Malta

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Principát don Malta
Malta.png
Malwap.png
Maltáb Bangerra (Maltese Banier)
Maltás Stemma (Maltees Wapen)
Maltáy Isolae (Maltese Eilanden)
Maltáy Isolae (Maltese Eilanden)
Basisgegevens
Talen Maltees
Hoofdstad Valletta
Regeringsvorm Prinsdom
Religie Islam en Christendom
Inwoners 400.000
Staatshoofd Prins Vittor VI don Valletta (Victor van Valletta)
Overige
Volkslied Möp pes è om mèyorp (Mijn land is het mooiste)
Motto Forton com ok Kastello (Sterk als het Kasteel)
Munteenheid Maltese vür
Eilanden Malta (Hoofdeiland)
Gozo (Bezet gebied)
Kamino (Gevangeniseiland)
Portaal  Portaalicoon Land

Malta is een land vol van angst, dat de islam onderdrukt... Prima!
~ Geert Wilders

Kamino zien en daar sterven...
~ Gozose uitdrukking

Het Prinsdom Malta (Maltees: Principát don Malta) is een klein land in het midden van de Middellandse Zee. Het staat bekend om het Kasteel van Valletta, waar de Prins van Malta, Victor VI van Valletta woont. Deze prins Victor is nauw betrokken met andere eilandstaten. Samen met onder andere Corsica, Mallorca, Cyprus en de Griekse Eilandenunie vormt Malta de Mediterrane Unie.

Malta staat de laatste tijd ernstig onder druk omdat het buurland, de Islamitische Republiek Gozo, bezette na de aanslagen van 11 september. Het heeft inmiddels de islam moeten herkennen, maar de onderdrukking is nog steeds groot. Malta wordt daarom vaak vergeleken met Israël.

Geschiedenis[bewerken]

Malta wordt in het jaar 60 na Christus veroverd door Julius Caesar. Het wordt geregeerd door de christelijke Paulus Apostolus. Het was één van de eerste landen die zo volledig overging op het Christendom. Nadat ook het Romeinse Rijk hierop overging begon de onderdrukking; Joden en atheïsten werden bij bosjes vervolgd. Toen al was het eiland Kamino daarvoor belangrijk. Daar werden de misdadigers gedumpt om daar van honger te sterven.
Toen het Romeinse Rijk uiteenviel trokken de Italianen zich ook terug en raakte Malta meer betrokken bij Noord-Afrikaanse beschavingen.

Rond 870 werd Malta veroverd door het Koninkrijk Sicilië. Het Siciliaans, een neventaal van het huidige Maltees, werd ingevoerd en Malta wordt een belangrijke handelsstek in het midden van de Middellandse Zee. Ook toen Sicilië werd veroverd door het Vaticaan en later Italië bleef Malta een Italiaanse stek en ontwikkelde zich langzaam het Maltees.In de jaren '80 en '90 van de 18de eeuw ontwikkelde zich een afscheidingsbeweging genaamd de Maltezer Orde. In 1800 voert de Ordegrootmeester Vittor I don Valletta, de verre nakomeling van de stichter van de hoofdstad, de Slag om Malta. Deze slag duurde enorm lang, pas op 1 augustus 1800 waren alle Italiaanse soldaten verdreven, zeven maanden na het begin van de slag. Daarbij hoorden ook een maandenlang durend beleg. Na de Slag om Malta volgden andere kleine eilanden rond Italië, Alsanië en Griekenland die naar onafhankelijkheid streefden. Veel verzetslegers sneuvelden en moesten eieren voor hun geld kiezen, maar andere eilanden, zoals Cyprus, Corsica, Paaseiland en het eerder genoemde Gozo, dat later een islamitische staat werd, wisten zich los te maken uit het continentale bewind.

Vittor I werd prins van Malta. Sindsdien is de enige die ooit nog geprobeerd heeft Malta in te nemen Benito Mussolini, maar zijn quasi-grootschalige imitatie van de slag bleek onmogelijk in de twintigste eeuw. Hij werd al snel weggejaagd door Amerikaanse marine, Engelse Tommies en de Maltezer Orde zelf.

Geografie[bewerken]

Landschap[bewerken]

Bovendien leunt de Toren van Pisa naar het zuidwesten, dus zou hij nóg schuiner lijken.

