Lier

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lier
Plaats in België
Vlag Lier.jpg
Basisgegevens
Motto Lier Zuigt!
Provincie Vlaanderen
Land België
Burgemeester Als je wilt, jij.
Oppervlakte Zo groot als je tuin.
Inwoners 33.000
(49/33/2008)
Portaal  Portaalicoon Plaats

Lier, Bier en Tie-teuh!!!
~ Lierenaar over zijn stad.

De waarheid!
~ Walter Grootaerts over zijn stad.

De Lier? Ligt dat niet in het Wèèèèèèstlààànd?
~ Een Naaldwijker over zijn gemeente.

Lier (Frans woont er ook) is een Vlaamse stad, ten zuid-noord-oosten van de stad Antwerpen en bestaat uit asfalt, beton, hout en mensen. De stad telt ruim 33.000 inwoners die bijna allemaal afhangen van het OCMW. De stad ligt aan de samenloop van twee rivieren waarvan de namen niet boeien. Lier wordt "de poort der Eikels" genoemd, vanwege het slechte stadsbestuur. De stad kreeg de bijnaam Lierke Tirelierke. Haar patroonheilige is Bier en de spotnaam voor een Lierenaar is schapekop, wat hij ook is.

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van de Stad Lier begint nergens. De stad is van oudsher een verzameling van anarchistische stammen die elkaar telkens weer voor de voeten liepen. Een unanieme eenheid kwam er pas bij de invoer van Bier.

In de regio[bewerken]

Scheepvaartverkeer komt in het centrum van Lier. Van orde en verdeeldheid is geen sprake.
Lier heeft een treinverbinding met Antwerpen: Het is een Beer Rail, m.a.w. is het een trein waar men bier kan tappen en via pedaal-kracht vooruit komt. Er bestaan Maes-wagons, Juppiler-wagons en Leffe-wagons. Met Brussel is er een verbinding via Mechelen, waar men kerkelijke tienden moet afstaan als tolgeld.
Mede daardoor is Lier een regionale commerciële aantrekkingspool (o.a. de dagelijkse prostitutiemarkt). Er is geen onderwijs, het is er absoluut overbodig. De levensloop van een Lierenaar is hoofdzakelijk gericht op feestvieren, bier drinken, supporteren voor hun voetbalclub Lierse en zo goed mogelijk leven als een varken. Voor prostitutie is ook geen onderricht nodig. Als enige school in de stad is er het hoger onderwijs voor een bachelor-opleiding in dans. Deze studierichting is de richting bij uitstek voor jonge, getalenteerde vrouwen en mannelijke homofielen. Enig in Vlaanderen.

Bezienswaardigheden en evenementen[bewerken]

Typisch...

Als men er niets verloren heeft blijft men er beter weg. Het belfort is zo stereotiep in Vlaamse steden dat wanneer er men naar kijkt, men zo snel mogelijk van wil wegrennen, in de hoop iets boeiends te vinden. Het belfort maakt dus deel uit van het zogenaamde stadhuis, dat alleen op woensdagnamiddag open is. Het uitzicht is lelijk en stadsgidsen veinzen dat het gebouwd is in de middeleeuwen. Daarnaast heeft de stad nog die fameuze Zimmertoren: men maakt een hoop praatjes over de toren. Dat Lierenaars hier vroeger het uur van konden aflezen. De bouwheer Zimmer zelf zou felicitaties van Einstein gekregen hebben en wellicht zouden ze allebei nog een feestje gehouden hebben. Lierenaars hebben immers veel fantasie en men moet niet al te veel geloven van hun verhalen. De grootste klucht moet echter nog vermeld worden: Lierenaars konden helemaal niet lezen, laat staan de klok. Dit bouwwerk resulteerde dus uiteindelijk in een gigantische blunder.

UNESCO, men zou het niet zeggen...

Typisch Liers[bewerken]

Gastronomie[bewerken]

 • Liers vlaaike, eetbare koeienstront met een kruidig smaakje.
 • Friet, liefst met veel zout en een goeie kwak mayonaise.
 • Bier, moet daar uitleg bij???

Het Lierse dialect[bewerken]

Het 'Liers' is iets verschrikkelijks. Men kan het taaltje het beste herkennen als een straalbezopen schooier die Congolees spreekt. Enkele voorbeelden:

 • In het Liers wordt de letter 'H' niet uitgesproken. Voor een gemiddelde, zatte Lierenaar is dat veel te vermoeiend. Een Lierenaar kan men best geen "h" aanleren, want dan wordt deze gewelddadig door het te hoge percentage alcohol in zijn bloed.
 • Liers is een taalvariant van het Congolees, niet van het Nederlands. Zo heeft men hieronder enkele uitspraken die dat benadrukken:

(let op: "ou" spreekt men uit als "oe")

 • Adouwéwa: Hij doet weer wat
 • Waïsdanaa?: Wat is dat nou?
 • Oukandanaa?: Hoe kan dat nou?
 • In frut vanien: Ik maak je tot friet! = Ik maak gehakt van je!
 • Kak van Maria!: Godverdomme!
 • 'Ondelulleke: Kleine penis
 • Schijtkouk!: Kutzooi!
 • Addegenaa...: Had je nou...

Liereke Pleziereke[bewerken]

Lier is uitgaansleven. Dit valt niet te betwijfelen. Het lijkt buitenaf allemaal vredig, maar vanbinnen is het een echte Sin-city. De veel gebruikte (en waarheidsgetrouwe) term Liereke Pleziereke is afkomstig van de gelijknamige hoerenwijk. Als men Lier zegt, zegt men one-night-stand. Lierke Plezierke symboliseert ook de typische Lierenaar en zijn bezigheden. Met Oudejaar wordt er ook uitbundig gefeest en klokslag middernacht gebeurt een heuse orgie. Op nieuwjaar feest men gewoon verder. De festiviteiten duren feitelijk tot het volgende Nieuwjaar. Zowel jong als oud doet mee.

Zie ook[bewerken]

Bouncywikilogo.gif
De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Lier.