Het Gelul

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo.

Zever en gelul betekenen hetzelfde... is 'zever' ook een woord voor penis dan?
~ Kapitein Overduidelijk

Alle lullen moeten het land uit! Wacht... wat lul ik nou in hemelsnaam?
~ Geert Wilders

Stomme lul, ik heb nog tegen jou geluld dat je niet moet lullen over dat lullige gelul.
~ Lulsmurf over Het Gelul

Mannen beweren altijd dat ze in bed altijd zacht en lief zijn met vrouwen, maar eigenlijk lullen ze er maar wat op los...
~ Feministe

Het Gelul is de naam voor de stedelijke adviesraad voor Racismebestrijding en Gelijkheid in een niet nader genoemde Vlaamse stad. Het was ook de naam van een Nederlandse commerciële televisiezender die zich toespitste op publiek met een beetje te veel babbelzieken, maar omdat de kijkcijfers tegenvielen en de concurrentie groot was, besloot men de boeken toe te doen. De zender moest wel een tweederdemeerderheid in de beide kamers verzameld krijgen om opgedoekt te worden.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

Het Geluls bekendste product: spraakwater.

Het Gelul was een initiatief van de televisiesterren Nederlandse mediapersonen Frits Barend, Ruud Hendriks en Derk Sauer. Ook Pieter Storms en Rik Torfs claimen bij het bedenken van de zender betrokken te zijn geweest. De eerstgenoemde zou voor de zender daadwerkelijk van start ging door de andere oprichters weggewerkt zijn door een complot, maar het scheelde niemand eigenlijk wat en het kwam ook niet tot een proces of fysiek geweld. De laatstgenoemde is echter Vlaming, hoogleraar kerkelijk recht, en beweert er gewoon bij verschenen te zijn als leidend licht, de heiland die als herder de schapen hoedt enzovoorts. Deze zaak is in januari 2009 door de betrokkenen geschikt.

Het Gelul werd op 2 oktober 2007 om 19 uur voor het eerst uitgezonden. Tot en met 14 december 2007 werd Het Gelul uitgezonden via het kanaal van Liveshop. Dan kon men kenmerkende producten kopen zoals spraakwater, apekool, lulkoek op grootmoeders wijze en speciale debatplunjes. Sinds 15 december 2007 deelde Het Gelul een kanaal met EuroNews, maar moest het opeens een extra taks betalen aan de Europese Unie en was het verplicht om iedere dag 2 uur aan een stuk Ode aan de vreugde af te spelen. Het Gelul zond ook uit via haar eigen website en een eigen JijBuis-kanaal, maar moest omwille van goedkope hosting beroep doen op een obscuur subdomein (www.hetgelul.xxx.com) met een hoop vervelende aangebrande ongewenste pop-ups als gevolg.

Het Gelul had in januari 2009 de programmering uitgebreid met uitzendingen zoals onder andere Top Gear, om de kijkcijfers wat op te krikken. In februari 2009 nam televisieproducent Harry de Winter een belang van 22 procent in de zender en kreeg daarmee ook inspraak in de programmering... en een gratis Ferrari van de BBC. Sinds 1 maart 2009 afficheerde het station zich door middel van een nieuwe vormgeving als "de andere zender", maar daardoor kwam men in het vaarwater van de Vlaamse partij sp.a (socialistische partij anders) terecht. De electorale nederlagen van de voorbije jaren deed de partij immers op wraak zinnen.

Positionering[bewerken]

Het Geluls positionering binnen de Nederlandstalige mediawereld was opzienbarend. Naast de eclatante programma's van de openbare omroepen zoals Met Het Mes Op Tafel, Rail Away of Tien voor Taal, kenmerkte Het Gelul zich met programma's die de mens meenam naar de allerdiepste gekrochten van zijn psychologie. Het meest spraakmakende programma van Het Gelul was Het Debat, een debat waarbij meerdere partijen aan het woord kwamen, met elkaar moesten discussiëren en het hele programma moesten overleven op 1 glaasje water. Later was er meer budget voor meerdere glaasjes en zelfs sprankelend water of sap, maar de zender hield vol dat soberheid de maatstaf van het menselijk functioneren was. Daarmee mat de zender zich een platonisch-stoïcijns profiel aan, met neo-liberale trekjes. Voor Rik Torfs, de heiland, was dit er teveel aan en hij verliet de zender met slaande deuren nadat hij een vloek over diens medewerkers had uitgesproken.