Het landschap van Malta is vrij kaal; er groeit weinig op en er zijn veel rotsen. Er zijn maar weinig stranden en het eiland Malta lijkt gekanteld door de goden; het loopt af naar het noordoosten. Hierom is ooit geopperd de Toren van Pisa naar Malta te verplaatsen. Zo zou de toren weer recht lijken en lost alle commotie vanzelf op. Burgemeester Galileo Galilei van Pisa liet zijn veto echter gelden.

Steden[bewerken]

In 1800 zijn 4 steden (Cittae) benoemd door Prins Vittor I. Deze waren de hoofdsteden van de provinciën (Prövincae). In de jaren zijn er nog een paar steden bijgekomen. Ook toen in 2001 Gozo werd bezet werd een Città gekozen. Elke Città heeft zijn eigen burgemeester, die wordt gekozen door de stadsraad. De burgemeesters en stadsraden van Gozo en Kamino worden gekozen door de prins uit de Maltezen. Van het gevangeniseiland Kamino wordt dit gedoogd, maar de situatie op Gozo wordt al jaren bekritiseerd door de EUSSR.

De steden van Malta zijn:

  • Valletta (Città Valletta) — Hoofdstad van Malta en Prövinca don Vittor
  • Heldenstad (Città Erohiki) — Hoofdstad van Prövinca don Erocittino
  • Bellen (Città Campanyae) — Hoofdstad van Prövinca don Ribello
  • Prigónyo (Città Prigónyo) — Hoofdstad van Prövinca don Kamino
  • Rabat (Città Rabat) — Hoofdstad van Prövinca don Gozo
  • Maltees-Porto (Città Portus) — Havenstad in Prövinca don Vittor
  • Fungo (Città Fungo) — Havenstad in Prövinca don Erocittino
  • Fort Knokke (Città Konòksa) — Havenstad in Prövinca don Ribello

Taal[bewerken]

Malta heeft een eigen taal, genaamd het Maltees. Dit stamt af van het Latijn en het Siciliaans en is ook beïnvloed door het Italiaans, Arabisch en andere talen.
Het Maltees lijkt veel op het Italiaans, maar het heeft Duitse umlauts en Turkse harmonisering. Dit betekent dat sommige woorden als laatste letter de eerste letter van het volgende woord krijgen. Klinkt ingewikkeld? Is't ook.

In het Maltees zijn enkele literair onverantwoorde teksten geschreven die we u niet willen onthouden:

Kán Me traversak ír rü don Valletta
Inakán penza'Me dammát casa
Dalát casa dovè Me so neo
Dalát casa' coy isola kob bello
Kán Me traversak ír rü don Valletta
Inakán penza'Me dammát casa
Dalát casa dovè Me yabitak
Dalát casa dovè máf femma 'tánt
Et cát casa è à coy isola kob bello
Auteur: Yulyus Délder

Er is ook een Maltese oncyclopedie. Deze zegt over Malta:

Op Principát don Malta sot up picelop paes àcentrü dom Miditaram Mere. O è not autranc pör ok Kastello don Valletta, dovè op Principo Viktor VI don Valletta et Malta yabtitat. Nöp Principo è tréy involtop kon íy aldríp paesaehisolap. Kon àyaldrí lák Körs, lám Mayorkö, ok Küpros, lág Grèkay Uníyo díy Isolae hultím, om Malta vormat láy Miditaray Uníyo.
Resentemönt, om Malta è süs presiyon perk òmo hat okupatüt söp paeshvicin, or Islameker Repüblika don Gozo, après Setèmbr Öndici. Dal'lora, om Malta hat devetüt reconyisar oy Islam, mae, ankör, om Malta è rispetüt à íy Israelae perláh hopresiyon.

Politiek[bewerken]

Malta wordt geregeerd door de Prins van Malta, Victor VI van Valletta, vanuit het Kasteel van Valletta. Hier woont en werkt de Prins, maar het is niet echt een gebouw van pracht en praal. Daarom wordt voor ceremonieën en andere gelegenheden die wat esthetisch "oomph" nodig hebben de rotonde gebruikt. Dit is een kerk waar in de vorige eeuw wegen om heen zijn gebouwd, vandaar de naam.

}