Haarlem

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag van het glorieuze Haarlem.

Haarlem (Ook wel bekend als: Wannabe Amsterdam, Muggenstad en Bzzzzzzzz) is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, hoewel daarover veel verwarring is met Amsterdam omdat deze stad ook in Noord-Holland ligt en het ook nog de hoofdstad van Nederland is. Haarlem is nog één van de nog overgebleven plaatsen in Nederland waar nog netjes Nederlands gesproken wordt, of ook wel ABN, wat al overgenomen is door een buitenlandse bank.

Geschiedenis[bewerken]

Haarlem ontstond rond het jaar 1000, kort na dat Amsterdam ontstaan was. De heren van Aemstel (de stichters van Amsterdam) gingen op vakantie naar een gebied dat elders lag om even de pas gestichte stad te ontlopen. Ook om even tot rust te komen en om zich voor te bereiden voor een zware toekomst waar een prachtwijk, een tempel, verzakkende huizen, palingtrekken en te veel toeristen te wachten stonden. Toen zij rond het gebied waar de rivier de Spaarne stroomt aankwamen, kwamen zij een aantal boeren tegen die op het land bezig waren. Hier gingen ze onderhandelen om groenten te ruilen voor andere spullen zoals steentjes en schelpjes vanuit Zandvoort die in die tijd heel veel waard waren houten planken en vele andere spullen zoals huizen, flats en mensen die in Amsterdam zelf niets te zoeken hadden. Met de komst van de huizen die aldaar gemaakt werden en de flats vanuit Nieuw Amsterdam begon Haarlem geheel onverwachts te groeien en te leven. De heren van Aemstel zagen Haarlem groeien en ze vroegen of ze een wapen en een vlag konden maken voor hun dorp. Eerst lieten de heren van Aemstel hun wapen zien, de welbekende rode vlag met zwarte streep waarop de drie andreaskruisen staan. Haarlem reageerde hierop met een rode vlag die een kruis bevatte. De heren van Aemstel lachten zich dood, maar het ergste moest nog komen. Later zagen ze tijdens het lachen nog eens vier sterren en een zwaard. De heren van Aemstel waren verslagen en later kreeg Haarlem al zelfs stadsrechten, nog veel eerder dan Amsterdam, wat niet leuk werd bevonden door de heren van Aemstel die hierdoor terug naar Amsterdam vluchtten.

Haarlem bleef groeien omdat de stad een contract had getekend met de heren van Aemstel waardoor zij gewoon huizen kregen die door de Amsterdamse bouwvakkers gemaakt werden. Haarlem groeide en Haarlem werd qua nijverheid zelfs nog nijver dan Nijverdal dat in die tijd nog niet eens bestond. Dit kwam omdat de mensen die in Haarlem woonden zeer goed modern Nederlands konden spreken en veel goede banen hadden. Eind van de 17e eeuw liep het contract af met de Amsterdamse bouwvakkers en was Haarlem al inmiddels volgebouwd met huizen en flats. Later zouden er nog een aantal bij komen, maar dan met moderne architectuur.

Haarlem werd de hoofdstad van Noord-Holland na de scheiding van de twee provincies in 1850 en net daarvoor in 1306 kreeg Amsterdam uiteindelijk óók stadsrechten, wat ervoor zorgde dat Amsterdam ook de hoofdstad wou worden. Zij gingen in oorlog met de Haarlemmers en uiteindelijk kwamen ze tot een compromis, buiten Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Urk en Lutjebroek om, om Amsterdam gewoon de hoofdstad van heel Nederland te maken en dat Haarlem de hoofdstad werd van Noord-Holland. Amsterdam raakte hierdoor in de puree (eigenlijk slappe veenbodem, u weet wel, de oorzaak van de verzakkingen) omdat Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Groningen, Urk en Lutjebroek nu heel erg kwaad werden op de stad Amsterdam, die zichzelf heel stiekem tot hoofdstad had benoemd. Toch werd dit later geaccepteerd omdat Den Haag later de Tweede Kamer cadeau kreeg, Rotterdam tot de grootste haven van de wereld Europa groeide, en omdat iedereen via Urk moest rijden, Lutjebroek net zo nutteloos als eerst werd. En Utrecht...kreeg eigenlijk niets. Nee, wel, ze werden een federaal keizerrijk.

