Mallorca

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mallorca
Flag of Mallorca.JPG
Mallorcarms.gif
Vlag
Wapen
Basisgegevens
Talen Duits
Hoofdstad Schloss Palma
Regeringsvorm Bundesland
Religie Gouden Kalvinisme
Inwoners 790.763, waarvan 563 Catalaanse halfslaven
Staatshoofd Angela "Spangela" Merkel
Overige
Volkslied "Jodela, jodela, jodelahietie"
Motto "Gott mit uns"
Munteenheid Reichsthaler
Oppervlakte 3.640,63 km²
Patroonheilige Sankt Mark
Portaal  Portaalicoon Land

Mallorca gibt mir Spass, wenn ich mal will verschwinden: Mallorca kann ich finden, sogar ohne Kompass!
~ Goethe over Mallorca.

Mallorca, door cultuurbarbaren, beroepsvandalen en andere nietsnutten ook wel gespeld en uitgesproken als "Majorca", is het 17de Bundesland van Mofrika, en tevens het enige Bundesland dat volledig door water omgeven is, en om die reden door kenners een eiland genoemd wordt. Het werd door de Catalaanse koning Jaume I cadeau gedaan aan Frederik II von Hohenstaufen, in ruil voor diens medewerking bij de verovering van Valencia en de Balearen op de Moren in 1229. Sindsdien is het altijd in Duitse handen geweest, en wordt het gebruikt als vakantieoord voor Duitse militairen met verlof, die er op hun wenken bediend worden door een handjevol afstammelingen van de XIIIde-eeuwse Catalaanse mede-heroveraars. Deze halfslaven zijn de enigen op het eiland die een andere taal dan Duits mogen en/of kunnen spreken: een variant op het oude Catalaans.

Verovering[bewerken]

Toen Jaume I van Catalunya de Moren wou verdrijven uit Valencia, en meteen ook van de Balearen, zag hij de onderneming pas écht zitten toen hem een indrukwekkend leger Teutoonse ridders werd voorgeleid. Zij boden hun diensten aan, op voorwaarde dat zij na afloop het grootste eiland van de Balearen ter beschikking kregen.

Leiderloos?[bewerken]

Het overleg met de Teutonen, die de "bloem" van het XIIIde-eeuws Duitse leger genoemd werden, liep niet van een leien dakje. Zij werden namelijk niet aangevoerd, en schenen allemaal evenveel te zeggen te hebben. Toen men hen, met het oog op onderhandelingen met de koning, naar hun leider vroeg, beweerden zij dat hun leider niet van vlees en bloed was, en alleen in hoge nood voor hen zichtbaar werd in de vorm van een reusachtige groene vleermuis. Men had hun hulp nodig, dus werd er niet te nauw gekeken, en de koning onderhandelde met het hele leger tegelijkertijd. Dit verliep vlotter dan verwacht: ze hielden er allen dezelfde opinies op na, en men kwam spoedig tot een overeenkomst.

De slag om Valencia[bewerken]

Fontein op één der gezellige pleintjes van Schloss Palma.

Bij de strijd om de stad Valencia kwam voor de eerste keer de groene vleermuis tevoorschijn. De Duitse soldaten spraken uitsluitend van "der Grüne Baron", en stonden niet versteld van de spektaculaire manier waarop deze, boven de hoofden van de Moorse bezetters zwevend, dezen in een onmeetbare paniek stortte. Ze vluchtten de stad uit, om nooit meer weer te keren, iets wat ze wél hadden gedaan na de eerste herovering van de stad door El Cid. Toen Jaume I de vleermuis wou bedanken, was deze plots verdwenen. Na een korte pauze werd in de haven van Valencia een vloot in gereedheid gebracht om naar de Balearen te vertrekken.

De slag om Schloss Palma[bewerken]

De verovering van het platteland van Mallorca in september van 1229, verliep zonder veel moeite, maar de hoofdstad, door de anticiperende Teutonen al meteen "Schloss Palma" genoemd, werd met hand en tand verdedigd. Doch ook hier verscheen, toen de nood het hoogst en de overwinning het verst was, de groene vleermuis ten tonele. Wel, meer boven het toneel, want ook hier ontvluchtten de Moren gillend de stad met de Groene Baron boven hun hoofd. En ook nu kreeg de Catalaanse koning niet de kans om zijn bondgenoot te bedanken. Hij kwam zijn contract in ieder geval zeer trouw na, en liet de Teutonen zich op het eiland installeren. De Moren waren de zee in gedreven, en de Catalanen keerden met hun koning terug naar het Spaanse vasteland, op een paar families na, die in dienst van de Duitsers bleven, net als hun nakomelingen heden ten dage.

