Katholicisme

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Gaan we katten?
~ OnGelovige over Katholicisme

Stelletje racisten! Ze delen elkaar gewoon op met zwart, wit, rood, rood wit zwart, grijs, kale, zwart witte, pluizig, krullen, glad...wtf?!
~ Een protestant over katholieken.

Felix Sylvestris VIII, tijdens een bedevaart.

Het katholicisme (niet te verwarren met het protestantisme) is een allereerste christelijke stroming die de kat als heilig dier aanziet. Voor het katholicisme wordt de Rooms-Katholieke kathedraal gebruikt, die aan de gemakken van de kat is aangepast. Het katholicisme kent veel aanhangers, namelijk 99,999% van de gehele kattenbevolking op deze planeet, plus nog meer dan 1 miljard mensen en andere wezens.

Geschiedenis[bewerken]

Originele schepping[bewerken]

Allereerst was daar de schepping van de kat. Echter waren er al katten, alleen in de hemel. De eerste kat ter wereld ooit heette Poes. Poes werd geschapen door de kat van God, Felussus Cattuseum Aeros Mos -I die hier met een ding vol met kittens te zien is. Poes zelf werd altijd beschouwd als een 'naar zichzelf verwijzing' naar de kat. Dit is niet waar omdat Poes een kater was. Na de dood van Poes was het over met de katten. Pas later werden er weer andere katten geboren die verder weinig tot niets voor deze planeet konden betekenen.

Nieuwe schepping[bewerken]

De tempel in Kathmandu in huidige toestand.

Het katholicisme vond zijn oorsprong in het jaar 33 na Christus toen Jezus een aantal katten vervloekte omdat deze diertjes over zijn laatste avondmaal gingen plassen en lopen. Dit vond Jezus zo smerig dat hij aan alle apostelen doorgaf dat zij moesten doorgeven dat katten duivelse wezens zijn, die ook voor de duivel op deze planeet waren. Dit verspreidde snel totdat in het jaar 738 een Palestijnse kat, genaamd Felix opstond voor de andere katten, en zei dat er verandering moest komen. Een revolutie. Deze revolutie vond ook plaats in het Vaticaan, waar de katten massaal gingen miauwen voor gerechtigheid. Aangezien katten geen taal kunnen was het een warboel ten opzichte van de paus. De katten waren weggestuurd. Toen de moderne tijd aanbrak was het aantal volgelingen van Felix al gestegen en het aantal generaties ook. In het jaar 1900 was er een Chinese kat, genaamd Mauw Zedong die kon praten. In samenwerking met de heilige Felix de Zoveelste die een afstand moest afleggen van Palestina naar China gingen zij met een aantal volgelingen, Whis-Kas, Kittekat, Tom Poes, Garfield, Pussi en een aantal anderen naar de Mount Everest te Nepal. Deze werd doorkruist, maar niet helemaal tot de top beklommen, totdat de 8 katten op 5 oktober 1945 aankwamen in Kathmandu, volgens Mauw Zedong de heilige plaats van de katten, zoals dat de islamieten Mekka hebben. In Kathmandu werd een tempel gebouwd waar alle volgelingen van Felix minstens een keer in hun 7 levens heen moesten gaan, dan wel de streng gelovigen. In Kathmandu werd al een onofficiële religie begonnen, wat echter nog niet het katholicisme was, maar het Mauw-mauw-miauw prrrrrrrr. Felix de Zoveelste werd op dat moment bekroond tot opperkat van het Mauw-mauw-miauw prrrrrrrr, en kreeg daarbij een heilige naam, Felix Sylvestris Catus I. Na deze gebeurtenis gingen zij naar het Vaticaan om weer met de Paus te overleggen in het bijzijn van Mauw Zedong II die het praten overgenomen had van zijn vader. Na een lang gesprek overwon het Gezonde Verstand uiteindelijk en werd de kat niet meer vervloekt. Tegelijkertijd werd er besloten om de aparte stroming voor de katten te bevestigen, wat uiteindelijk het katholicisme zou worden. Na deze triomf ging men naar Catalonië waar men de allereerste Rooms-Katholieke kathedraal opende. Iedere katerdag was er een kerkdienst waar de volgelingen van de heilige Felix Domesticus Catus I gingen bidden en aanbidden. In de latere jaren van Felix Sylvestris Catus I ging hij nog eenmaal terug naar Kathmandu, om daar vervolgens met zijn andere volgelingen van de honger te sterven. Zijn opvolger Felix Sylvestris Catus II zou uiteindelijk blijven in Kathmandu om op de dag van het rondtrekken van Mauw Zedong en Felix Sylvestris Catus I (de bedevaart, 5 oktober, de "Mauw-mauw-miauw prrrrrrrr") alle andere bedevaarders te ontvangen en aan te spreken en zegenen.

