Herfst

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SZ03 Herfstkoningin.JPG

De herfst is de lente niet!
~ Kapitein Overduidelijk over de herfst.

De herfst is het op één na oudste van de vier seizoenen, en werd na een paar miljoen jaar lente toegevoegd toen de inslag van een nog steeds niet geïdentificeerd voorwerp de stand van de aardbol veranderde.

Afwisseling[bewerken]

De ervaren aardbolbewoner heeft al gemerkt dat de herfst niet overal tegelijk op de planeet uitbreekt. Aan de bovenzijde, waar de noorderlingen wonen, is de fatale datum 21 september. Aan de onderzijde, waar de zuiderlingen wonen, wacht men op 21 maart. In het midden, waar een vlijtige hand een zeer dunne stippellijn getrokken heeft die op kaarten beter te zien is dan op foto's, merkt men van het hele gebeuren niets. De bewoners van die lijn, de evenaarlingen, zijn daar bijzonder boos om. Het enige dat men daar, seizoensgewijs, ooit heeft gevoeld, waren de drie schokken die evenveel seizoenen toevoegden. Seizoenen waarvan zij zelf, toen zij eenmaal rechtgekrabbeld waren, verder niets merkten. Een saai leven.

Een vreemde mogendheid voegt een seizoen toe.

Migratie[bewerken]

Zowel boven als onder wonen mensen, die te oud zijn om nog te werken, en van een verdiend pensioentje genieten, volgens sommigen evenredig aan hun bijdrage aan de maatschappij, volgens anderen omgekeerd evenredig. Zij die het meest aan hun loopbaan overgehouden hebben, ziet men bij het begin van de herfst vertrekken naar de tegenovergestelde kant van de aardbol, waar zij halverwege de plaatselijke lente opduiken, waar zij van het milde gaan genieten. wanneer daar de herfst begint, keren zij terug. Deze migraties gebeuren in het gezelschap van de gepensioneerden van de andere kant, die hetzelfde systeem toepassen. Het resultaat van dat alles is dat de meest gefortuneerde oudjes altijd aan dezelfde kant van de planeet zitten. De toenemende vergrijzing van het gegoede deel van de wereldbevolking zal, zo voorspellen sociologen, uiteindelijk de planeet zozeer in onevenwicht brengen, dat de seizoenen uiteindelijk terug zullen verdwijnen. Deze tweejaarlijkse migratie is het enige lichtpuntje in het eentonige bestaan van de evenaarlingen, omdat de migranten daar, precies halverwege, een paar dagen halt houden om even op adem te komen, een pintje te pakken en een babbeltje te doen. Ornithologen hebben opgemerkt dat meer en meer vogels deze seniorenmigratie imiteren. Echter, het gewicht van deze dieren is verwaarloosbaar, en zal weinig doorwegen in de voorspelde gewichtsverschuiving.

Bladeren en doden[bewerken]

Lome runderen vreten de gevallen bladeren op: de herfstsfeer ten poten uit.

Los van deze migratie, kenmerkt dit seizoen zich door een verhoogde activiteit van begrafenisondernemers. De oudjes die niet bij machte zijn om hun botten te gaan warmen aan de andere kant van de evenaar, leggen meestal in deze periode het loodje. Er wordt ook wel beweerd dat ze dit uit verveling doen. Het verdwijnen van dit deel van de vergrijzende bevolking zal zonder twijfel het eerder genoemde verschuivingseffect versnellen. Deze sombere bezigheden worden door het merendeel van de omringende planten geïmiteerd: vooral de bomen verliezen massa's bladeren. Deze leggen even weinig gewicht in de schaal als de eerder vermelde vogels, en komen bovendien in de lente terug, samen met de migranten. De dagen worden korter, de nachten langer, het licht wordt valer. Een droeve periode.

Herfst-activiteiten[bewerken]

 • Sterven.
 • De gevallen bladeren bijeenvegen.
 • Sterven.
 • Zeuren "dat er geen herfsten meer zijn zoals vroeger".
 • Sterven.
 • Een stichtende spreuk lezen.
 • Sterven.
 • 91 kalenderblaadjes afscheuren.
 • Sterven.
De herfst in vreemde culturen[bewerken]

"Vreemde culturen" zijn die verzamelingen van mensen, die rare dingen doen, zonder daar door hun soortgenoten op aangekeken te worden. In veel van die culturen heeft men de gewoonte om de herfst welkom te heten. Een paar voorbeelden:

 • Absurdistan: alle dossiers die langer dan een jaar vergeefs gewacht hebben op behandeling, worden tijdens een indrukwekkende plechtigheid verbrand. Volledigheidshalve worden de al gevallen bladeren aan de brandstapel toegevoegd.
 • Bolivia: onder het zingen van de nationale hymne, vervangt iedereen op precies hetzelfde ogenblik de rode zomerbolhoed door een bruin herfstmodel.
 • Congo: de ligging op de evenaar houdt in dat er in Congo weinig valt welkom te heten, behalve de migranten die er even stoppen.
 • India: de lijken die aan de Ganges worden toevertrouwd drijven stroomopwaarts, wat deze anders zo droevige gebeurtenis, met het oog op het komende droevige seizoen, toch nog een vrolijk tintje geeft.
 • Koebah: het staatshoofd, F. Castro, houdt een extra toespraak in intieme kring. In de herfst is dat het dichtsbijzijnde bejaardentehuis.
 • Mallorca: alle bewoners van het eiland zingen in koor de voorpagina van "Der Spiegel" op de melodie van "L'Autunno", uit Vivaldi's "Le quattro stagioni"[1].

Trivia[bewerken]

Er is natuurlijk ook de iets minder bekende betekenis van herfst, waarin herfst de overtreffende trap is van Herf.

Herf - Herfer - Herfst

Zie ook[bewerken]

Madam Herfst en haar zusters. Verzamel de hele reeks en zoek de fout.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
´22 juli 2019
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

 1. Ook wel eens de "Pizza-Suite" geheten.