Wapen[bewerken]

Wie nu Valencia of Mallorca bezoekt, kan nog altijd de groene vleermuis bewonderen, omdat die in de land- en stadswapens opgenomen is. Van wapens gesproken: de Stuka duikbommenwerpers die in 1937 het Baskische stadje Gernika platbombardeerden, hadden hun basis in Mallorca. Deze afdeling van de Luftwaffe onderscheidde zich vooral door de groene vleermuis die op de neus van de toestellen geschilderd was. Ooggetuigen van het bombardement beweren bij hoog en bij laag dat er tussen de bommenwerpers een reusachtige groene vleermuis meevloog.

Rookgordijn[bewerken]

Duitse Stuka's, met de typische groene vleermuis op de neus geschilderd, keren terug van een missie in Baskenland. Op de achtergrond de Spaanse oostkust.

Sinds 1229 heeft elk Duits staatshoofd zijn best gedaan om Mallorca buiten het gezichtsveld van de andere naties te houden, door het, in samenwerking met Spanje, te laten doorgaan voor een Spaans gebiedsdeel, zoals de rest van de Balearen. Dat heeft altijd wonderwel gewerkt, en verklaart de neutraliteit van Spanje in de Frans-Duitse oorlog en beide wereldoorlogen. Deze overeenkomst verklaart ook het bombarderen van Baskenland door Duitse bommenwerpers. Na de Tweede Wereldoorlog werden beide landen door de rest van de wereld echter wat nauwlettender in het oog gehouden, wat de eerste democratische Duitse regering in nauwe schoentjes bracht.

Eerste reeks Bundesländer[bewerken]

Toen men in 1949 de Bundesrepublik aan de pers voorstelde, had het kernkabinet van de eerste Bundesregering ervoor gezorgd dat elk Bundesland ingeleid werd met een bijzonder lange, en bijzonder vervelende tekst enerzijds, en dat Mallorca als laatste werd vernoemd anderzijds. Op Mallorca na, werden de Länder alfabetisch behandeld, en waar de zaal bij "Baden-Württemberg" nog vol ijverig kribbelende journalisten zat, was bij"Niedersachsen" de helft al naar huis, en ging bij "Schleswig-Holstein" de laatste journalist een luchtje gcheppen. Het Bundesland, of liever Bundeseiland Mallorca passeerde ongemerkt de revue, en werd zelfs niet in de schoolatlassen opgenomen. Sterker nog: ondanks de stijgende populariteit van de Balearen als vakantiebestemming had niemand er erg in dat op Mallorca uitsluitend Duits gesproken werd!

Tweede reeks Bundesländer[bewerken]

De val van de muur van Berlijn maakte de behandeling van het Mallorcadossier eerder gemakkelijker dan moeilijker, door dat de lijst met Bundesländer langer werd. Men had zich kunnen beperken tot het introduceren van de nieuwe Länder, maar neen, de journalisten kregen de introducties van 1949 te horen, op zichzelf al uitgebreid met extra wetensonwaardigheden, en aangevuld met minstens even oninteressante mededelingen omtrent de nieuwe Länder. Deze keer waren de meeste journalisten al vóór "Mecklenburg-Vorpommern" de zaal uit. Wederom bleef Mallorca buiten schot, en kon de functie van militair verlofoord behouden blijven.

Nationale hymne[bewerken]

De originele Groene Baron verschijnt nog regelmatig in het historische centrum van Schloss Palma.

In 1229 was er nog geen sprake van Bundesländer, maar Mallorca kreeg een speciaal statuut, met een vrij grote autonomie. Zo hadden de Mallorcanen recht op een eigen nationale hymne, die al in oktober van dat jaar in première ging. De tekst van deze hymne brengt een ander autonoom trekje aan het licht: Mallorca is het enige Bundesland waar men geen hoofdletters hoeft te gebruiken, het begin van een zin, of een eigennaam uitgezonderd. Verder duiken nog andere taalkundige vrijheden op, waaraan een vastelandduitser meteen een zopas teruggekeerde vakantiegangers herkent. Aardige anekdote: toen in december 1229 de eerste verlofgangers terugkwamen van hun zonnige eiland, zongen zij onafgebroken de nationale hymne van het eiland. De melodie werd opgepikt door Engelse soldaten, die na een raid in Frankrijk[1] de kerstmarkt van Keulen bezochten, en er thuis een echte kersthit van maakten. Vooral de typische paardenbellen, die op de kerstmarkt gekocht hadden, en waarmee zij heel de weg naar huis ritmisch zaten, stonden of liepen te schudden, gaven de tekst, die zij tussen Oostende en Dover improviseerden, een heel apart karakter. Ook nu nog wordt deze Engelse versie in december wereldwijd vertolkt. Hieronder vindt u echter de originele tekst, in Mallorca-Duits, zoals die daar sinds 1229 gezongen wordt.