In 1984 ging Felix Sylvestris Catus VIII zijn tweede nakomeling Felix-Sheba II (de eerste werd opvolger van Felix Sylvestris Catus VIII) ging naar Catalonië om daar de andere bedevaarders te ontvangen die niet naar Kathmandu konden, maar wel een bedevaart wilden maken. Felix-Sheba II werd uiteindelijk als een treetje lager dan de opperkat beschouwd, en kreeg de naam Felix Domesticus Catus omdat deze een huis had, namelijk de Rooms-Katholieke kathedraal. De Felix Sylvestris Catus generatie leefde in een tempel, geen echt huis, want deze trokken ook nog rond.

Patroonheiligen[bewerken]

Felix Domesticus Catus II met zoon.
Mauw Zedong.

Het katholicisme kent geen god, maar wel de patroonheiligen. Deze patroonheiligen zijn de oorspronkelijke volgers, opvolgers en nakomelingen van Felix en Felix Sylvestris Catus I en daar verder.

De allereerste kat die in het rijtje te vinden is, is

 • Felix, de stichter van het eigenlijke katholicisme.

Volgelingen[bewerken]

 • Whis-Kas
 • Kittekat
 • Tom Poes
 • Garfield
 • Sheba
 • Iam
 • Canin
 • Mauw Zedong
 • Kattebakwan
 • Catweazel
 • Tom Poes

Opperkatten[bewerken]

   • Felix Sylvestris Catus I, II, III, IIII, V, VI, VII, VIII
  • Felix-Sheba I
   • Felix Domesticus Catus I, II, III
Felix de ruimtekat in zijn ruimtepak, vlak voor lancering.
  • Felix de ruimtekat
  • Poessolini

Felix de ruimtekat heeft een speciale status gekregen door als eerste kat ooit de planeet aarde te verlaten. Deze kat ging op 18 oktober 1963 vlak na de bedevaart naar een ruimtestation in Frankrijk toe om voor een experiment om, na de hond Laika al eens gelanceerd gezien te hebben, nu op een geheel andere plek een kat te laten lanceren richting te ruimte. Deze kat kwam levend terug op Aarde en werd door Felix Sylvestris Catus VI onderscheiden en gezegend door een speciale status die nog niemand anders gekregen had. Hieronder Felix de ruimtekat op beeldmateriaal.

Poessolini, afgebeeld op een schilderij.
Felix de ruimtekat op een postzegel.

Poessolini was echter een ander verhaal. Poessolini was in het begin ook een volger van de katten. Deed ook braaf alles wat de leider van de groep zei. Op een dag was hij het echter zat en ging naar de honden toe, en afspraken maken dat hij wist hoe de katten minderwaardig te laten maken. De honden gingen hiermee akkoord, en zouden hem een beloning geven. Poessolini ging Jezus vlak voor het eerste bezoek al irriteren waardoor alle katten die eraan kwamen onder leiding van de leider van de groep dit ook uit gewoonte dit gingen doen, wat zou leiden tot de druppel die de emmer deed overlopen. Katten werden vervloekt, Poessolini kreeg zijn beloning, héél veel eten van de honden omdat hij met de honden had samengezworen. Een kat van de groep kwam hier echter achter en noemde Poessolini een verrader. Sindsdien zijn alle leden van de Poessolini dynastie (tevens Musti, een andere gelovige kat) vervloekt.

