Humo

Humo is de naam van een Belgisch zeer populair weekblad. Het voert als ondertitel onafhankelijk weekblad voor radio en televisie. Er staan normaal gezien geen hete wijven in het blad, maar daar doen we niet moeilijk over. 'Humo' is afgeleid van "Humor", maar om de publicatiekosten wat te drukken besloot het blad om gewoon de 'r' te laten vallen. Televisiebedrijf Woestijnvis heeft de leiding over het blad.
Geschiedenis[bewerken]

Het blad verscheen voor het eerst als Humoradio in 1936 als Nederlandstalige tegenhanger van Le Moustique (nu: Télémoustique) bij de uitgeverij Dupuis uit Charleroi. In 1940 was het echter gedaan met de humor en het zou duren tot het jaar 1945 wanneer mensen terug een glimlach op het gezicht konden toveren. Uiteraard moest de humor onderdoen aan de humor van Oncyclopedia, dus besloot het blad een serieuzere koers te varen, wat gepaard ging met een naamsverandering tot de huidige naam.
Guido Van Liefferinge, die het blad Dag Allemaal uitbouwde tot de grote tegenspeler van Humo, hekelde dit als sensatiejournalistiek. Maar ja, iedereen weet natuulijk dat Dag Allemaal beter is omdat er leukere cartoons in staan.
Het weekblad Humo is naast in België ook in de grotere tijdschriftenwinkels in Nederland te koop. Het blad is zelfs zo invloedrijk dat het het doordegaanse geleuter van de Telegraaf gewoon voorbijsteekt qua populariteit.
Naast interviews en lichtvoetige reportages brengt Humo af en toe ook onderzoeksjournalistiek. Zo moest de Belgische minister Leo Delcroix in december 1994 ontslag nemen toen Humo berichtte over zijn in het zwart gebouwde villa in Zuid-Frankrijk. Later bleek echter dat het hier om Karel De Gucht ging, maar ja... toen was het echter al te laat.
In 2008 bracht Humo een dossier over de bouw van de Lange Wapperbrug in Antwerpen: zo bleek dat de pijlers van deze brug zouden gebouwd worden met papier maché van Humo-blaadjes, hetgeen niet echt in goede aarde viel bij de redacteurs. Als gevolg van die artikels kwam het hele Lange Wapper-project ter discussie.
Op 23 september 2008 stuntten de uitgeverij Contact en het weekblad Humo met de verdeling van Dimitri Verhulsts nieuwe roman Godverdomse dagen op een godverdomse bol voor de prijs van een Humo-magazine (€ 2,30). Het boek, dat gedrukt was met een oplage van 320.000 exemplaren, kreeg je op die dag immers gratis bij het blad. Het probleem stelde zich echter dat iedereen alzo op de duur ongewild meerdere exemplaren kreeg. Vlaams Minister van Onderwijs Pascal Smet besloot daarop het boek gewoon als verplichte lectuur aan het secundair onderwijs op te dringen, omdat hij wist dat het een vast gegeven is dat er bij verplichte lectuur toch door een of andere bizarre reden een aantal exemplaren na uitlening aan de scholieren verdwijnen.
Op 4 november 2008 verscheen er in de satirische rubriek Het Gat van de Wereld in het blad een fotomontage waarin twee vrouwen fellatio toepassen op Fernand Koekelberg, een politiecommissaris die ervan verdacht werd twee agentes, Sylvie Ricour en Anja Savonet, ten onrechte een superpromotie te hebben bezorgd. De advocaten van Koekelberg en Ricour dienden prompt een klacht in, maar de rechter kon er nog mee lachen en declameerde dat Koekelberg zich niet als een stompzinnige kloot moest gedragen. Humo volgde het rechterlijk bevel.
Toen Herman Brusselmans in 2011 ermee dreigde de brui aan zijn columns te geven, kreeg het lezersaantal opeens een boost.
Enkele lezersreacties[bewerken]

Tenminste een blad dat geen sms'jes van me publiceert...
4 minuten geleden
“Stom rioolblad!”
“Nee, objectief gezien kunnen we empirisch vaststellen dat het een OERDOM LINKS PROPAGANDABLAADJE is.”
“Neemt geen blad voor de mond, maar ook geen mond voor de blad.”
“@PoletiekPolemiek: het is HET blad en het is Politiek, stomme Limburgse lul!”
“Guy Mortier heeft het uitzicht van een professor, maar dat is hij ook een beetje: hij expirementeert met het woord.”
“@Poezewoef: Zeg, kan het nog lovender? Mortierke is zelf een mislukt experiment jaa!”
Zie ook[bewerken]
- Telegraaf
- OnNieuws - het enige juiste nieuws.
- Website van Humo - zou je hier toch niet liever eventjes blijven?