 
 
Siddhert ende beeft,
Ic, het Licht
U verwehsen heeft
ten Gesticht

 

 

—Rik Torfs

Politieke redacteurs aan Telegraaf en Het Laatste Nieuws kwamen echter tot andere analyses: het mediabedrijf was financieel aan de rand van de afgrond. Het enige wat de zender nog overeind hield, waren de inkomsten van een aantal politici uit de Tweede Kamer [bron???????!!?]

Overname NRC Media[bewerken]

Dit is een
Afbeelding pieperzegel.png
PIEPER

Aangezien Het Gelul het verlies van Rik Torfs toch niet geheel te boven kwam, werd er verlies gemaakt en boden potentiële kopers zich aan. De eerste koper was Geert Wilders, die er een Israëlisch vakantiekanaal van wilde maken. NRC Media bood hoger en kreeg de rechten. Daarop werd het kanaal grondig hervormd en was de hoofdtaak van Het Gelul vooral om recensies te schrijven. Een greep uit de vele recensies:

Piemelboek. Vooral gericht op die leeftijdscategorie van vettige gezichten met lelijke puisten. Eikes. Bah. Vies.
~ Het Gelul en NRC over de Twilightsaga

Wij hopen dat de lezer voldoende biertjes gedronken heeft, want dit boek leest als een woestijn. Echt droog dit. Buiten de spannende passages over foltermethodes en de eigenzinnige kijk op het vrouwelijke geslacht, heb je er helemaal niets aan...
~ Het Gelul en NRC over de Koran

Lanoye moet zijn lul niet zo de vrije loop laten! Zijn anekdotes over zijn wilde nachtjes met zijn broers gaat niemand aan. Naja, West-Vlamingen denken sowieso niet met hun bovenkamer. Een boek voor viezerikken.
~ Het Gelul en NRC over de romans van Tom Lanoye

Dit boek leest als een trein. Alleen jammer dat er geen vliegtuigen crashen ofzo.
~ Het Gelul en NRC over De Aanslag van Harry Mulisch

In de problemen[bewerken]

Omdat Derk Sauer verwikkeld raakte in een nare zaak met de Sovjet-Russische KGB en sympathiseerde met de SP en Frits Barend verhuisde naar Het Gat van Nederland, kwam de continuïteit van Het Gelul in gedrang. Ruud Hendriks bleek dan weer een mol te zijn, want samen met de rest van de Raad van Bestuur van Endemol was hij geheime, nauwelijks legale plannetjes aan het smeden om het televisiestation over te nemen. Dit lukte niet. Na vergeefse pogingen om meer enthousiasme en schwung in Het Gelul te krijgen, stelde het bestuur geen enkel vertrouwen meer in het verderzetten van de zender.

Ook het produceren van Spraakwater was op een financieel fiasco uitgedraaid. Toen men het product in een Vlaams consumentenprogramma Volt op Herman Finkers uitprobeerde, bleek het wondermiddel geen medicijn tegen het stotteren te zijn. Spraakgebrekken en dyslexie werden er al evenmin door verholpen. Het Gelul verklaarde kort hierna in een persmededeling dat het Spraakwater wel zou werken, als de patiënt of de consument eerst een kwartliter zeewater drinkt, vervolgens een citroen uitperst in zijn mond en tot slot een slok van het spraakwater neemt. Zoals beschreven op het etiket. Maar hoe konden de wetenschappers nu hoogte krijgen van zo'n uitleg, terwijl het toch allemaal gelul is?

Piraatzender[bewerken]

Nadat de zender in vereffening gegaan was, kon men met het resterende kapitaal nog voor een periode van 5 jaar een frequentie bemachtigen. Het Gelul staat vandaag bekend als Het Geruis, maar enkele geruchten spreken van de voorbode van een piraatzender, als onderdeel van het mediaimperium Studio 100. Het Gelul zou de naam "Prietpraat" krijgen, als anagram van "Piet Piraat".

Gelul in het dagelijks leven[bewerken]

Voorbeelden van gelul:

  • Het record van het langste gelul ooit staat op naam van de onderhandelingen voor een nieuwe Belgische federale regering in 2010-2011. De Vlaamse titeldragers zijn de Open Vld, CD&DVD en sp.a.
  • de leerkracht van de middelbare school. Het is echter een meervoud aan leerkrachten. Hoewel... uit sommigen komt er nog zinnig gelul.
  • Smoelenboek, iedere dag een dosis gratis gelul
  • een ananas. Gewoon... het woord klinkt gewoon lullig.

Determinatietabel[bewerken]

Gelul determinatie.png


Externe link[bewerken]