Heilige plaatsen[bewerken]

De Sagrada Família Gato te Barcelona, Catalonië. Echter nog steeds in aanbouw.

Het katholicisme telt 2 heilige plaatsen, waar de heilige Felixen uit de geschiedenis van het katholicisme zijn geweest en waar zij deze heilig hebben gemaakt.

Kathmandu[bewerken]

De hoofdstad van het katholicisme, het gebied waar de Felix Sylvestris Catus dynastie schuilt in een tempel aan de rand van de stad. De tempel is geen kathedraal, maar het is dan ook een geheel aparte plaats waar iedereen zijn of haar pootafdruk kan achterlaten op de muur dat hij/zij hier geweest is, om dan vervolgens weer met een gerust hart te gaan slapen.

Catalonië[bewerken]

Eigenlijk geen stad, maar een gebied in Spanje, maar wordt toch als een apart geval beschouwd door de Katholieken, net als wat met Vaticaanstad is gedaan. Catalonië is in feite een treetje lager dan Kathmandu, maar het wordt wel als een heilige plaats beschouwd omdat Felix Domesticus Catus hier woont. De bekendste Rooms-Katholieke kathedraal in Catalonië ligt in Barcelona en heet de Sagrada Família Gato, die de enige Rooms-Katholieke kathedraal is die een basiliek genoemd kan worden, en eigenlijk geen kathedraal.

In de Benelux[bewerken]

In de Benelux is geen heilige plaats. Danwel geen officiële gedoopte (door likken van de opperkat) plaats. Toch is de bekendste Rooms-Katholieke kathedraal in Katwijk gevestigd. Een aantal katten gaan daar naar bedevaart als het niet mogelijk is om naar Kathmandu te gaan. Katwijk is in feite een gehele stad met katten, wat al bijzonder is. Voor vele buitenlandse Katholieken is Katwijk dan ook een erg geschikte toeristenplaats.

Kathedralen[bewerken]

Felix Sylvestris Catus VIII afgebeeld op een glas in lood raam.
Whis-Kas afgebeeld op een ander glas in lood raam.

Een Rooms-Katholieke kathedraal is meestal ruim en leeg van binnen en een rommelig en lelijk van buiten. Buiten is de kathedraal te herkennen aan de haan die boven op de top staat met daaronder een bel. Deze haan staat voor eten voor de kat, aangezien deze vaak op vogels jagen. De bel die onder de toren hangt is niet zomaar een bel zoals wij het kennen, nee, het is een kattenbel! Het klingende en ringelende geluid waaraan een kat bijna altijd aan te horen is aangezien een kat vaak niet te horen is als deze over de grond sluipt. Tevens heeft een Rooms-Katholieke kathedraal glas in lood ramen met een heilig persoon erop zichtbaar. Hiernaast zijn de opperkat en een volgeling zichtbaar. De opperkat staat altijd aan het einde van de lange gang met mandjes, bankjes en een verzameling tapijten, richting de stoomorgel. De volgelingen staan aan de randen van de gang. Het is dus zo dat als de katten bidden, vooruit moeten kijken, dus naar de opperkat. De volgelingen moeten dan toezien vanaf de zijkant, als het ware. Een gebed in de Katholieke kathedraal wordt altijd bijgewoond door een priester-kat welke op de katheder zit, aan het einde van de gang, voor het stoomorgel en onder de opperkat. Deze priester-kat gaat tijdens een gebed een verhaal uit het heilige boek, de Mauw-mauw-miauw prrrrrrrr voorlezen in delen, tot aan Felix Navidad, het Katholieke Nieuwjaar, waar alle katten aan het einde van het verhaal allemaal de kelders in vluchten uit zeer extreme angst.

