IJsjesland

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf IJsland)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IJsjesland
(IJsjeslands: Yisjujejsjlánn'nduh'hh' )
IJsland-vlag.jpg
IJsland.jpg
Vlag
Wapen
Basisgegevens
Talen IJsjeslands
Hoofdstad Reykyavík (vanille-ijs)
Regeringsvorm Theocratie
Inwoners 301.931 (2,9/km²)
Staatshoofd Þ de Grote
Overige
Volkslied Kakó það er kaka (Chocolade is het lekkerst)
Motto Ég vilja með punktur (Ik wil mét spikkels)
Munteenheid Cornetto Kroon
Tijdszone UTC +0
Nationale feestdag De 18e
Gemiddelde temperatuur -7°C (in 2011)
Traditioneel eten Schepijs
Portaal  Portaalicoon Land

Laat IJsland maar barsten!!
~ Een slachtoffer van de Icesave-affaire over de vulkaanuitbarsting.

IJsjesland (voor 1944 IJsland) is een eiland dat tussen Noorwegen en Groenland ligt. Het land is koud en moet het doen met de enige warmte die komt van heetwaterbronnen.

Geschiedenis[bewerken]

In den beginne werd "IJsland" voor het eerst ontdekt door de Vikingen. Zij namen het land in beslag, het was verder onbewoond, op een aantal eskimo's na. De Vikingen bouwden er wat, en gingen daar een groepje mensen onderbrengen. Toen de Vikingen uitstierven bleven deze mensen achter die in de naam van Noorwegen dit land gingen runnen. Na een lange periode was "IJsland" officieel en kwam het ook officieel onder de vlag van Noorwegen.

In 1224 kwam er een persoon, genaamd Snorri Sturluson met het idee om onafhankelijk te worden van Noorwegen met een geheel aparte staatsvorm: Het Snorrisme. Hij gebruikte hiervoor het Snorristische geschrift en ging het land door. Zij moesten het gaan opnemen met de walrussen onder leiding van Luap YentraCcM. Het Snorrisme leek maar niet op gang te kunnen komen maar pas een jaar later begon het Snorrisme populair te gaan worden. Echter ging het in 1226 fout: Tijdens het Congres van Reykjavik kregen de conservatieven, de walrussen en de Snorristen het met elkaar aan de stok war uitmondde in een vechtpartij. Er vielen een aantal doden en het Snorrisme stierf in IJsland uit. Het ging echter in Bordurië nog door. Na dit ongeval zat IJsland zonder regering. De conservatieven, de liberale watjes en de walrussen vochten het onderling uit waarin uitkwam dat de Noorse walrussen de macht zouden overnemen in 1229.

IJsjesrevolutie[bewerken]

In 1944 was men in IJsland de Noren zat en snakte men naar onafhankelijkheid. IJsland had echter geen stabiele regeringsvorm waardoor het zelf regeren niet goed zou gaan. Deze werd aangemaakt en zou de Theocratie zijn. IJsland heeft een ruig en koud landschap, en om toeristen te trekken ging men van de kou en het water profiteren - men maakte er schepijs van en liet chocolade overkomen vanuit de chocolade-erts bronnen en een klein deel uit Afrika. De inwoners vonden het verschijnsel prachtig en gingen zelf in kassen broodplanten kweken om daar ijshoorntjes te gaan maken. Noorwegen vond het allemaal maar best en liet zijn handen op IJsland los. IJsland was onafhankelijk geworden en er gebeurde verder niets behalve dat IJsland ijsjes bleef maken en de naam liet veranderen in IJsjesland, de huidige naam.

Financiële crisis[bewerken]

Logo van een dochteronderneming van de nationale bank van IJsland.

