Koninkrijk Wallonië

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Wallonië
RdWallonieDrap.JPG
RdWallonieArm.JPG
Vlag
Wapen
Basisgegevens
Talen Frans en ander koeterwaals
Hoofdstad Charleroi-Capitale
Regeringsvorm Nautische Monarchie
Inwoners 4.586.435, waarvan 3.973.461 in Charleroi
Staatshoofd Wallo-Baronesk Socialistische partij
Overige
Volkslied Allons Wallons
Motto Pôves nos-ôtes èt lès tchins d'tchèrètes!
Munteenheid Europese Patar
Oppervlakte 16.845 km²
Onafhankelijk sinds 30 februari 2013
Aanspreekvorm Copère
Internetdomain .wal
Portaal  Portaalicoon Land

Ik heb daar nog geen één plaat verkocht!
~ Urbanus van Anus over het Koninkrijk Wallonië.

Het Koninkrijk Wallonië is momenteel de jongste monarchie ter wereld, en ontstond op 30 februari 2013, toen men in Vlaanderen de Republiek uitriep. Het totaal verfranste Brussel werd, samen met de koninklijke familie, cadeau gedaan aan Wallonië, waardoor de facto een nieuw koninkrijk ontstond. De gemeenten rond Brussel[1] kozen eieren voor hun geld en sloten aan bij een ééntalig Vlaanderen. Een smalle corridor werd gelaten om Brussel met Wallonië te kunnen verbinden, en Doña Fabiola de Mora y Algo Más werd meter of peettante van de nieuwe staat.

Staatshoofd[bewerken]

De splitsing van België
ZKH Filips I van Wallonië, in zijn uniform van de GFW.

Ex-koning Albert II vond zich te oud om aan een nieuwe monarchie te beginnen, en abdikeerde in het voordeel van zijn oudste zoon, die begon te regeren als ZKH Koning Filips I van Wallonië[2]. Hij superviseert een Wallo-Baroneske socialistische regering, die voor de lopende zaken geleid wordt door Premier Elio di Rupo, aangesteld voor het leven. De man veroudert niet, en dat zal waarschijnlijk de doorslag hebben gegeven bij zijn aanstelling: zo is een zekere continuïteit gegarandeerd. De andere ministers worden eveneens voor het leven aangesteld door de Koning, en hebben steeds dezelfde portefeuille, dit om verrassingen te voorkomen.

Hoofdstad[bewerken]

Charleroi-Capitale. Van links naar rechts de schoorstenen van de Ecole Communale(1), het Parlement(2), de Université(3), het Hôtel de Ville(4), het Musée Wallon(5), het hoofdkwartier van de Parti Socialiste(6), het Palais Royal(7) en de Chapelle Royale(8).

De hoofdstad van het Koninkrijk Wallonië is Charleroi-Capitale, en daar wonen ook de meeste Walen. Oorspronkelijk werd Brussel als hoofdstad voorgesteld, ook al omdat daar de koninklijke familie woonde, maar uiteindelijk werd gekozen voor de meer centrale ligging en universele uitstraling van Charleroi. Bovendien had men daar ook een luchthaven, wereldwijd bekend als Brussels-South, wat wel zo handig was voor officiële uitjes van regeringsleden en royals.

Leger[bewerken]

Wallonië heeft de origineelste zeemacht ter wereld!
~ Elio Di Rupo over de Farce Navale Wallonne.

Ontstaan van de FNW[bewerken]

Mascotte van de FNW.

Op het ogenblik van de splitsing van België bevonden zich alle troepen op Vlaams grondgebied, en ze verkozen daar ook te blijven. Alleen de marine bleef trouw aan hun lichtend voorbeeld, voor wie ze al zoveel gedaan hadden, Prins Laurent. Te voet marcheerde de complete ex-Belgische marine naar Charleroi, om daar met veel honneurs ontvangen te worden, en ingelijfd te worden in de kersverse Farce Navale Wallonne.

Vloot[bewerken]

De FNW op maneuver: zonder de kruisjes merkt men niets van de perfect gecamoufleerde schepen!