Sonn' und see und strand
Hast uns bundesland:
"See" das ist wol "meer"
Sagt man keer auf keer.
Haben sie soms durst?
Schnaps und bier und wurst!
Wurst ist wol nicht drinkbar aber
Reimt sehr gut mit durst.

Skol!

Jodela, jodela, jodelahitie
Junges, auf
Mallorca lauf' 
Ich alzeit mit ein ploim!
Skol!
Jodela, jodela, jodelahitie
Gib uns noch
Ein pintchen, doch
Nicht Mit zuvieles schoim!

Grün ist der Baron
Der uns hilfen kon.
Grün ist auch uns' bruch
Aber z'ist wer such!
Grün ist nicht das land,
Sicher nicht das strand!
Grün sind nicht die mädchen aber
Sie sind beidehand!

Skol!

Jodela, jodela (und so weiter)...

Economie[bewerken]

Over de economie van Mallorca valt weinig te vertellen, aangezien er praktisch uitsluitend Duitse militairen met verlof huizen. Het relatief isolement van het land is wel te merken aan de munteenheid, die sinds 1229 onveranderd is gebleven: er wordt daar nog steeds in Reichsthaler betaald. Er is één wisselkantoortje in de haven van Schloss Palma, en één in de luchthaven, waar de militairen hun vakantiegeld kunnen wisselen. Van de zeldzame niet-Duitstalige toeristen worden wél Euro's aanvaard, maar die betalen dan ook meteen dubbel zoveel als de Duitsers.

Ecologie en landschap[bewerken]

Duitse militairen zijn bekend om hun sterk doorgedreven hygiëne, en op een klein eiland kan dat wel eens voor problemen zorgen. Deze kerels nemen namelijk vijfmaal per dag een bad, zoals dat door hun militair reglement voorgeschreven wordt, en dat doen ze niet in zeewater. Mallorca wordt dan ook driemaal daags vanaf het vasteland bevoorraad met drinkwater, want de plaatselijke bronnen en grondwatervoorraden kunnen zulks niet volgen. In momenten van extreme droogte wordt het eiland besproeid door Canadairs, op kosten van de Duitse belastingbetaler. De aanwezige Catalanen drinken uitsluitend wijn, wat de kwaliteit van hun dienst niet ten goede komt, en dominantie van wijngaarden in het landschap verklaart. In tegenstelling tot de militairen, nemen deze wijnranken wél genoegen met zeewater, wat zich uit in een zeer zilte wijnsmaak. Vandaar dat de Catalaanse dienaars niet alleen uitsluitend wijn drinken, maar dat deze wijn ook uitsluitend door Catalanen gedronken wordt. Zo wordt er een precair evenwicht in stand gehouden: de Catalanen mogen geen water drinken, en de Duitsers willen geen wijn drinken. Met Kerstmis sproeien de Canadairs bier, en dan blijven de Catalanen hoofdschuddend binnen.

MallorcaSW.JPG

Mallorca in de volkscultuur[bewerken]

De geschiedenis van Mallorca, en vooral de slag om Schloss Palma, is het onderwerp geweest van talloze boeken en schilderijen, niet alleen in Mallorca zélf, maar ook wereldwijd.

Stripverhaal[bewerken]

In onze contreien kennen we vooral het magistrale stripverhaal van de Antwerpenaar Willy Vandersteen, die zijn helden Suske en Wiske laat deelnemen aan de beroemde slag. Halverwege de XXste eeuw volgden de jonge lezertjes van het inmiddels ter ziele gegane weekblad Kuifje deze spannende avonturen, en weinigen kunnen sindsdien het begrip "Mallorca" los zien van de grote groene vleermuis uit het verhaal. In dit verhaal, "Mysterie op Mallorca", worden onze helden door een verstrooide hypnotiseur per ongeluk naar het XIIIde-eeuwse Mallorca gehypnotiseerd (terwijl ze eigenlijk het middeleeuwse Brussel en omstreken wensten te verkennen), en doet Kuifje, de concurrerende held naar wie het weekblad genoemd is, zijn uiterste best om op tijd met de teletijdmachine van professor Barabas onze helden, Lambik inbegrepen, terug te halen. Dit loopt echter niet van een leien dakje, want de professor is bijzonder boos omdat alleen Suske, Wiske en Lambik in de prestigieuze weekbladavonturen mogen meespelen, en Tante Sidonie en hijzelf alleen in de gewone dagstrips. Hoewel de verbeeldingsvolle tekenaar de bezettende Moren laat versterking krijgen van zijdelings aanvallende Ibizanen[2], voelt ons dapper trio voelt instinctief aan wie de slechteriken van het verhaal zijn, maar weten niet aan wiens zijde de Groene Vleermuis staat. Dat zorgt voor de nodige verwikkelingen, en de situatie wordt er niet bepaald helderder op wanneer Kuifje zijn opwachting maakt. Vooral het feit dat hij Bobbie niet heeft meegebracht, schaadt zijn herkenbaarheid bij zowel Catalanen, Ibizanen, Moren als Teutonen. Het hoeft geen betoog dat deze klassieker bij het beste werk van Vandersteen gerekend wordt. Puristen werpen wel eens op dat het gebruik van het hoofdpersonage van Hergé duidt op slaafse navolging van de man die toen artistiek directeur van het blad was, maar Vandersteen moest óók leven.

