Lente

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SZ01 Lentekonijntje.JPG

De lente is de herfst niet!
~ Kapitein Overduidelijk over de lente.

De lente is het oudste van de vier seizoenen: het universum ontstond tijdens de lente, die een paar miljoen jaar duurde. Toen veranderde de inslag van een nog steeds niet geïdentificeerd voorwerp de stand van de aardbol en voegde een seizoen toe: de herfst. Maar laten we het nu over de lente hebben.

Afwisseling[bewerken]

De ervaren aardbolbewoner heeft al gemerkt dat de lente niet overal tegelijk op de planeet uitbreekt. Aan de bovenzijde, waar de noorderlingen wonen, is de fatale datum 21 maart. Aan de onderzijde, waar de zuiderlingen wonen, wacht men op 21 september. In het midden, waar een vlijtige hand een zeer dunne stippellijn getrokken heeft die op kaarten beter te zien is dan op foto's, merkt men van het hele gebeuren niets. De bewoners van die lijn, de evenaarlingen, zijn daar bijzonder boos om. Het enige dat men daar, seizoensgewijs, ooit heeft gevoeld, waren de drie schokken die evenveel seizoenen toevoegden. Seizoenen waarvan zij zelf, toen zij eenmaal rechtgekrabbeld waren, verder niets merkten. Een saai leven.

Een vreemde mogendheid voegt een seizoen toe.

Migratie[bewerken]

Zowel boven als onder wonen mensen, die te oud zijn om nog te werken, en van een verdiend pensioentje genieten, volgens sommigen evenredig aan hun bijdrage aan de maatschappij, volgens anderen omgekeerd evenredig. Zij die het meest aan hun loopbaan overgehouden hebben, ziet men halverwege de lente opduiken aan de tegenovergestelde kant van de aardbol, waar zij van het milde seizoen komen genieten. Bij het begin van de herfst keren zij terug. Deze migraties gebeuren in het gezelschap van de gepensioneerden van de andere kant, die hetzelfde systeem toepassen. Het resultaat van dat alles is dat de meest gefortuneerde oudjes altijd aan dezelfde kant van de planeet zitten. De toenemende vergrijzing van het gegoede deel van de wereldbevolking zal, zo voorspellen sociologen, uiteindelijk de planeet zozeer in onevenwicht brengen, dat de seizoenen uiteindelijk terug zullen verdwijnen. Deze tweejaarlijkse migratie is het enige lichtpuntje in het eentonige bestaan van de evenaarlingen, omdat de migranten daar, precies halverwege, een paar dagen halt houden om even op adem te komen, een pintje te pakken en een babbeltje te doen. Ornithologen hebben opgemerkt dat meer en meer vogels deze seniorenmigratie imiteren. Echter, het gewicht van deze dieren is verwaarloosbaar, en zal weinig doorwegen in de voorspelde gewichtsverschuiving.

Bloemetjes en bijtjes[bewerken]

Het bruiloftsfeest: de gelegenheid bij uitstek voor doorgedreven reproductieve activiteit.

Los van deze migratie, kenmerkt dit seizoen zich door een verhoogde activiteit van bloemetjes en bijtjes. Vooral de bijtjes vertonen een spectaculair toegenomen seksuele activiteit, en bevruchten bloemen aan de lopende band. Deze bloemen gaan daarmee niet altijd akkoord: botanici spreken ronduit van verkrachting, en eisen dat de zedenpolitie ingrijpt. Deze heeft echter al de handen vol met het beteugelen van de door deze bijenactiviteit geïnspireerde menselijke paringsdrift. Zij proberen deze in te perken op aanvraag de zooölogen, die klagen over het seksueel imitatiegedrag van andere diersoorten, die zich als vanouds spiegelen aan de mens. De enige dieren die van deze losbandigheid geen last ondervinden, zijn de migrerende senioren.

Lente-activiteiten[bewerken]

 • Paren.
 • De grote schoonmaak doen.
 • Paren.
 • Zeuren "dat er geen lentes meer zijn zoals vroeger".
 • Paren.
 • Een stichtende spreuk lezen.
 • Paren.
 • 92 kalenderblaadjes afscheuren.
 • Paren.
De lente in vreemde culturen[bewerken]

"Vreemde culturen" zijn die verzamelingen van mensen, die rare dingen doen, zonder daar door hun soortgenoten op aangekeken te worden. In veel van die culturen heeft men de gewoonte om de lente welkom te heten. Een paar voorbeelden:

 • Absurdistan: alle dossiers die langer dan een jaar vergeefs gewacht hebben op behandeling, worden tijdens een indrukwekkende plechtigheid verbrand.
 • Bolivia: onder het zingen van de nationale hymne, vervangt iedereen op precies hetzelfde ogenblik de zwarte winterbolhoed door een lichtgroen lentemodel.
 • Congo: de ligging op de evenaar houdt in dat er in Congo weinig valt welkom te heten, behalve de migranten die er even stoppen.
 • India: de lijken die aan de Ganges worden toevertrouwd krijgen een extra bloemetje mee, want alle beetjes helpen.
 • Koebah: het staatshoofd, F. Castro, houdt een extra toespraak in intieme kring. In de lente is dat de dichtsbijzijnde kraamkliniek.
 • Mallorca: alle bewoners van het eiland zingen in koor de voorpagina van "Der Spiegel" op de melodie van "La Primavera", uit Vivaldi's "Le quattro stagioni"[1].

Zie ook[bewerken]

Madam Lente en haar zusters. Verzamel de hele reeks en zoek de fout.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
´1 juli 2019
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Notenbalk[bewerken]

 1. Ook wel eens de "Pizza-Suite" geheten.