Ik kan niet geloven dat het geen kaas is

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RataKaas.JPG

Hier heb ik geen kaas van gegeten.
~ Kapitein Overduidelijk over IKNGDHGKI

Wie niet ken geloven dat het geen kaas is, kan beter atheïst worden, da's logisch.
~ Johan Cruijff over IKNGDHGKI

In Sovjet Rusland, is kaas geen het dat geloven niet kan ik JOU!!!
~ De situatie in Sovjet Rusland over IKNGDHGKI

Ik kan niet geloven dat het geen kaas is (IKNGDHGKI), beter bekend als "analoogkaas"[1] is een product dat lijkt op kaas, smaakt naar kaas, snijdt als kaas en eruit ziet als kaas maar geen kaas is en dus vele malen goedkoper te fabriceren is sinds de invoering van het kaasquotum van 2003 en de kaasbelasting in 2004. Veel bedrijven gebruiken IKNGDHGKI dan ook ter vervanging van echte kaas en als excuus om meer winst te kunnen draaien. Omdat het gebruik van IKNGDHGKI legaal is en niet hoeft te worden vermeld op de verpakking, kan van iets makkelijk worden gezegd dat er echte kaas in zit.

Productie[bewerken]

De productie van IKNGDHGKI is een zeer simpel proces dat verloopt in 4 stappen:

Stap 1, het mengen tot het ruwe IKNGDHGKI[bewerken]

Eerst en vooral worden er 5 stoffen door elkaar gemengd. Deze zijn francium, olie, water, verf en geheime specerijen. Dit wordt gedaan met behulp van zogenoemde looptonnen. Diverse ronde tonnen worden gevuld met deze 5 stoffen waarna een groep arbeiders de ton voor 24 uur laten ronddraaien. Hierdoor worden de 5 stoffen goed gemengd en wordt al de lucht eruit geperst, samen met alle kaas die zich eventueel tóch spontaan zou gevormd hebben. Dit alles gebeurt bij zeer hoge temperaturen, omdat IKNGDHGKI snel stolt.

Stap 2, het reinigen van het ruwe IKNGDHGKI[bewerken]

Ruw IKNGDHGKI wordt tijdens het mengen gevormd. Omdat ruwe IKNGDHGKI nergens naar smaakt, tenzij naar de verontreinigde stoffen die erin zitten, wordt een mengsel van door de EG toegelaten smaakstoffen toegevoegd, evenals een serieuze hoeveelheid desinfecterend middel. Meestal is dat sulfiet, maar Chloor is óók toegelaten. IKNGDHGKI voldoet dus perfect aan alle EG-hygiënenormen, in tegenstelling tot die zogenaamde "ambachtelijke" kaasjes die wemelen van griezelige bacteriën. Bij dit gedeelte van de bereidingsprocedure is een goede bescherming van de luchtwegen broodnodig, omdat de hoge bewerkingstemperaturen het sulfiet en de chloor behoorlijk pakkende gasjes laten produceren.

Stap 3, het vormgeven van het ruwe IKNGDHGKI[bewerken]

Omdat IKNGDHGKI-fabrikanten, wanneer dat zo eens uitkomt, altijd kunnen beweren dat ze geen kaas maken (wat strikt genomen ook zo is), kunnen zij details zoals de "Appelation Contrôlée", of de "Denominación de Origen", waarmee Fransen en Spanjaarden zo graag uitpakken, fijntjes aan hun laars lappen, zolang ze de oorspronkelijke benamingen maar niet met merk en al klakkeloos overnemen. Zij beschikken dus over een assortiment mallen en vormen, waarmee ze hun overigens volstrekt uniform smakend product de vorm en het uitzicht van een Camembert, een Gouda of een Gruyère kunnen geven. Die uniforme smaak (een IKNGDHGKI in Camembertvorm smaakt net hetzelfde als één in Edammervorm) ligt ook aan de bron van het grote wereldwijde commerciële succes: de meeste aardbewoners zijn niet zo dol op een streekproduct met een uitgesproken smaak. Vraag dát maar aan de grote bierbrouwers. IKNGDHGKI kan dus eender welke kaasvorm hebben, en het het ruwe gereinigde mengsel laat zich eenvoudig gieten. Het stolt zeer snel, wat de productiviteit ten goede komt.

Stap 4, het verpakken van het afgewerkte IKNGDHGKI[bewerken]

De verpakking, en vooral het ontwerp van de verpakking is een subtiel werkje. Immers, een aantal organisaties ter verdediging en bevordering van streekproducten liggen altijd op de loer om vervalsers te ontmaskeren, en het is niet altijd evident om iemand een IKNGDHGKI voor een Passendale of een Roquefort te verkopen zonder tegen de muur gezet te worden. Het verpakdepartement is dan ook de belangrijkste afdeling van elk IKNGDHGKI-bedrijf. Geen enkele IKNGDHGKI-fabrikant heeft ooit een proces verloren, tenzij misschien een occasionele echtscheidingsprocedure. Maar dat heeft nog minder met kaas te maken dan IKNGDHGKI.

