Khyonesia

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
खयओनएसईआ
(Khyonesia)
KhyonesiaVlag.png
De Khyoneese vlag
De ligging van Khyonesia in Indochina
De ligging van Khyonesia in Indochina
Basisgegevens
Talen Khyon
Hoofdstad Nagara
Regeringsvorm Protectoraat en betwist gebied
Religie Katholicisme
Staatshoofd De jure Bart de Wever of ZKH Koning Filips I van Wallonië
De facto Jasper DuBois
Overige
Munteenheid Khyoneese frank[1]
Traditioneel eten Zie hier
Portaal  Portaalicoon Land

Khyonesia (Khyon: खयओनएसईआ, verouderd Nederlands: Chionesië), officieel het Protectoraat des Voormalig Khyonees Koninkrijk, is een Vlaams/Waals[2] protectoraat in Zuidwest-Azië.

Geschiedenis[bewerken]

Urbaan DuBois, de ontdekker en eerste gouverneur van Khyonesia

Er is weinig bekend over het oude Khyonesia, omdat het vanwege de geringe grootte zelden op kaarten stond en er weinig mensen woonden door de topografische beperkingen, maar de belangrijkste reden was dat de beschaving pas door de westerse wereld ontdekt is in 1913.

Voor 1913[bewerken]

Waarschijnlijk was het gebied oorspronkelijk Thais grondgebied. Volgens volksverhalen en legendes kende het rijk een verre provincie genaamd Giyonesi, wat later verbasterd zou zijn tot Khyonesia. De provincie zou zo ontoegankelijk zijn dat belastinginners het gebied weigerde te betreden. Daarom liet de Thaise koning Giyonesi definitief isoleren, en (tevergeefs?) uit het geheugen te verwijderen van het volk.

1913-1945[bewerken]

In 1913 werd het gebied herontdekt door de toentertijd nog Zuid-Brabantse ontdekkingsreiziger Urbaan DuBois, grootvader van de huidige gouverneur Jasper DuBois. Hij hees er de Belgische vlag maakte zichzelf onderkoning. De Belgische monarchie vond een titel als onderkoning iets te veel, maar maakten hem wel officieel gouverneur. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog zou Urbaan namens de Koning hebben geregeerd.

Na 1945[bewerken]

Urbaans opvolgers Boudewijn (zoon) en Jasper (kleinzoon) zouden van Khyonesia een welvarend land maken. Zo zou Boudewijn de infrastructuur fors hebben verbeterd en maakte Jasper een directe doorgang tussen Nagara en Lichtaart[3]. Nu konden toeristen wanneer men wilde het verre protectoraat bezoeken.

Toen in 2013 België uit elkaar viel in Vlaanderen en Wallonië claimen beide landen het gebied als hun protectoraat. Vanwege dit conflict woedde er in Khyonesia zelf ook onrust, op dit moment slechts tussen Flamisten en Walisten. De kans is groot dat Khyoneese Nationalisten een eigen Koning aan het hoofd zetten. Heden houdt gouverneur Jasper DuBois alles min of meer onder controle.

Politiek[bewerken]

Volgens Vlaanderen[bewerken]

De Vlamingen handhaven de oude manier om het land te besturen[4]. Aan het hoofd staat de Vlaamse President (Bart de Wever) en direct daaronder een gouverneur. Deze benoemd een generaal en een admiraal in het leger die weer verantwoordelijk zijn voor de verdediging van het land. Om de vijf jaar worden er verkiezingen gehouden voor het vice-gouverneurschap, die onder de "gewone" gouverneur staat en de uitvoerende macht in handen heeft[5]. Daarbij is deze plaatsvervangend gouverneur, waarbij die tijdelijk ook de wetgevende macht heeft. De Vlaamse president stelt een groepje hoge rechters aan die de rechterlijke macht heeft.

Volgens Wallonië[bewerken]

De Walen hebben het Khyoneese politieke systeem gans overhoop gegooid[6]. Aan het hoofd staat de koning (ZKH Koning Filips van Wallonië) die er de wetgevende, uitvoerende én de rechterlijke macht in handen heeft, zoals een ouderwets imperialist. Echter, Flipje is te lui om zelf van alles te doen en overhandigd deze taken aan een gouverneur.

De eigenlijke politiek[bewerken]

Aangezien zowel Vlaanderen als Wallonië een gouverneur hebben geïnstalleerd [7] zit dat wel goed. De gouverneur probeert (tevergeefs) een ware democratie te stichten. Maar verschillende ideologieën (zoals het al eerder genoemde Flamisme en Walisme) verscheuren langzaam maar zeker het land. Hierdoor is gouverneur Jasper DuBois gedwongen om mals dictator te leiden.

Cultuur[bewerken]

De bamischijf, een mix tussen de inlandse bami en de laaglandse croquetten/kroketten, is een Khyoneese uitvinding.
Echter, de voormalig Belgische noorderburen heeft de bamischijf verkeerd begrepen. Deze is namelijk niet bedoeld om te nuttigen, maar om mee te sjoelen.[8]

De Khyoneese cultuur is nauw verwant als dat van de omringende landen, met invloeden uit het voormalige België.

Taal[bewerken]

Over de inheemse taal (Khyon) is vandaag de dag nog maar weinig bekend. Wel weten we (dankzij Amerikaanse en Sovjet-Russische spionnen) dat de taal verwant is aan het Hindi en Perzisch, en met het Sanskrietschrift wordt geschreven. Ook weten we de naam van het land in Khyon (खयओनएसईआ), maar voor de rest doen de Khyonesen erg geheimzinnig over de taal. Sterker nog, als men daar ook maar het vermoeden heeft dat ze worden afgeluisterd gaan ze in Nederlands of Frans praten.

Religie[bewerken]

De oorspronkelijke religie is onbekend, aangezien Urbaan DuBois iedereen tot het Katholicisme heeft bekeerd. Tevens wonen er nog hier en daar in de bosjes of in een doos een verdwaalde protestant, maar volens officiële cijfers is 100% van de bevolking in Khyonesia Katholiek.

Eten en Drinken[bewerken]

Dankzij vermenging tussen de Indochinese en Belgische cultuur is er een soort van "creoolkeuken" ontstaan. Zo kent men in Khyonesia:

 • Loempia's met mayonaise
 • Gekookte rijst met filet americain[9]
 • Cocktail van rijstwodka en lambiek
 • Frites met bapao

Vlaams of Waals?[bewerken]

Na het uiteenvallen van België op 30 februari 2013 claimen beide successiestaten Khyonesia als hún protectoraat. Echter, zowel Vlaanderen als Wallonië zijn er nauwelijks actief. Dus misschien is het wel eigenlijk een onafhankelijk land? We weten het ook niet...

 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
14 september 2015
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Referenties[bewerken]

 1. Toentertijd gelijk aan de Belgische frank
 2. Wordt betwist, lees hier meer over
 3. De stad (of eigenlijk dorp) in de Kempen had goedkope grond en de provincie Antwerpen bleek minder bureaucratisch als de rest van België.
 4. Met als uitzondering dat er geen koning bovenaan staat
 5. Het volk stemt, er komt burgeroorlog en uiteindelijk kiest de gouverneur zelf een mineur
 6. Met uitzondering dat de koning er nog wel aan het hoofd staat
 7. Grappig genoeg nog eens de zelfde ook
 8. Deze eeuenoude Khyoneese sport werd altijd gedaan op een feestavond. Overdag at men bami, waarna de restjes werden gepanneerd en gefrituurt. Vervolgens speelt men de hele nacht hiermee het sjoelspel.
 9. Of gekookte lijst met filet amelicain