De schepen brachten zij niet mee[3], maar dat was snel opgelost: zij kregen een uitgebreide vloot van aken ter beschikking, gelegen in het Lac de l'Odeur, tegen de Franse grens. Het enige nadeel aan deze overigens superbe locatie, is dat zij voor elk maneuver op een bevaarbare rivier hun schepen over land moeten transporteren. Maar zij hebben ruimschoots de ruimte om te manoevreren, en deze vloot is intussen gevreesd over heel de wereld. Wie herinnert zich niet hun heldendaden tijdens de Vierde Golfoorlog?

Legerleiding[bewerken]

ZKH Prins-Admiraal Laurent inspecteert het vlaggenschip van de FNW, de PR Calimero. "PR" staat voor "Péniche Royale".

De leiding van de FNW, en dus ook van het leger, is in handen van ZKH Prins-Admiraal Laurent, de jongere broer van ZKH Koning Filips I van Wallonië. Zijn ervaring met de ex-Belgische marine maken hem de meest geschikte persoon, te meer daar men iemand zocht die nauwe banden had met het Koningshuis. Een der eerste handelingen na zijn aanstelling, was het bouwen van een luxueuze kazerne voor de FNW, waarbinnen hij een nog luxueuzere villa voor hemzelf liet bouwen.

De GFW[bewerken]

Omdat een marine alleen niet au serieux zou genomen geworden geweest zijn door potentiële bondgenoten zoals San Marino en Andorra, werd besloten de talrijke boswachters van dit toch wel bosrijke landje onder te brengen in een militaire eenheid, de "Garde Forestière Wallonne" of GFW. Zij beschikken uitsluitend over lichte bewapening, maar zo'n tweeloop valt niet te onderschatten. Zij oefenen op everzwijnen en eekhoorns, en houden de Prins-Admiraal wantrouwend in het oog, aangezien zij zijn repetutatie op het gebied van dierenliefde maar al te goed kennen.

Economie[bewerken]

De opstandige Vlamingen dachten dat Wallonië zonder hen spoedig economisch ten onder zou gaan, maar dat was buiten de waard en de verbeeldingskracht van de Walen gerekend.

Pèket[bewerken]

Het vlaggenschip van de Waalse economie, de pèket (let u op het accent?) in zijn meest verkochte varianten.

Eén der typische producten die de Waalse economie in stand hielpen houden, was (en is nog steeds) de lokale jenever of "pèket" (let u op het accent?). Zij produceren daar enorme hoeveelheden van, en dankzij Premier Di Rupo exporteren zij wat nog overblijft na menig volksfeest[4]. Hij was namelijk op het briljante idee gekomen om creatief te zijn in het ontwerpen van de etiketten van de pèket (let u op het accent?), en zo duikt dit spotgoedkoop drankje in Rusland op als vodka, in Schotland als whisky, in Frankrijk als cognac en in Japan als saké . Het alcoholgehalte is monsterachtig hoog (tussen de 80 en 90 graden), wat het ook een uitstekende flambeerdrank en een uitmuntende brandstof maakt.

Couque de Dinant[bewerken]

Wie ooit geprobeerd heeft om een stuk te bijten van een authentieke "Couque de Dinant" zal het geweten hebben: die versnapering is beenhard en Castrotaai[5], en heeft al menig gebit ontwricht. Maar deze koek is onbeperkt houdbaar, schimmelt niet, rot niet, is waterdicht en vuurvast, behoudt al zijn vitamines. Vooral de buitenlandse militaire overheden waarderen deze voeding, die hun troepen onmenselijk lang op de been houdt. De doorsnee militair stelt het bijten in zo'n superboterham immers zo lang mogelijk uit, en vecht nog wat langer door alvorens te schaften. De FNW en de GFW functioneren natuurlijk óók volledig op deze brandstof, en dat maakt hen des te geduchter. Er zijn verhalen bekend, vooral uit de Vierde Golfoorlog, van matrozen van de FNW die gaten onder de waterlijn, geslagen door vijandelijke granaten, dichtten met Couque de Dinant en deze daar dan definitief lieten inzitten.

Topinambour[bewerken]

De topinambour of "aardpeer" is een onderschatte vrucht, en daar hebben de Walen weten van te profiteren. Niemand koopt nu nog topinambour die niet uit het Koninkrijk Wallonië komt, en daar varen zij wél bij. De aardpeer kan voor alles dienen waar normaal de aardappel ingezet wordt, maar heeft een hogere opbrengst en is bovendien decoratiever. De plant woekert fel, en dat weten zij te gebruiken om het Zoniënprobleem op te lossen: met deze woekering compenseren zij de woudoppervlakte die teloorging bij het aanleggen van de corridor Brussel-Wallonië.