IKNGDHGKI is ook bijzonder geschikt voor merchandising, waarbij naar kaas verwezen wordt zonder er een grammetje van aan te bieden. Gezellig, toch?

Voornaamste verschillen tussen IKNGDHGKI en kaas[bewerken]

De ingrediënten. Vind maar eens een kaas die francium, olie, of verf bevat. Hoewel... Sommige kazen bevatten wat water, vooral de jonge kazen, en geheime specerijen? Tja, ze zijn nu éénmaal geheim, dus daar komen we tóch nooit achter. Nee, het voornaamste verschil zit hem in het rendement, want kaasmaken leunt dichter aan bij overleven dan bij het uitoefenen van een ambacht. Een IKNGDHGKI-producent daarentegen kan op vijf jaar binnen zijn. Tien jaar als hij tegenslag heeft.

Producten met IKNGDHGKI[bewerken]

Het rendement van IKNGDHGKI wordt niet alleen gesmaakt door de fabrikanten, maar ook door de verwerkers. Het product heeft namelijk precies die aangename bindende en smeuiigmakende eigenschappen die in talloze voedingspreparaten zo welkom zijn. Transvetten hebben die eigenschappen óók, maar daarvan begint de consument stilaan op de hoogte te geraken. Bovendien wordt "vet" geassociëerd met "cholesterol", en dit laatste is niet populair. Gelieve nota te nemen van het feit dat niet alle toepassingen van IKNGDHGKI even succesvol zijn.

Pizza[bewerken]

Hoewel IKNGDHGKI ideaal is ter vervanging van het duurdere en niet door iedereen geappreciëerde Mozarella, zijn er toch gewetenloze pizzisten die stopverf gebruiken in plaats van IKNGDHGKI. Een autoriteit als Dr. Oetker kan daarvan getuigen: talloze patiënten heeft die man nu al weten klagen over verstopping na het eten van dergelijke budgetpizza's. Om Parmezaanse strooikaas[2] te kunnen vervangen door IKNGDHGKI, dient dit fijn vermalen te worden. Ook hierin is IKNGDHGKI superieur aan kaas, omdat het tot eender welke dikte kan verpulverd worden. Mocht dat enigszins in tegenspraak lijken met de al vermelde smeuiigheid, weet dan dat aan IKNGDHGKI die voor verstrooiing bedoeld is, extra stabilisatoren zijn toegevoegd die

 • de nodige stevigheid geven tijdens het vermalen, wat korrelgroottes toelaat gaande van microscopisch klein tot macrobiotisch groot;
 • bij het smelten de draden geven die op die van echte kaas lijken. Omwille van de stollingssnelheid dient de bereider wél snel en accuraat te werk gaan indien hij met die draden een artistieke creatie wil maken. Maar daar is momenteel bij de pizzagebruikers weinig vraag naar.

Aperitiefhapjes[bewerken]

 • Kaas uit het vuistje Alleen IKNGDHGKI biedt, omwille van de al eerder vermelde stollingseigenschappen, zóveel mogelijkheden bij het creëren van aperitiefhapjes. Elke designmode kan gevolgd en onmiddellijk weer losgelaten worden, en de uniforme smaak is ideaal voor een gelegenheid waarbij de gebruiker die kleine dingetjes al koutend tóch achteloos doorslikt.
 • Kaaskroketten Voor deze iets zwaardere aperitiefhap is IKNGDHGKI iets minder geschikt, omdat iemand met toch een béétje aperitief-ervaring verrast zou opkijken bij het zetten van de tanden in de smeuiige, maar toch iets té consistente vulling van een IKNGDHGKI-kroket. Maar er is een kentering merkbaar: tenslotte verorberen mindergegoeden kroketten waar ander materiaal in verwerkt zit. Om het netjes te houden leveren we hier daarover geen details.
 • Kaascrackers Aangezien bij de bereiding van kaascrackers al van oudsher geen kaas gebruikt wordt, maar alleen een in die richting wijzende smaakstof (E411, ook gebruikt bij het aanleggen van de gelijknamige Europese autoweg die Brussel met Luxemburg verbindt[3]), heeft het weinig zin om IKNGDHGKI in kaascrackers te verwerken, aangezien deze productie waarschijnlijk duurder zou uitvallen in plaats van goedkoper.

Kaasfondue[bewerken]

Eén der minder geslaagde toepassingen van IKNGDHGKI is kaasfondue of raclette. De voor de vorming van IKNGDHGKI zo interessante stolsnelheid maakt dit product zeer moeilijk bruikbaar in kaasfondue. Meer precies: er is een constante en hoge temperatuur nodig om IKNGDHGKI vloeibaar te houden, wat van het indippen van een stukje brood een pijnlijke brandwondenaffaire maakt. Bovendien stolt het goedje nog vóór de net iets te voorzichtige aspirant-proever de delicatesse in de mond heeft. Alleen experts, die het precieze moment (1/8 seconde is niet veel!)weten te bepalen waarop vloeibaar IKNGDHGKI voldoende gekoeld is om geen te zware brandwonden meer te veroorzaken, maar nog warm genoeg is om niet te stollen, kunnen er echt van genieten. Deze experts zijn allen werkzaam in marketingdepartementen van IKNGDHGKI-fabrieken, en demonstreren dus willens en wetens een toepassing die voor de gewone mens niet haalbaar is. In wat voor wereld leven wij?