Een onvergetelijke scène uit "Mysterie op Mallorca".

Keuken[bewerken]

De geschoolde fijnproever weet dat de mayonnaise, die men zo graag met friet associeert, afkomstig is van (en genoemd naar) Maó, de hoofdstad van Menorca, buureiland van Mallorca. Wat veel minder mensen weten, is dat ook Mallorca een dergelijke saus heeft voortgebracht: de "mallorquesa" of "mayorquaise". Inderdaad, deze lichtgroene variant van de mayonaise is afkomstig van ons dierbaar eiland. De groene schijn is een eerbetoon aan de Groene Baron, en wordt verkregen door het toevoegen van poeder van fijngemalen pistachenoten. Omdat buiten Mallorca de mayonnaise veel eerder op de markt was (vooral door toedoen van Engels soldaten, die ooit toch gewoon overál zaten!), denken veel consumenten dat deze saus gewone mayonaise is, waarvan de versheidsdatum al een tijdje achter de rug is. Zolang dit misverstand in de wereld blijft, zal men deze saus voornamelijk op Mallorca aantreffen.

Theater[bewerken]

Onder de geroepenen voor de rol van de Groene Baron is Batman altijd de meest opgemerkte.

In Schloss Palma wordt elk jaar in september de inname van de stad door de Teutonen herdacht. Dat gaat gepaard met een weelderig klank- en lichtspel, waarbij de hele slag nog eens wordt overgedaan. In februari en maart worden audities gehouden voor de belangrijkste rollen, en vooral voor de rol van de Groene Baron is veel belangstelling. Sinds 1989 wordt deze rol steevast weggekaapt door een zekere Batman uit Gotham City (V.S.), wiens jaarlijks opduiken in de wachtrij nooit onopgemerkt voorbijgaat. Insiders beweren dat hij elk jaar opnieuw probeert om de producers ervan te overtuigen de Groene Baron in het zwart gekleed te laten gaan (of liever vliegen), maar dat is hem nog nooit gelukt. In februari 2008 werd hij door de andere kandidaten voor het eerst in het groen opgemerkt in de wachtrij. "Hij wordt een dagje ouder", mompelt men, "en hij wordt meegaander om de rol niet te verliezen". "Sic transit gloria mundi", zoals ene Julius Caesar mompelde toen hij zijn troepen bij Waterloo de benen zag nemen.

Film[bewerken]

De Duitse film heeft een dubbele band met Mallorca: enerzijds biedt de geschiedenis van het eiland veel stof voor actiefilms, zoals "M für Mallorca" (1931) en romantische rolprenten, zoals "Sissi auf Mallorca" (1958), anderzijds is het de gedroomde locatie voor het fijnere Duitse pornowerk, zoals het alomgekende "Jodeln auf Mallorca" (1974) en het onvergetelijke "Heisses Mallorca" (1976).

Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
19 januari 2009
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


Superlogo.JPG
Superhelden en handelsreizigers

Ab Klinkman · Alvaman · Antic Cafe · Badman · Balkenendeman · Brugman · Bulk · Clovis · Columbus · De Cock · El Cid · Flandrien · Frans Bauer
Groene Baron · Hoe: word je een superheld? · Jan · Koksmutsman · Marco Polo · MegaMark · Montignac · Baron von Münchhausen · Napoleon Bonaparte
Nederlands · Piet Huysentruyt · Qwop · Robin van Persie · Sherlock Holmes · Sonic X · Spider-Woman · Superman · Tijd · Übermensch · Willem Wever

Kapiteins: Brazil · Iglo · Onduidelijk · Onzinnig · Overduidelijk · Oxymoron · Paradox · Zeppos


Notenbalk[bewerken]

  1. Daar hielden zij zodanig lelijk huis, dat de toenmalige Franse koning, Louis IX, nog diezelfde eeuw heilig verklaard werd. Het Vaticaan bestond nog niet, en de pausen hadden toen nog een hart.
  2. Inwoners van Ibiza, voor wie niet zo met de Balearen vertrouwd is.

}