Eerste Hollandse oorlog (HOI)[bewerken]

Zie hiervoor het artikel Noord-Holland.

Muggenplaag[bewerken]

Tijdens de protestmars om tevergeefs de bijnaam mug te verwerken werden onder andere dit soort spandoeken gebruikt.

Haarlem bleef maar groeien totdat Haarlem het hoogtepunt bereikt had in 1970. Typisch bij een hoogtepunt is, dat het dan stagneert, want nu in 2009 is Haarlem eigenlijk alleen maar gaan krimpen. Dat 1970 het hoogtepunt was komt omdat er een aantal jaren een muggenplaag heerste in Haarlem. Om de oorzaak van de muggenplaag te achterhalen gaan we even terug in de tijd naar 1966. In Tanzania begon er ook een soort van muggenplaag te ontstaan omdat er in een aantal smerige ziekteverwekkende vijvers mega muggennesten gesignaleerd werden. Deze muggen werden, omdat ze in die vijvers zaten te broeien automatisch besmet met allerlei ziektes dat wij kort samenvatten als malaria. Hierdoor vlogen er meer dan 4000 in het rond, inclusief die uit andere gebieden kwamen. De Afrikaanse unie voor rampen en noodsituaties gingen samen aan tafel zitten met de corrupte staatshoofden, een grote tafel welteverstaan en kwamen tot het plan om alle muggen in Afrika te verbannen. Dit plan werd meteen een wet en aan alle muggen werd verzocht om Afrika te verlaten. De meesten vluchtten naar Europa en Azië maar een aantal bijdehante bleven toch in Afrika. Deze werden omdat ze op verboden terrein bevonden meteen uitgeroeid met insecticide, maar omdat de meeste Afrikanen arm zijn en geen geld hebben voor insecticide gebruikten zij de doodgewone muggenmepper of de blote hand. Inmiddels in Europa kwamen ze ook Nederland binnen. Opvallend was dat de meesten het zuiden des lands weerden omdat ze zich daar niet prettig voelden. Ze gingen allemaal naar Haarlem toe omdat Haarlem destijds druk bezig was om een plan op te stellen om de stad schoon te krijgen. De eerste waarschuwing op de aanval was het onverwachts gekomen Saharazand. Hierdoor moest Haarlem het plan versnellen om het zo snel mogelijk te kunnen uitvoeren maar het bleek niet snel genoeg en de muggen vlogen allemaal op Noord-Holland af. Het was een ware aanslag dat vergeleken kan worden met een sprinkhanenplaag maar dan met muggen. Vele mensen werden lekgestoken en een aantal mensen werden ook zelfs ziek van malaria omdat er een aantal malariamuggen waren. Haarlem kon de zwerm niet aan en duizenden mensen moesten vluchten. Nabijgelegen steden en dorpen werden ook getroffen.

De plaag hield pas op in 1973. De ravage was enorm. De kranten stonden vol met het nieuws dat het barstte van de lijken en dat Haarlem nu echt eens moest beginnen aan de "grote schoonmaak". Mensen uit andere plaatsen in Nederland begonnen de Haarlemmers een beetje te bespotten met Mug. Sommige toeristen maakten zelfs geluiden van muggen als ze door de straten liepen. De burgemeester van Haarlem vond dit echter een leuk verzonnen bijnaam, tegenover de bewoners van Haarlem die er daarentegen een hekel aan hadden. Hij voerde deze naam in als bijnaam van een Haarlemmer. Wikipedia nam dit gelijk over en beweerde dat in Haarlem de meeste muggen zitten van heel Nederland. Hierdoor werden een aantal bewoners woedend, eveneens over het feit dat de burgemeester van Haarlem deze bijnaam had ingevoerd. Als reactie hielden ze een protestmars. Spandoeken werden gemaakt met teksten zoals "Mug? Terug!", "Muggen het land uit!" (eigenlijk hebben ze het onwetend tegen zichzelf), "Muggen zijn irritant!" (hier ook...) en "Muggen zijn een hel in je slaapkamer!" (toch is het eigenlijk wel zielig, om jezelf zo uit te schelden). Ook werden er tekeningen gemaakt met muggen en een rode streep erdoorheen. Toch bleef de naam behouden maar de strijd met Wikipedia was nog niet over - het was nog maar pas begonnen! Vele muggen Haarlemmers vroegen of ze de tekst konden veranderen en Wikipedia kon niets anders doen dan de tekst zodanig te veranderen dat het eigenlijk zinloos en nutteloos is. Tot op de dag van vandaag zijn er nog steeds muggen in Haarlem. Ook begonnen er een aantal Haarlemmers wat speerpunten te maken om zo te concluderen dat muggen in die muggenplaag zuigen en steken, maar ook dat het geleid heeft tot de bijnaam die Haarlem nu heeft, aangezien men van een mug een olifant maakte...nee, toch een mug.