Een kathedraal kent een eetkamer, een bidgang, ingang, en de kattenbakken met dáárnaast weer een zandbak van kattenbakvulling voor de kleintjes. De eetkamer is meestal een lange rij met etensbakjes en drinkbakjes. In de etensbakjes zitten altijd kattenbrokjes. In de drinkbakjes water. De ingang is een grote deur met wat kattenluikjes.

Buiten de kathedraal is een achtertuin, waar tot rust gekomen kan worden. In Catalonië is er de Heilige Achtertuin waar soms jaagoefeningen gehouden worden en uiteraard ontspanningsmomenten gevonden kunnen worden.

Het bidden gebeurd altijd in de bidgang, op een tapijt, bank of mand of in sommige gevallen als het regent in Catalonië, de Heilige Achtertuin, richting het glas in lood raam van de opperkat. Meestal gaan katten dan staan (dat komt ook niet vaak voor) met de voorpoten in elkaar en gaan dan "jammeren" richting de opperkat en de stoomorgel. Tijdens het gejammer gaat de stoomorgel spelen wat kan leiden tot boze omwonenden en katten die in shock raken. Na het bidden gaan ze eten, naar de kattenbakken, en weer terug naar de plek van waar ze vandaan kwamen. Zwerfkatten blijven echter in de kathedraal in een aparte ruimte, wat wij de kelder noemen. Hieronder een aantal afbeeldingen van een aantal katten die bidden.


Belangrijke data[bewerken]

Een typisch geklede priester-kat van tijdens 5 oktober.
 • 1 januari - De Nieuwjaarsschoten. Op deze dag worden voorwerpen in een katapult gedaan en de lucht in geschoten, waarna andere Katholieken deze moeten vangen. De vanger krijgt volgens de Mauw-mauw-miauw prrrrrrrr geluk voor dat jaar.
 • 4 mei - Katholieke Dodenherdenking. Op deze dag worden Felix en zijn apostelen herdacht, met alle andere Katholieken die gevallen zijn. Dit vindt meestal plaats bij de Kathmandu tempel in de Katacombes, waar deze ook begraven liggen. In sommige Kathedralen zijn deze Katacombes nagemaakt, waar eventuele herdenkingen worden gehouden.
 • 4 oktober - Internationale Katholieke feestdag. Dit feest is speciaal ter ere van de kat. Echter ook voor de hond en wat andere dieren. 4 oktober is volgens de Katholieken niet zomaar een feest, maar een feest waar men een dag zonder eten moet zien te leven. Pas na zonsondergang mogen de Katholieken weer eten.
 • 5 oktober - Bedevaart. Vlak na de Katholieke feestdag, komt er een andere feest direct achteraan, namelijk de bedevaart. Tijdens dit ritueel moeten de Katholieken minstens 1 keer aanwezig zijn en meedoen, dit is hun nu eenmaal verteld. Men gaat dan naar de tempel van Kathmandu waar men een enorme dienst bijwoont met de opperkat en andere heilige katten die nog in leven zijn. Omdat de bedevaart vlak na de feestdag komt waar men niet mag eten voor die dag, worden er altijd tijdens de vieringen waar dan ook, massale eetfestijnen gehouden met allerlei lekkernijen volgens de Mauw-mauw-miauw prrrrrrrr, zoals vis, brokjes, melk etc.
 • 31 december - Felix Navidad. Het Katholieke Nieuwjaar. Tijdens deze datum gaan alle katten zich verschuilen in de kelders van de kathedralen, allemaal uit angst voor het duivelse vuurwerk.

Zie ook[bewerken]

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
13 december 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.Italiaanse vlag.png
Dese articola is gescrefe door ene Italiano!
Italiaanse vlag.png

}