Laos

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Chaotiaanse Maar Toch Democratische Volksrepubliek Laos
Laosvlagk.png
Laoluleao.png
De vlag van Laos met Laos.
Het embleem van Laos.
Basisgegevens
Talen Lao, Lauw en Heel Veel Lallen (Laollen)
Hoofdstad Vientiane
Regeringsvorm Communisme
Religie Boeddhisme Voeddisme
Inwoners Meer dan 5,5 miljoen. Koeien, ossen en ander gedierte meegerekend. Ook zijn regelmatig ninja's gespot uit getuigenverklaringen.
Overige
Volkslied Laodelaodiejee!
Motto Ach en vree, geeneen uit de wereld bemoeit zich met onze zaken ermee
Munteenheid Kip (Ei als centen)
Traditioneel eten Lijst
Portaal  Portaalicoon Land

Laos (voluit de Chaotiaanse Maar Toch Democratische Volksrepubliek Laos) is een land in Zuid-Oost Azië. Het land grenst aan Vietnam, Myanmar, Thailand, China en Rotjekhmer Cambodja en staat bekend als het meest nietszeggende land ter wereld. Het land stelt politiek als economisch geen ene donder voor in de wereld. Van ontwikkelingshulp heeft de gemiddelde Laotiaan nog nooit gehoord.

Geschiedenis[bewerken]

Het land kent een niet zo bijzondere geschiedenis, als die van bijvoorbeeld buurland Vietnam, maar toch hééft het een geschiedenis, waarvan akte.

Fransen[bewerken]

In 1887 werd de Unie van Indochina gecreëerd door de Fransen, nadat zij Cambodja en Vietnam hadden gekolonialiseerd. Laos viel daar niet onder, omdat het land als waardeloos werd bevonden: een paar maffe boertjes met een stel ossen en andere beesten die het land beploegen voor opium en cocaïne - dat was niet interessant. Het lag ook niet eens aan zee, waardoor het ook niet als haven kon dienen. Toch nam Frankrijk Laos op in Indochina toen er ontdekt werd dat er ook methamfetamine werd gebruikt en verbouwd. Dat was interessant, sinds de Verenigde Oost-Indische Compagnie daar een monopolie op had.

Koninkrijk[bewerken]

Al snel raakte de grond en de grondstoffen op en lieten de Fransen Laos achter in 1953 om het over te dragen aan een persoon die beweerde van blauw bloed te zijn genaamd Sisavang Vong. De Fransen konden het niet schelen om wie het ging, dus gaven zij deze man met zijn familie maar de leiding over het land. Een jaar daarna werden Vietnam en Cambodja ook onafhankelijk.

Zodoende werd Laos een koninkrijk, maar Laos werd er niet interessanter op. Er waren nog wel kleinschalige handeltjes in de opium, maar dat was niet voldoende om er een welvarend land van te maken. Exporteren zou sowieso al een vraagstuk geweest zijn.

Het grote geld kwam pas rond de jaren '60 in de vorm van wapens van de Verenigde Staten, die bang was dat dit land onder de klauwen van het communistische monster terecht zou komen. Laos begon een kleine handel in de opium en cocaïne die er nog was, en kreeg zodoende meer wapens en meer geld om zo deze handels weer op te beuren. De methamfetamine bleef echter stil omdat de Fransen dit allemaal hadden verbruikt.

Het ergste gebeurde uiteindelijk toch voor de Amerikanen in 1975: de koning werd door het boze volk van de troon gejaagd omdat hij de opium en cocaïne wilde verbieden. Dat pikte het volk zodoende niet. Uiteindelijk had men geen idee wie er aan de macht kon komen, maar uiteindelijk leek het de bevolking een goed idee om de communisten aan de macht te laten komen. Iedereen van deze koninklijke familie werd doodgemaakt, inclusief de relaties met alle landen die Laos had, waaronder Amerika en Frankrijk, die het toch niet meer uitmaakte wat er in dat land gebeurde.

Communistische tijd[bewerken]

De communisten waren aan de macht, hoewel Vietnam de touwtjes in handen had en Laos behandelde als een Sokpop, maar er veranderde weinig aan de situatie aldaar. De inkomsten kwamen nu echter uit de Sovjet-Unie die doorgesluisd werden via Vietnam (na goeddunken van de leiders aldaar), waar Laos bijzonder afhankelijk van werd. Op een gegeven moment was de situatie zodanig verslechterd dat de Laotiaanse regering ervoor zorgde dat 10% van alle Laotianen het land moesten verlaten. Zodoende werd de grootste ruiming ooit in Laos gehouden en kon men weer vrij ademen in een schonere omgeving. De handel in opium en cocaïne werden weer langzaam gestimuleerd, maar dat leverde niets op omdat Vietnam (en daarvan weer Moedertje Rusland) alles opeiste.

Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, viel ook de economie van Laos dood neer. Sindsdien is er helemaal niets meer van het land vernomen. Ook niet van de drugsindustrie.

Economie[bewerken]

Laos heeft geen bloeiende economie, maar wel een aantal bloeiende bossen en rijstvelden. Voor handel is Laos niet bestand, omdat er in Laos geen sprake is van enige vormen van infrastructuur. Laos is één groot stuk bos met een rivier erdoorheen. Het enige wat Laos op het gebied van handel kan doen, is gebruik maken van hun compleet overbodige vliegveld, maar dat wordt enkel gebruikt voor staatsbezoeken (voor landen die dat überhaupt willen, waaronder de Altijd-Vriendenmakende, Vredelievende, Democratische Republiek Korea) en toeristen die per se elk land ter wereld willen bezoeken. Daar worden overigens nauwelijks inkomsten mee gemaakt omdat de gemiddelde hotelkamer één cent per nacht rekent, om maar te zwijgen van het ontbijt. Naast het vliegveld kan men wel in Laos komen door middel van kano, olifant of benenwagen, zolang die heel blijft onderweg.

Cultuur[bewerken]

Niemand geeft ook maar iets om de cultuur aldaar. Omdat er in Cambodja er een sterke sfeer van hindoeïsme heerst, wordt er algemeen vanuit gegaan (na enkele bezoeken en fotografieën) dat dat daar ook her geval is. Omdat het land uit volkomen verveeldheid maar communistisch werd en op school ons wordt verteld over de praktijken van enkele dictators die maar één muziekstroming tolereerden, zou er vanuit gegaan kunnen worden dat alle vormen van cultuur dat niet tot de categorie Laos zou behoren, direct gedecapituleerd zou worden. Niets is minder waar. Ook al leven er alleen maar Laotianen, toch is het land cultureel met Chaotiaanse invloeden zoals (in de vroege jaren 90) hardcore (Laolol) en de (sinds 2009) dubstep (Laowaii).

Zie ook[bewerken]

 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan