Honkbal
Honkbal of beesbol is een geritualiseerd oorlogsspel waarbij de ene partij de nadere probeert dood te gooien met een harde bal, terwijl de andere partij dat probeert te verhinderen door de ballen met een knuppel van zich af te slaan.
Geschiedenis[bewerken]
Historici hebben de oorsprong van het honkbal herleid tot in de prehistorie, toen men elkaar met stenen en knuppels de hersens ingooide en -sloeg. Door de toenemende watjificatie van de samenleving ging men hierbij steeds verder uit elkaar staan, waardoor er nauwelijks nog slachtoffers bij vielen en de stenen en ijzeren staven met puntige bollen erop werden vervangen door een bal en een knuppel.
Spelregels[bewerken]
Twee teams van ieder negen man (als vrouwen beesbol spelen heet het sofbal aangezien vrouwen geen oorlog kunnen voeren) spelen ieder negen rondes (innings), waarbij de teams om en om de veldpartij en de slagpartij vormen. Het doel van het spel is om
- De aan slag zijnde slagman zodanig met de bal te raken, dat hij het veld moet verlaten.
- Als het bovenstaande niet lukt de meeste punten binnen te halen.
Punten worden als volgt gehaald. De partij die aan slag is neemt plaats tussen de pitsjer en de ketsjer. De Pitsjer gooit dan zo hard mogelijk naar de ketsjer en de slagman kan dan twee dingen doen: oflwel opzij springen of een stapje terug doen en de bal met de knuppel terugmeppen om te zien of hij de pitsjer of een andere veldspeler ermee kan verwonden. Raakt hij niemand, dan begint hij een lange, barre tocht langs de honken en als hij onderweg niet door een bal wordt geraakt of door de honkmannen tegen de grond wordt geslagen, en het thuishonk bereikt, dan heeft dat team 1 punt verdiend. Het veldteam probeert dat te beletten door hem tegen de grond te slaan. De enige die dat mag doen is echter degene die de bal in handen heeft.
De teams wisselen van positie als de slagpartij drie nullen heeft. Met nullen worden niet de spelers van het team bedoeld, maar ofwel als een geslagen bal door een veldspeler gevangen wordt dan wel als de langs de honken lopende slagman wordt geveld door een oplawaai van een veldspeler.
veldposities[bewerken]
Het veldteam bestaat uit
- De Pitsjer - Deze neemt plaats in het midden van het veld en heeft de taak om de slagman met snoeiharde ballen te bekogelen.
- De Ketsjer - neemt plaats achter de slagman om de ballen op te vangen die mis waren. De ketsjer draagt een zwaar harnas aangezien hij niet alleen de ballen moet vrezen, maar ook een klap van de honkbalknuppel.
- De eerste honkman - meestal een lange kerel die net niet goed genoeg was voor basketbal. Deze heeft tot taak de weggeslagen en teruggegooide ballen te vangen, waarna hij gerechtigd is om de slagman alsnog een oplawaai te verkopen en deze op die manier uit te schakelen.
- De tweede honkman - Hetzelfde als de eerste honkman, maar dan bij het tweede honk.
- De korte stop - Stelt zich op tussen het tweede en derde honk en behalve dat hij af en toe door een bal geraakt wordt tot genoegen van het publiek, is zijn functie verder onduidelijk. Hij is niet per definitie kort en wat hij moet stoppen is onderwerp van discussie.
- De derde honkman - Hetzelfde als de eerste honkman, maar dan bij het derde honk.
- Onze man in het linksveld - De drie veldspelers bevinden zich in het achterveld en worden vaak gerecruteerd uit streng gestrafte gevangenenen, die veroordeeld zijn tot het zich vervelen tot de dood erop volgt. Soms volgt de dood als een slagman toch in staat is om een bal zo ver weg te slaan, dat de achtervolgende veldspeler zich tegen de omheining te pletter loopt.
- Onze man in het middenveld - idem
- Onze man in het rechtsveld - idem
Het spel[bewerken]
Beesbol wordt beschouwd als een vreselijk slaapverwekkend spel voor het publiek, voor de partij die aan slag is en ook voor de partij in het veld, met uitzondering van de Pitsjer, de Ketsjer en de slagman. Het is zo ongelooflijk saai, dat de werkeloze slagmannen in hun hok (dugout) niets anders kunnen doen om wakker te blijven dan een voortdurende stroom verwensingen en beledigingen naar de veldpartij en de scheidsrechter te slingeren. Ook het publiek kan niet anders dan deze methode tot wakkerblijven te hanteren.
Het honkbalpetje[bewerken]
Het honkbalpetje, ook bekend als beesbolkep, is een militair paradehoofddeksel. Tijdens het honkbalspel draagt men echter een helm.
Zie ook[bewerken]
Nutteloze verspillingen van energie en tijd | |
Atletiek ·
Badminton ·
Basketbal ·
Biatlon ·
Boksen ·
Bowlen ·
Bridge ·
Bukkake ·
Cricket ·
Curling ·
Dammen ·
Darts ·
Discussie ·
Fierljeppen ·
Formule 1 Olympische Spelen (van Mongolië) · Paralympische Spelen · Winterspelen |