Koerdistan

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koerdistan
VlagKoerdistan.JPG
Vlag van Koerdistan
Basisgegevens
Talen Koerdisch, Perzisch
Hoofdstad Amed
Regeringsvorm Republiek
Religie Zoroastrisme
Inwoners Dat zal dan zoiets van een kleine dertig miljoen zijn
Staatshoofd Zulma Klêpkes
Overige
Volkslied Hoog, Koerdistan!
Motto Lang zullen we leven!
Munteenheid Futûr
Nationale feestdag 21 maart
Traditioneel eten Zwoerd à la Koerd
Koerdistan
Portaal  Portaalicoon Land
Stan.PNG
De Stanlanden

Wie gewag maakt van een Koerd, wordt meteen de mond gesnoerd.
~ Turks spreekwoord.

Wie getrouwd is met een Koerd, heeft beslist niet goed geboerd.
~ Iraans spreekwoord.

Wie de woonst kent van een Koerd, heeft door 't sleutelgat geloerd.
~ Iraaks spreekwoord.

Wie zijn buik vol heeft van zwoerd, heeft door Koerdistan getoerd.
~ Syrisch spreekwoord.

Wie ambras wil met een Koerd, maakt best grapjes over zwoerd.
~ Koerdisch spreekwoord.

Koerdistan zal geen historisch, geen actueel, maar een toekomstig land zijn, waarbij het een stukje territorium van Turkije zal vorderen, een beetje van Iran, een snipper van Irak en een lapje van Syrië. Nog enkele formaliteiten te regelen, maar dat zal eerstdaags in orde komen, een kwestie van geduld. De inwoners zullen zich Koerden noemen, en zullen aantonen dat zij dat altijd geweest zijn.

Ontstaan[bewerken]

Zulma Klêpkes, die de eerste Koerdische president zal zijn (volgens de CIA).

Koerdistan zal uniek zijn in meer dan één opzicht, en het zich in de toekomst bevinden van het ontstaan van een land zal wel het meest frappante zijn, alsook de daaraan verbonden minusculiteit van de Vaderlandsche Geschiedenis. U zult uiteraard allen welkom zijn op de feestelijkheden, en Zulma Klêpkes het lint zien doorknippen als president van Koerdistan.

Bestuur[bewerken]

Koerdistan zal voorbeeldig bestuurd worden door de van eeuwenoude wijsheid doordrongen Zulma Klêpkes, president voor het leven en daarna. Hij zal zijn van Mazda ontvangen licht laten schijnen op een door hem samengestelde ministerraad, en door zijn vijanden een verlicht despoot genoemd worden. Onder zijn leiding zal Koerdistan een aaneenschakeling van Eeuwen der Verlichting kennen, en wie nederig bij hem zijn licht komt opsteken zal met een authentiek Edison-gloeilampje worden huiswaarts gestuurd. Eeuwen nadat olielampjes, waskaarsen, gloeilampjes, neonbuizen, halogeenspots, spaarlampen en LEDverlichting overal afgeschaft, onvindbaar en zelfs strafbaar zullen zijn, zal men ze bij Zulma Klêpkes nog volop in voorraad aantreffen. De arm der wet zal niet gewapend zijn met matrak of pistool, maar uitgerust met een zuinige knijpkat de straten vrij van obscuur gespuis houden.

Economie[bewerken]

Hoffelijke Koerdische verkeersagent en sierlijke weggebruikster in het centrum van Amed.

Een land zonder economie is als een café zonder bier, dus zal ook Koerdistan zijn economie hebben, en, als het even meezit, een bijhorend ministerie.

Munteenheid[bewerken]

Menig economist kijkt uit naar het op de financiële markt verschijnen van een nieuwe munteenheid, de Futûr, die zoveel zal waard zijn als de gek eraan zal willen geven, de voortzetting van een in die regio diepgewortelde traditie.

Transport[bewerken]

Het Koerdisch vervoer zal gekenmerkt worden door intensief gebruik van fietsen, paarden, karren en benenwagens, wat het land tot een voortrekker in het toegepast ecologisch denken zal maken. De weerslag op de economie zal niet gering zijn: fietsenmakers, gareelmakers, wagenmakers en schoenmakers zullen hier een mooie toekomst kunnen uitbouwen, en wereldwijd zal hun naam bekend en hun product gegeerd zijn.

Industrie[bewerken]

Buiten de aan transport verbonden nijverheid, zal ook de rest van de industrie ecologisch verantwoord en duurzaam zijn, terwijl het aandeel van slavenarbeid tot een strikt noodzakelijk minimum zal worden herleid. Slaven zullen immers alleen in mijnen worden ingezet, ondergronds, onttrokken aan het zicht voor passerende toeristen.

Toerisme[bewerken]

Koerdische jager en zijn vrouw.

Het toerisme zal een belangrijke bron van inkomsten vormen, en talloze innovatieve maar toch millennia oud lijkende monumenten zullen op de meest verrassende plaatsen het daglicht zien, en door middel van een mooi bewegwijzerde wandelroute met elkaar verbonden worden. Onder deze monumenten zullen geen gebouwen te zien zijn, omdat die moeten voldoen aan strenge architecturale normen (zie verder).

Religie[bewerken]

Men zal aldaar het Zoroastrisme aanhangen, al zullen aanvankelijk ook andere religies getolereerd worden, want de Koerden zullen een vreedzaam en ruimdenkend volk zijn, iets wat niet van hun nieuwe buren zal kunnen gezegd worden. Dezen zullen immers niet zo blij zijn een verjaagd gewaande godsdienst te zien wederkeren! Zoroastrisch priester zullen slechts zij kunnen worden, die het zonnetje in huis zullen zijn.

Cultuur[bewerken]

Het eerste album van Koerdistans meest beroemde musici, Curd & the Curds.

In tegenstelling tot wat in de omringende moslimlanden ook dan nog de gewoonte zal zijn, zullen in Koerdistan religie en cultuur zó streng gescheiden worden gehouden, dat ze zelfs een apart ministerie zullen krijgen.

Muziek[bewerken]

Muziek zal hoog in het vaandel worden gedragen, als voornaamste exponent van de Koerdische cultuur, en met als voornaamste uithangbord de beroemde formatie Curd & the Curds, wier eerste album meteen een "Greatest Hits" zal zijn, want vooruit zal het gaan! Dat album zal uiteraard ook het Koerdische nationale volkslied "Hoog, Koerdistan!" bevatten, want de Koerdische grondwet zal ook stipuleren dat elke zanger dit lied op het repertoire moet hebben, en dat het in geen enkele liedbundeling, zij het in gedrukte vorm of als klankopname, zal mogen ontbreken. Het alom vermaarde refrein zal aldus weerklinken:

Hoog, Koerdistan, hoog, Koerdistan!
Hoog is de leus, hoog als een berg:
Vreemden zijn heus klein als een dwerg!
Zing door uw neus, been en door merg:
hoog, Koerdistan, hoog, Koerdistan!


Het zal stof tot denken geven en strekken tot lering en vermaak, waarbij vooral dat laatste het zal onderscheiden van alle andere nationale hymnes. De 159 strofen zullen diep in het geheugen van elke Koerd staan gegrift[1], en de lange winteravonden zullen voorbijvliegen onder het gezamenlijk uitvoeren ervan bij het haardvuur.

Architectuur[bewerken]

De architectuur zal erg belangrijk zijn, en met name de volksarchitectuur, waarbij extra aandacht zal worden gevraagd voor (en gegeven aan) traditionele bouwwijzen, die gebouwen een organisch aspect geven, en eruit laten zien of ze daar eeuwen geleden spontaan zijn ontsproten. Dit zal ook inhouden dat inwoners geen vergunning zullen nodig hebben om bij te bouwen, zolang het bijgebouwde gedeelte kleiner is dan wat er al stond. Zo wordt het organische uitzicht perfect gerespecteerd.

Gastronomie[bewerken]

Elke Koerd zal van jongs af aan leren hoe men het traditioneel gerecht, de "Zwoerd à la Koerd" gereed maakt, en het recept zal op geen enkel aanplakbord mogen ontbreken. Experts in gastronomie zullen het gerecht beschrijven als " een creatie die het midden houdt tussen zuurkool, haggis, ratatouille en waterzooi, maar dan grover afgekruid en koud geserveerd." Een delicatesse, die best zal worden begeleid met een stevige pint "Koerdische Mazout" een zwaar bier waarvan de naam verwijst naar de hen verlichtende god Mazda.

Taal[bewerken]

Zoals ieder ander land één of meerdere talen heeft waarin de overheid wetten sluit, beleiden bekendmaakt en burgers informeert zal ook Koerdistan daaraan moeten voldoen. Deze taal zal dan het Koerdisch zijn, een taal die letterlijk veel haken en ogen zal hebben. De Koerdische taal zal worden geschreven in een aangepast Latijns alfabet. Aangezien Koerdisch nauw verwant zal zijn aan het Nederlands zal het eenvoudig zijn om een Nederlandse zin te vertalen naar het Koerdisch in slechts een paar stappen. Neem bijvoorbeeld:

"Voeten, spek en vette zwoerd, wie dat zeggen kan is een echte Koerd!"

Koerden zullen het stom vinden om tweemaal dezelfde letter achter elkaar te schrijven, dus deze zal ten allen tijde enkelvoudig worden gemaakt. Ook zullen Koerden klinkers op meerdere manieren schrijven:

  • E zal altijd stom worden uitgesproken, tenzij er een dakje boven staat
  • Û zal een kort uitgesproken 'oe' zijn, aangezien oe altijd lang zal worden uitgesproken

Overige klinkers worden op dezelfde manier uitgesproken als in het Nederlands:

"Vûten, spêk ên vête zwoerd, wie dat zêgen kan is en êchte Koerd!"

Doordat spek lange tijd verboden zal zijn geweest (haram) en omdat dat woord lijkt op 'ham' zullen de Koerden een woord dat daar een beetje tussenin ligt hebben opgenomen in hun taal als synoniem voor zowel 'spek' als 'ham'. Tot slot zullen een aantal grammaticaregels afwijken. Koerden zullen in het verleden leven en daarom zullen de tegenwoordige tijd en toekomende tijd als grammaticale tempi niet voorkomen. Niemand zal ze toch gebruiken. Alle zinnen zullen dus in verleden tijd geschreven diene te worden:

"Vûten, harm ên vête zwoerd, wie dat zêgen kon was en êchte Koerd!"

Landschap[bewerken]

Koerdistan zal volledig, maar dan ook volledig in de bergen liggen, en daar blijven liggen, want berglucht is de gezondste lucht, dat weet iedereen. De koppeling van het hobbelige landschap aan intense fietsactiviteit zal van de Koerden dan ook de koningen van het bergklassement maken, zoveel is zeker. Onder die bergen bevindenzullen zich de eerder aangehaalde mijnen, en enkel ter gelegenheid van een passerende wielerklassieker[2] zullen de daar ingezette slaven even naar buiten mogen, om enthousiast de wielrenners toe te juichen en aan te moedigen!

 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan


Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
4 maart 2019
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

  1. Slechts de eerste twee zijn wettelijk verplicht voor de eerder vermelde bundelingen.
  2. Amed-Mehabad-Amed zal heel wat belangstelling opwekken bij bergklassementridders.