Toerisme[bewerken]

Uit heel de wereld, ja zelfs uit ontwikkelingsoorden komen toeristen die met eigen ogen het W.E.W. of Waals Economisch Wonder willen ervaren. De hotelsector vaart hier wel bij, en de export van eerder genoemde producten óók.

Media[bewerken]

Aangezien enkel een zeer kleine elite in staat is om te lezen en te schrijven, zijn de media beperkt tot één medium[6]: televisie.

De RTW[bewerken]

De staatszender RTW, de "Radio et Télévision Wallonne" zendt uitsluitend uit in zwart-wit, omdat dat hen toelaat om zeer goedkoop hun eigen televisietoestellen te produceren in de overbekende "Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi", waar men het materiaal en de know-how uit 1953 steeds heeft gekoesterd. Het materiaal is zeer degelijk, wat toe te schrijven is aan de tientallen jaren ervaring van ""ACEC" in het maken van treinstellen voor de ex-Belgische spoorwegen. De Waalse televisietoestellen werken niet op netspaning, maar op pèket(let u op het accent?). Zelden vindt men een apparaat met leeg reservoir, omdat de gemiddelde Waal altijd liters van zijn favoriete (en nationale) drank in huis heeft.

Bekende Walen[bewerken]

Officieel zijn er geen bekende Walen. Het Koninkrijk ontkent ten stelligste elk bestaan van dergelijke landgenoten, hoewel menig buitenlander er meent te kennen. Deze bizarre toestand is geheel te wijten aan het Vlaamse media-fenomeneen der "Bekende Vlaming" of "BV". Het fenomeen werd aan het eind van de XXste eeuw gelanceerd door de eerste Vlaamse commerciële televisiezender VTM[7], en ontwikkelde zich tot een aparte industrie. De toenmalige Waalse regio weigerde het principe over te nemen, en het huidige Koninkrijk eveneens. De reden is even banaal als taalkundig: zowel in het Frans als in het Waals wordt "Bekende Waal" vertaald als "Wallon Connu" of "WC". Er zijn dus geen Bekende Walen, tot groot ongenoegen van hun Eerste Minister.

Politieke strubbelingen[bewerken]

ZKH Prins-Admiraal Laurent houdt het Waalse Parlement onder schot. Beeld van de RTW.

Hoewel de buitenlandse toeristen daar weinig of niets van merken, is niet iedereen in het Koninkrijk even gelukkig met de gang van zaken. ZKH Prins-Admiraal was bijvoorbeeld helemaal niet opgezet met zijn functie, die hij te beperkend vond. Dat bracht hem ertoe om op 30 februari 2018 zijn des nachts van het Lac de l'Odeur overgebrachte kanonneerboten vanaf het Kanaal de belangrijkste gebouwen van Charleroi-Capitale onder schot te laten houden, terwijl hij, met het pistool in de handg, in het Waalse Parlement de Waalse Republiek proclameerde. Hij ondervond weinig weerstand, omdat op deze Nationale Feestdag de pèket[8] rijkelijk vloeit. Pas op één april 2018 kon hij tot bezinning gebracht worden. Toen waren de boterhammetjes op, die hij voorzichtigheidshalve had meegenomen tijdens de bestorming van het Parlement. Hij mocht zijn functie behouden, en kreeg zelfs een beetje opslag.

Situering van het Koninkrijk Wallonië ten opzichte van het vroegere België. "Rien du tout" betekent "Helemaal niets".

Zie ook[bewerken]

  • Dit bijvoorbeeld.
  • Hier kunt gij óók iets vinden.

Notenbalk[bewerken]

  1. Nu officieel nog enkel Bruxelles genoemd.
  2. SAR le Roi Philippe I de Wallonie.
  3. Vlaanderen bleef dus met drie onbemande fregatten en een zakduikboot zitten, die nu opengesteld zijn voor het publiek.
  4. "Ducasse" noemen zij zo'n feest.
  5. Of is de heer Fidel intussen overleden? Dat maakt hem overigens niet minder taai.
  6. Dat zij halsstarrig "média" blijven noemen!
  7. Vlaams Triviaal Medium.
  8. Let u op het accent?

}