Haïti

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haïti
Haitiflag 000.gif
Break.jpg
Dit is (was) de vlag van Haïti
Fossiel van een Haïtiaans toetsenbord, opgegraven onder het hoofdkantoor van het Haïtiaans Oncyclopedisch Genootschap. Men wilde dit symbool graag opnemen in de vlag van het land, echter zover is het nooit gekomen
Basisgegevens
Talen Frans, Frans en gebrekkig Frans
Hoofdstad Port au Prince
Regeringsvorm Anarchie
Religie Voodoo, voorzover archeologen konden nagaan
Inwoners 9.000.000 8.000.000
Staatshoofd Papa Schok
Overige
Volkslied We shall overcome
Motto Op Haïti gebeurt (gebeurde) nooit wat schokkends
Munteenheid d'r opmunten of d'r ondermunten
Oppervlakte Enkele tientallen vierkante kilometers
Traditioneel eten zand, soms betongruis
Portaal  Portaalicoon Land

Ja, mijn betovergrootvader heeft er wel eens bij Papa Doc gelogeerd...
~ Bernard Haitink over zijn roots

'Haïti' spreek je uit als 'High Tea', alleen drinken (dronken) ze daar geen thee, sterker: ze drinken er niets.
~ Kapitein Overduidelijk over Haïti

Haïti is (was tot voor kort [1]) een landje bij de ABC-eilanden in de buurt, met een rijke (arme) historie op gebied van talloze onderwerpen.

Geografie[bewerken]

Haïti ligt (lag) op twee tectonische platen, een plaat is (was) gemaakt door The Beatles ("The Fool on the Hill"), de andere plaat is (was) echter van The Beatles ("Yesterday, all my troubles seem so far away"). Die platen botsen (botsten) nog wel eens, hetgeen dan voor wat overlast zorgt (zorgde). Haïti heeft (had) slechts één bank, met een klein aantal klanten. Vandaar dat men in de brochures over dit tropische paradijs telkens moet (moest) betalen aan giro 555.

Hoofdstad[bewerken]

De hoofdstad van Haïti is (was) Port au Prince. Prince is (was) de artiest van Haïtiaanse afkomst die als muzikant veel heeft opgestoken van Bernard Haitink, de wereldberoemde dirigent van het Concertgebouworkest. Hij heeft (had) echter nooit een voet aan wal van de naar hem genoemde hoofdstad gezet, uit angst en beven, dat zijn muziek niet Caraïbisch genoeg zou zijn.

De hoofdstad werd (wordt) in 2010 wereldnieuws, toen een invasiemacht van internationale troepen binnenviel (binnenvalt) via het vliegveld, onder het mom van een humanitaire missie. De Haïtianen waren (zijn) daar niet echt van gediend en blokkeerden (blokkeren) de wegen van het vliegveld naar de stad met lijken. Wat volgde (volgt) was (is) een grote slachting, die een slordige miljoen bewoners van de stad dakloos maakt(e), en een tot nu toe onbekend aantal Haïtianen naar de eeuwige jachtvelden stuurde, omdat de stad werd platgewalst.[2]

Ligging[bewerken]

Haïti ligt (lag) niet, het drijft (dreef). Het zit (zat) vast aan de Dominicaanse Republiek [3]. Het is een drijvend eiland, vandaar dat het nogal eens wiebelt, net als een luchtbedje op een fraaie zomerse dag in het zwembad.

Bezienswaardigheden[bewerken]

 • Port au Prince - De grootste toeristische trekpleister is (was) het centrum van de hoofdstad. Er zijn gezellige winkelstraten, waar een levendige sfeer heerst (heerste), waar vele fraaie architectonische hoog-, maar tegenwoordig vooral laagstandjes zijn (waren) te bewonderen.
 • Het vliegveld - dit is (ja, is) zo fraai en druk, dat u waarschijnlijk bij een bezoek niet verder komt dan de douane en de verlaagde loungeruimte! Vooral 's nachts is de sfeer gezellig, wegens het erg spaarzaam gebruik van de niet voorhanden zijnde elektriciteit.
 • Wie van oude ruïnen houdt zou ook eens de fraaie restanten van de grote kathedraal kunnen bezichtigen.

Accomodaties[bewerken]

Helaas heeft (had) Haïti niet veel goede hotels. De meesten zijn dan ook neergehaald in 2010. Echter: de campingvoorzieningen zijn (ja, zijn) geweldig! U kampeert in tenten, gezellig onder de mensen. Wel dient u zelf een flesje drinkwater mee te smokkelen in uw vliegtuig als u naar Haïti afreist, want het schijnt dat water niet veel voorhanden is. Ook uw eigen kookgerei en EHBO-doos kunt u beter meebrengen. Mocht u zonder geld zitten, dan is dat geen probleem, want pinautomaten zijn niet (meer) voorhanden op het eiland. U kunt wel betalen met sigaretten [4], pleisters (liefst Lufthansaplast), aspirine, spa-rood, en een zelfgebakken pannekoek.

Regering[bewerken]

Het land kent (momenteel even) geen regering. Het is dan ook een fantastisch anarchistische heilstaat, waar u evenveel rechten heeft als u maar wilt. U mag plunderen, doden, of hulpverlenen, zo het u uitkomt, en in welke volgorde u maar belieft. De regering die er was (en die bestond uit de kleinkinderen van Opa Doc, Bernard Haitink en Prince) heeft het eiland verlaten, en is vertrokken naar nog tropischer paradijzen als de Bahama's, en heeft haar paleizen (let wel: wel een beetje vergane glorie) geheel aan de bevolking ter beschikking gesteld.

Dankzij uw steun (giro 555) kunnen Nederlandse Haïtianen met een gerust hart terugkeren na een welverdiende vakantie op het fraaie Haïti

Sport[bewerken]

Wilt U sporten op Haïti, dan bent u op de juiste plaats! Een grote hoeveelheid aan sporten kan beoefend worden:

 • Survivaltochten
 • Klimmen en klauteren
 • Hardlopen (de laatste tijd erg in trek onder de autochtonen, vooral na bezoek aan een niet meer bestaande winkel)
 • Rolstoelracen (wees beducht op de concurrentie!)
 • Parachutespringen (liever wel net buiten de stad)
 • Zwemmen - als u denkt dat u eindelijk genoeg heeft van het vliegveld- Haïti ligt aan de fraaiste zee ter wereld!

Nodenbalk[bewerken]

Bent u ook zo weg van dit eiland? Plaats dan onderstaande banner op uw website of faceboekpagina!

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
18 januari 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


I Haïti.
Doneer op rekeningnummer 000-0000012-12 (België) of giro 555 (Nederland) van de gezamenlijke hulporganisaties.
 1. Het land is in 2010 behoorlijk door elkaar geschud...
 2. God greep in en liet de stad net als Jericho schudden op haar grondvesten.
 3. Gesticht door de Dominicaner monniken in 100 voor Christus
 4. Mits u ook aanstekers heeft om uit te delen
 
Amerika (Noord- en Zuid-)

Antigua en Barbuda · Argentinië · Bahama's · Barbados · Belize · Bermudadriehoek · Bolivia · Brazilië · Canada · Chili · Colombia · Costa Rica · Disneyland · Dominica
Dominicaanse Republiek · Equador · El Salvador · Grenada · Guatemala · Guyana · Haïti · Honduras · Jamaica · Koebah · Mexico · Nicaragua · Nuevo Rico · Panama · Peru
Paraguay · Puaruguay · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en de Grenadines · San Theodoros · Suriname · Trinidad en Tobago · Uruguay · Venezuela · Verenigde Staten