Kaastaart[bewerken]

Nee, beste lezer, hier gaat de IKNGDHGKI-vlieger niet op. Kaastaart maak je met kaas. Tot nu toe hebben de IKNGDHGKI-vorsers nog geen toevoegsel gevonden dat toelaat om met IKNGDHGKI een min of meer aanvaardbare kaastaart te maken, zelfs niet naar budgetnormen. Nee, zelfs de minst veeleisende[4] gebruiker zou, met de huidige stand der techniek, zich verwaardigen om een hap kaastaart op basis van IKNGDHGKI tot zich te nemen.

Spreekwoorden en gezegden[bewerken]

De met het woordje "kaas" gevormde spreekwoorden werpen geen van alle een positief licht op de persoon waarop ze van toepassing zijn. U kunt zich inbeelden dat dat nog iets erger wordt wanneer die kaas door IKNGDHGKI vervangen wordt. De aldus gevormde uitdrukkingen hebben echter weinig succes, omdat ze ook meer vergen van het articulatievermogen van de verstrekker. Een paar voorbeelden:

 • Ergens geen IKNGDHGKI van gegeten hebben
 • De IKNGDHGKI van het brood laten eten
 • Een Hollandse IKNGDHGKI-kop zijn

Spellen[bewerken]

Ik kan niet geloven dat het geen boter is,
ik kan niet geloven dat het geen analoogkaas is,
ik kan niet geloven dat het geen eieren zijn.

Variant:

Ik kan niet geloven dat het geen tic is,
ik kan niet geloven dat het geen tac is,
ik kan niet geloven dat het geen tor is.

Strategie: speel het spel met blokjes IKNGDHGKI: komijneIKNGDHGKI voor de ene speler en surrogaat Goudse Volvette voor de andere. De bedoeling is dat alvorens alle blokjes opgegeten zijn er drie op een rij moeten liggen, waarbij men om de beurt een blokje moet afstaan aan het bord. Degene die het eerst drie op een rij heeft mag dat rijtje verwerken in een IKNGDHGKI-punt door het op te eten en te recyclen. Het spel houdt op bij overlijden van de tegenstander, of wanneer de IKNGDHGKI op is of is verdampt tijdens het spelen.

Een hierop lijkend spel is het spel "Ik kan niet geloven dat je je ergert aan IKNGDHGKI, mens!", dat gespeeld wordt met pilonnen en een dobbelsteentje IKNGDHGKI waarin met een cocktailprikkertje de cijfers zijn aangegeven.

Ook het spel "Ik kan niet beloven dat het geen kaas is" wordt gespeeld. Dit is een variant op het Oud-Hollandse Kruideniersspel, waarbij analoogkaas wordt vervangen door digitaalkaas.

Tot slot wordt in het gezelschapsspel Trivial Pursuit een vraag over IKNGDHGKI gesteld. De vraag luidt: "Kan jij niet geloven dat het geen kaas is?" De pointe van het antwoord is dat de vraag in negatie is gesteld, dus zowel ja als nee leveren punten op. Op televisie is dit spel verworden tot het zouteloze "Met het analoogkaasmes op tafel".

Zie ook[bewerken]


Ik kan niet geloven dat...:
Ik kan niet geloven dat het geen artikel is | Ik kan niet geloven dat het geen boter is | Ik kan niet geloven dat het geen moord is | Ik kan niet geloven dat het geen ik ga op vakantie en ik neem mee is
Ik kan niet geloven dat het geen iPhone is | Ik kan niet geloven dat het geen iPod is | Ik kan niet geloven dat het geen terrorisme is | Ik kan niet geloven dat het niet grappig is | Ik kan niet geloven dat het geen link is
Ik kan niet geloven dat het geen kaas is | Ik kan niet geloven dat het geen kasteel is | Ik kan niet geloven dat het geen koek is | Ik kan niet geloven dat het geen vrouw is | Ik kan niet geloven dat het geen weg is
Ik kan niet geloven dat ik het niet ben | Ik kan niet geloven dat ik het niet geloof


 
Verdachte maar desalwelteplus door de EG goedgekeurde chemische ... euh ... dinges

Alumininiminimiminiminiiminimininimum · Analoogkaas · Dihydromonoxide · Gas · Pindakaas · Sandwichspread · Waterstof


Notenbalk[bewerken]

 1. Of Purmerkaas, aangezien het in Purmerend is uitgevonden.
 2. Door kenners ook wel eens "zweetvoetkaas" geheten.
 3. Zie ook het interssante OnNieuwsartikel hierover.
 4. "Minsteisende" mag ook, al bestaat daar onenigheid over in linguïstieke middens.