JPEG

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Hier is het compressieverlies en de opkomende grofkorreligheid overduidelijk zichtbaar.

Met de extensie JPEG (Jammere Permanente Extreme Grofkorreligheid) wordt een aandoening bedoeld die afbeeldingen treft. Als een afbeelding besmet is met JPEG (soms ook wel jpe, jfif, jif of jfi genoemd, zowel in kleine als in hoofdletters, hoewel jpg een milde vorm van JPEG is), is deze te herkennen aan de bestandsnaam en ".jpg" of ".jpeg" erachter, of andere voorbeelden die hiervoor genoemd werden. Door de besmetting met JPEG heeft de afbeelding te lijden aan een spontane grofkorreligheid die komt opspelen en negen van de tien keer niet meer te herstellen is. JPEG verricht bij de ene afbeelding meer schade dan bij de andere, want bij simpele lijntekeningen met een aantal kleuren, is meer schade te zien dan bij ongeroerde foto's, want foto's zijn in de meeste gevallen immuun voor JPEG.

Geschiedenis[bewerken]

JPEG is ontstaan in 1986 als een organisatie die de markt wilde binnengaan met de extensies voor afbeeldingen. Toen BMP, PNG en GIF (onder de hoede van PNG) de markt leidden, was het een moeilijke opgave om met nieuwe extensies te komen. Echter kwam men met JPEG met een extensie die speciaal was ontwikkeld voor foto's. JPEG was bijzonder, want men kon met JPEG de kleurenprofielen in een foto opzoeken en vinden, deze uiteindelijk van elkaar separeren, om vervolgens deze weer samen te voegen om het bewerken van foto's makkelijker te maken, zoals het bewerken van rode ogen. Toen JPEG door een samenzwering volledig gesepareerd werd van alle andere bestandsformaten na een ruzie, dat in feite het tegenovergestelde wat in principe de bedoeling was, werd JPEG boos, en begonnen ze een complot. JPEG was na de separatie erachter gekomen dat JPEG een succes was voor foto's, wat was immers duidelijk, maar voor afbeeldingen die gemaakt worden in bijvoorbeeld Paint, enorm mishandeld worden in JPEG. Dit besloten ze verder te ontwikkelen voor alle afbeeldingen, maar voor foto's konden ze de kwaliteit niet veranderen, hoewel ze het wel konden misvormen tot aparte brokken in een afbeelding. Hier ging men optimaal gebruik van maken en zoveel mogelijk afbeeldingen met een "afbeeldingsziekte" besmetten, door zeer veel afbeeldingen (nadat deze waren opgeslagen als PNG, JPEG, GIF en zelfs ook TIFF) met JPEG te besmetten. Deze aanslagen werden door verschillende internetcommissies zwaar veroordeeld en zijn een klopjacht begonnen tegen deze afbeeldingmishandelingen. Echter kon geen enkele afbeelding die al besmet was, niet meer gered worden. De makers van JPEG zijn overigens tot de dag van vandaag niet gepakt, en besmettingen zullen lang doorgaan, aldus verschillende experts. Dit is niet meer dan logisch aangezien iedereen zelf kan beslissen of hij/zij zijn/haar afbeeldingen wilt laten besmetten met JPEG, omdat in elk programma het mogelijk is om afbeeldingen als een JPEG-bestand op te slaan, vanwege de extreem hoge kwaliteit bij foto's. Tot de dag van vandaag is het bericht om afbeeldingen die geen foto zijn, niet op te slaan als een JPEG bestand, nog niet doorgedrukt bij iedereen die met afbeeldingen werkt.

Symptomen[bewerken]

Bij de volgende afbeelding hieronder dient u vooral uw aandacht te leggen op alle voorwerpen. Aangeraden is om de afbeeldingen in volledig formaat te bekijken. Alleen dan zijn de details en is de schade goed zichtbaar.

Wat er gebeurd bij een besmetting met JPEG is simpel te beschrijven: doordat JPEG afbeeldingen in drie lagen behandeld, namelijk een rode, groene en blauwe kleurenlaag, wordt dat (vooral met de verschijning van de kleur geel) geen goede combinatie. Dit omdat deze kleuren dan alleen die kleuren tegen komen, en niet meerdere. Hierdoor wordt het samenvoegen moeilijker aangezien er dan meer op precisie wordt gelet door de manier van werken van JPEG, waardoor de lagen niet precies op elkaar gaan zitten. Resultaat: grofkorreligheid over de randen (niet uiteinden, maar randen van kleuren in een afbeelding) van de gehele afbeelding, en compressieverlies (dat nogal logisch is). De kwaliteit is dan opeens zeer laag geworden en niet meer te redden.

Let hierbij de verschillende soorten van JPEG. JPG is een milde vorm, en JPEG een al wat ergere tot ergste vorm. JPEG heeft dan ook niet voor niets die extra letter in de naam eraan te danken.

Oorzaken[bewerken]

Afbeeldingen raken besmet met JPEG omdat het simpelweg de eigen schuld van de persoon die de afbeelding opslaat als een .JPG/.jpg/.JPEG bestand. Geen enkel fotobewerkingsprogramma kan zonder JPEG, en JPEG zal er ook in blijven zitten. Alleen is het altijd de schuld van de onwetende persoon. Voor de personen die het weten is er geen probleem, want zij slaan het op onder de extensies PNG, BMP of GIF of TIFF.

Bestrijden[bewerken]

Wanneer een afbeelding opgeslagen is onder JPEG terwijl het geen foto is, is er niets te repareren aan de getroffen afbeelding. Het zou anders ook geen Jammere Permanente Extreme Grofkorreligheid heten.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
4 juni 2012
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.