Tot 2008 ging alles wel best in IJsjesland. Op de Olympische Spelen bakten ze er niks van, met de ijsjes bakten ze er ook niks van, maar bevroren ze juist de boel om daarna te gaan verkopen, verder niks aan de hand, tot op 1 oktober: De ijshoorntjes waren op! Daar zat men in IJsjesland met die kilo's schepijs dat ze maar nergens konden laten! Er was minder vraag naar het ijs, maar enorm veel naar de hoorntjes vanuit IJsjesland omdat de oogst massaal mislukte. Dit was geen goede combinatie waardoor banken veel geld gingen uitlenen met hoop dat het weer goed zou gaan - dit gebeurde niet. Een zo'n bank, Icesave werd uit voorzorg overgenomen door Landsbankí, de grootste bank van IJsland die in handen was van de "regering". Toen ook deze in de problemen door de ijshoorntjescrisis sloeg de kredietcrisis nu opeens ook door in IJsjesland en was Icesave intussen al failliet. Op de rekeningen van Icesave stond veel geld van vooral Nederlandse mensen (waaronder een aantal provincies) en Engelse mensen. Deze keken raar op toen zij hun geld niet meer konden krijgen. Nederland en het Verenigd Koninkrijk waren woedend en eisten het geld z.s.m./onmiddellijk terug, dat het volk weigerde, "omdat God het ook weigerde". Zij konden het toch niet betalen vanwege de crisis. Er lopen nu nog steeds rechtszaken waarin mensen hun geld terugeisen. De IJsjeslanders zijn echter niet of nauwelijks geïnteresseerd - zij willen ijshoorntjes, anders gaat IJsjesland namelijk ook failliet, wat al bijna is gebeurd doordat het ijs in IJsjesland langzaam ook nog eens tot overmaat van ramp begint te smelten door de klimaatsverandering.

Nog meer ellende[bewerken]

Opeens, begin april van 2010 begon de vulkaan Eyjafjallajökull (He-ja-flauwekul voor de Nederlanders) spikkels en rook te spuiten. Heel veel rook. Zo ontzettend veel rook dat alle vluchten in het spoor van de rook geannuleerd werden. Na de instorting van de banken en al het geschreeuw van Nederland en Groot Brittannië wat het opleverde leek IJsjesland het zat te zijn en stuurden zij een gigantische spikkelswolk richting Europa om ze gedeisd te houden. Conclusie: IJsjesland is ijs- en ijskoud. Ze laten iedereen zweten, en geven zich niet snel op. Doordat er meer dan 63000 vluchten geannuleerd werden werd gedreigd tot faillissementen van verschillende kleine luchtvaartmaatschappijen terwijl Icelandair gewoon rustig doorvloog.

Geologie[bewerken]

IJsjesland bestaat voornamelijk uit vulkanisch ijs en chocolade-erts waaruit de chocolade vandaan komt.
In IJsjesland zijn veel glijstjers. Deze spuiten hete witte chocoladestoom. Bij toeristen zijn naast deze ook de "warme" bronnen in trek. Deze warme bronnen kunnen een temperatuur van wel veel graden halen. Mensen hebben de graden wel proberen te tellen, maar raakten al snel de tel kwijt omdat dit continue veranderd door de klimaatsverandering. Een sage gaat dat, als men via een glijstjer naar beneden gaat, men in Midden-Aarde terechtkomt. Dit is echter nog nooit bevestigd.

Flora en Fauna[bewerken]

Op IJsjesland kan bijna niets groeien vanwege de extreme kou. De dieren bestaan voornamelijk uit noordse wezens. Beren, wolven, trollen en dwergen kan men er wel vinden, maar deze bevinden zich voornamelijk onder de grond, waar het "warm" is vanwege de warmwaterbronnen en de geisers. Verder groeien er op IJsjesland talloze stenen, klaprozen en andere struikjes, maar dit zijn fata morgana's, luchtspiegelingen veroorzaakt door IJsjesblindheid.

Bestuur[bewerken]

IJsjesland is een Theocratie, dit houdt in dat God, alle macht in het land heeft. God wordt in IJsjesland alleen Theo genoemd. Tot grote tevredenheid van alle IJsjeslanders heeft Theo nog nooit iets ondernomen en hier zijn zij content mee. Alleen die geisers hadden ze wel eens mogen overslaan bij het scheppen van de wereld. Brrr, koude voeten.

Zie ook[bewerken]

}