Artikelen bewerken

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Weest Lollig en niet Stompzinnig

Wapenschild.jpg

Overzicht

Overzicht Beginnersgids
Doel: Wat is een
Oncyclopedia?

Over goed schrijven

Schrijversadvies
Artikelen schrijven
Artikelen bewerken
Over goede opmaak
Sssspelling en Grrrrrammatica
Wees niet dom
Constructief discussiëren

Dagelijkse omgang

Over de nette Oncyclopedist
Cyberpesten, absoluut niet!
Redirecten op de goeie manier
Alles over links
Dingen die zonder waarschuwing worden verwijderd
Communicatie
Geen gezeik op de admins

Conclusie

Conclusie

Kijk ook eens hier...

Inhoud Help


Hoewel in principe iedereen vrij is om bestaande artikelen naar eigen inzicht te wijzigen, zijn hier toch een paar richtlijnen om problemen en frustraties te voorkomen.

'Eigen' Artikelen

Als je eenmaal op 'pagina opslaan' hebt gedrukt, is de tekst feitelijk niet meer van jou alleen, maar is het een Oncyclopedia-artikel geworden en gelden er dezelfde spelregels voor als voor ieder ander artikel. Mocht je de enige auteur zijn, dan zal niemand jouw beslissingen kunnen betwisten, alleen zullen de admins, die alle artikelen als plantjes in hun eigen tuin beschouwen, toch bijvoorbeeld het wissen van grote delen beschouwen als een milde vorm van vandalisme en je minstens om een verklaring vragen.

Bestaande artikelen

Over het algemeen geldt: Respecteer andermans werk. Voeg liever iets toe dan dingen te veranderen of te verwijderen. Heb je een heel ander idee over het onderwerp? Maak dan een apart hoofdstuk waarin bijvoorbeeld (een fictief) iemand die visie naar voren brengt. Mocht je het onderwerp wel, maar de uitwerking in het artikel helemaal niet waarderen, probeer een manier te vinden om er een nieuw artikel van te maken. Zet bij twijfel je idee op de overlegpagina.

Wissen

Het wissen van stukken tekst (om die eventueel te vervangen door je eigen tekst) wordt over het algemeen als onfatsoenlijk beschouwd en meestal wordt dit door de 1e de beste voorbijganger weer teniet gedaan. De dader hangt een IP blokkade van 2 dagen boven het hoofd.

Iemand die een artikel schrijft met een goed verhaal of een goede mop, zal het niet leuk vinden als iemand ieder zelfstandig naamwoord in 'poep' heeft veranderd, of erger.

Daarom, kijk altijd of je bijdrage iets toevoegt aan de mop. Het kan ook zijn dat je een geweldig idee hebt, en ziet dat iemand anders hetzelfde al heel anders heeft gedaan. Wis dan niet het artikel en zet er jouw verhaal voor in de plaats, maar vind een manier om dat van jou in te passen. Zo krijgt het artikel variëteit en misschien komt er weer iemand langs die de losse eindjes nog aan elkaar knoopt.

Als artikelen perfect in elkaar zitten en afgerond zijn, zodat iedere verandering een verslechtering zou worden, blijf er dan (behalve als je iets leuks kunt toevoegen) liever vanaf. De kans is groot dat je wijziging toch weer ongedaan wordt gemaakt.

Veel schrijvers voelen zich een beetje vader of moeder van een door hem of haar geschreven tekst. Anderen kan het niet schelen of moedigen andermans bijdragen juist aan. Probeer een paar dingen uit. De beste dingen ontstaan vaak uit bijdragen van verschillende mensen, die een mop oppakken en verder uitbouwen.

Kijk ook even of er een categorie ingevuld moet worden. ([[Categorie:Biologie]] bijvoorbeeld.).

Volgende pagina...