Geografie[bewerken]

Door deze foto is er toch verwarring ontstaan of Haarlem nou wel degelijk op de grond gebouwd is.

Ligging[bewerken]

Haarlem is gebouwd op de grond. Niet in de lucht, want dan wordt het een zooitje. Haarlem ligt volgens een aantal metingen onder water. Niet echt natuurlijk maar als de zee zou overlopen als Neptunus of Poseidon weer eens vergeten is om de stop uit de zee te trekken en als God een douche heeft genomen.

Topografie[bewerken]

Haarlem ligt nog net in het noorden van het Randstadgebied wat ervoor zorgt dat het daar ook duivels druk is omdat de Randstad altijd druk is. Haarlem heeft een aantal buren waaronder Bloemendaal, Heemstede, Haarlemmerliede, Haarlemmermeer, Spaarnwoude en Velsen. Ook liggen Amsterdam en Schiphol dicht bij Haarlem maar nog net niet dichtbij genoeg om er eventjes naartoe te lopen om je boodschappen te doen.

Landschap[bewerken]

Het landschap van Haarlem is makkelijk te herkennen. Een plat landschap namelijk. Af en toe hier en daar een heuveltje omdat aan de kust wat duinen te vinden zijn en een kuil vanwege de rivier die door Haarlem loopt. Haarlem is ook te herkennen aan het gras, de klei- en veengrond maar ook aan de (hoe kan het ook anders) bebouwing. Amsterdamse huizen en kerken zijn er volop te vinden maar ook nieuwe huisjes die modern zijn zoals flats, treinstations, stadions en sportzalen.

Vlag[bewerken]

De vlag van Haarlem is bovenaan de pagina te zien. Elk symbool op de vlag heeft zo zijn (of haar) betekenis. Het rood is niet puur rood maar is de kleur van het bloed. Niemand weet waarom nou juist bloed erop is gezet maar men vermoed dat het om de vechtlust gaat die Haarlem had in de vier oorlogen die Haarlem meemaakte. Er zijn ook vier Davidssterren te vinden. Deze vier sterren zijn allemaal symbool van de oorlogen waar Haarlem deel uitmaakte. De oorlog om hoofdstad te zijn van Noord-Holland, de Tweede Wereldoorlog, waar Haarlem eigenlijk weinig mee te maken had en de reden om ook Davidsterren te nemen, de Eerste Hollandse oorlog en de jaarlijkse koopjesjachten op de Grote Markt wat al sowieso bij de standaard huisvrouw oorlog is. Er was echter een discussie of ze de Davidsterren niet konden vervangen door pentagrammen omdat in Haarlem steeds meer allochtonen kwamen en in de vlag van Marokko ook een pentagram zit. Hier waren de muggen Haarlemmers op tegen omdat ze niet wilden dat Haarlem deels een buitenlands geïnspireerde vlag kregen omdat het rood al verdacht leek ten opzichte van (alweer) de Marokkaanse vlag. Toch is het rood anders, dus is het eigenlijk onmogelijk om daar verwarring over te hebben. Het zwaard in de vlag staat ook voor vechtlust, goed in combinatie met het bloed dat al gegoten gesymboliseerd is op de vlag. En dan was er ook nog de mug. Vroeger was daar een kruis omdat het wapen van Amsterdam er drie had en Haarlem beschouwd wordt als Wannabe Amsterdam vanwege de bouwstijl en ook door het kruis in de vlag. Dit kruis was later vervangen door een mug. Bloed, zwaard en mug erop doet bij veel mensen denken hoe irritant die beesten zijn en wat voor een strijd men moet voeren om de muggen weg te krijgen...nee, niet de Haarlemmers. De beesten.

Artikel1500.GIF

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
7 augustus 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.