.

Driedimensionele staatsvorm[bewerken]

Zoals gas en electriciteit en telefoon geprivatiseerd werden, zodat de klant zelf kan uitmaken wie de gunstigste leverancier is en of hij die wil kiezen, zo wordt voorgesteld om de regeringvorm te privatiseren. Zo kan de burger zelf uitmaken of hij in de eerste plaats het Belgische koningshuis wil volgen, de Oranjes, of toch liever een republikeinse regering volgt. Door vriendelijke concurrentie van de regeringen, worden de ambtenarentaken vlotter uitgevoerd, wat leidt tot beter gebruik van het belastingsgeld.

Deelburgerschap[bewerken]

In overeenstemming met de vrijheid van keuze, kunnen burgers zelf uitmaken welk burgerschap zij aannemen. Combinaties zijn mogelijk. Het burgerschap heeft invloed op de belasting die men betaalt. Voorbeeld: Men kan zowel Limburger alsook Fries zijn, Vlaming alsook Hollander, Brabander zowel als Henegouwer,... Duitstalige Belgen, Nederrijners, Lëtzebuergers zitten in dezelfde gemeenschap. Sommige van deze combinaties zijn reeds lang mogelijk. Zo werd reeds in de 20e eeuw uitgevonden om zowel Vlaming of Waal en tegelijkertijd Brabander of Limburger te zijn. Men kan ook opteren voor het overkoepelende staatsburgerschap. Men kan Belgisch orangist zijn, Hollands belgicist, Nederlands republikein, Turkstalig Limburger of Vlaams aanhanger van de Belgische koning. Door het gebruik van de computer en de elektronische identiteitskaart is het mogelijk om rekening te houden met wat de burgers zelf uitmaken. Met dat doel worden nieuwe computers ontworpen die niet vanuit Rusland gehackt kunnen.