Mongolië

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springenМонгол Улз
Mongol Ulz
Vlag van Mongolië, zoals ze er moet uitzien.
Vlag van Mongolië, zoals ze er moet uitzien.
Basisgegevens
Talen Mongools en Spastisch.
Hoofdstad Nieuw-Amsterdam
Regeringsvorm ???
Religie geloof in internet
Inwoners een paar man en een schapenkop
Staatshoofd U kunt uzelf kandidaat stellen...
Overige
Volkslied Soort strijdkreet, kakafonie niet echt determineerbaar
Motto Wabwabrrp baah uhehu!
Munteenheid Euro natuurlijk
Traditioneel eten Schouderham
Portaal  Portaalicoon Land
Mensen op een paard.
Een soort klooster met een gebeeldhouwde penis ervoor.
Mensen staan aan te schuiven voor een wilde attractie in het pretpark.
Kijk, Eddy Wally!
Japans handgemeen bij een schaakpartij.
Bij café De Drei Mongoolsche Kamèle.
Een toerist met een motorfiets slaat een tent op.
De NMBS en de NS rijden er blijkbaar ook.
Overzichtsfoto van de hoofdstad, naar het stadsplan van Brussel aangelegd.
Dinosauruseieren. Eigenlijk een hoop stenen...

Mongolië (Frans: Mon Joli, Russisch: Монго́лия) is een land met mentaal gestoorden die meestal een lichamelijke afwijking hebben (mongolen). Het is pas ontdekt en men is tot de conclusie gekomen dat het in Azië ligt. Mongolië is sinds 1990 bezet door Nederlanders en Belgen, omdat de landen enigszins sympathie voelden voor de arme schaapjes aldaar en lieten er tehuizen bouwen. Het land grenst aan de land der gokchinezen en aan het land waar de vodka overvloedig moge zijn. Intussen zijn de Belgen er nog steeds niet overeens of ze er Frans als voertaal aanvaarden.

Waaa, keitof! Mongolen!
~ Yves Leterme over zijn soortgenoten

Papa, mijn vriendjes op school zeggen dat jij een mongool bent. Klopt dat?
~ Harry Potter tegen zijn vader

Bush, Feijenoorders en Ajacieden vallen onder deze categorie...
~ Kapitein Overduidelijk

Stomme spleetogen!
~ Chinezen over Mongolen

O God nee, een heel land vol zulke mensen!
~ Verpleegster in een instelling voor gehandicaptenzorg

Het land ligt hoog en droog en heeft een bergachtig gebied (het Atlasgebergte), en woestijn in het zuiden waar purperen weiden begraasd worden door groene kamelen. Ongeveer een derde van de, merendeels boeddhistische, bevolking leeft in de hoofdstad U-Laan-Ba d'Or. De landelijke bevolking leeft overwegend nomadisch in traditionele vilten tenten en voorziet in haar overige levensbehoeften door kannibalisme; schapen, paarden en kamelen lopen in vrij rond en worden niet opgegeten. In het noorden van het land is enige vorm van industrie in de vorm van papiervliegtuigjesfabrieken en landmijnenproductie.

Politiek

Wel, aangezien Nederland genoeg heeft met Balkenende en België in de knoei zit met Brussel-Halle-Vilvoorde, is er vrij weinig tijd om Mongolië te besturen. Hoedanook, de bevolking schijnt er niks van te merken en zet de praktijken verder waarmee deze mee bezig was.

Politieke partijen

 • geslotenVLD (Vlaams liberalen, eerder communistisch)
 • PVV (geen uitleg bij nodig)
 • VTM (Vlaamse Televisie Maatschappij)
 • NOS (heeft niet zo veel te zeggen)

President Barack Obama besloot om Mongolië als laatste alternatief te beschouwen voor zijn reis door Azië.

Bestuurlijke indeling

Mongolië bestaat uit 21 provincies; België heeft er 10, Nederland heeft er 11. België strijdt nu om nog een extra provincie.

Geschiedenis

1920 - 1945

Mongolië is precies als een sprookje.

Toen in 1922 de Sovjet-Unie werd opgericht en het communisme kwam, kregen mongolen in Rusland weinig rechten. Sinterklaas, de leider van de mongolen, besloot kruistochten te organiseren om Jemoskoulem en uiteindelijk heel de Sovjet-Unie te bevrijden. Helaas konden de mongolen de weg niet goed vinden en wisten ze wel een stuk land te veroveren, maar ver van Jemoskoulem vandaan. Hierdoor bleef de Sovjet-Unie gewoon bestaan.

Na de kruistochten, in 1922, beheersten de boze landadel en de kwaadaardige boeddhistische kloostergemeenschappen het nieuw mongolische land. De landelijke bevolking hoedde de kuddes van de heersende klasse en had daarnaast nog wat vee voor eigen gebruik.

Op 1 december 1922 kwam Sinterklaas in het land maar werd overrompeld door een grote menigte die de onafhankelijkheidsverklaring van de regering van Mongolië wou bijwonen. Om de zaak nog erger te maken kwamen kwade Chinese bezettingstroepen de hoofdstad belegeren en werden de pieten onthoofd. De Chinezen konden het land echter niet annexeren omdat de rest van de troepen de weg niet werd gewezen naar de hoofdstad. Zo deed China een stap terug en liet de boel over aan Rusland.

Vervolgens kwamen dus de lieve, leuke Sovjets die een revolutionaire beweging teweegbrachten. In 1924 werd de Mongoolse Volksrepubliek gesticht en kwam het land onder de invloed van de Sovjets. Dat heeft de ontwikkeling van de bevolking sterk bevorderd. Er kwamen scholen en voorzieningen voor primaire gezondheidszorg. Er kwamen landmijnen om de delfstoffen te ontginnen. Iedereen was dolgelukkig met hun komst. Dat de hoofdreligie, het Tibetaans boeddhisme, op brute wijze werd bestreden is maar bijzaak.[1]

In 1935 verklaarde Mendeljev, een oud-premier, dat het sovjet-chemische systeem niet geschikt was voor Mongolië. Het land zou ongeschikt zijn om atoombommen te testen. Dit leidde tot zijn val en in 1937 werd hij terechtgesteld wegens het niet uitvoeren van een kernexplosie. De partij en de staat werden "gezuiverd", na wat mesjeprik en venijnige stroomstootjes. Dit ging gepaard met de opkomst van maarschalk Tsjopchoi Balsam, een keiharde. Balsam en diens aanhangers vernietigden een groot deel van de kloosters van het lamaïsme (geloof in de schattige lamadieren) en maakte het gelovigen moeilijk om hun geloof te praktiseren. Daarnaast verdwenen veel monniken en nonnen in gevangenkampen. Ook intellectuelen werden gevangen gezet en hard aangepakt, vandaar de kleingeestige bevolking.

In 1939 vond er een handgemeen plaats tussen de Japanners en het Mongoolse Leger plaats; de Japanners verloren in een schaakwedstrijd. De Mongolen werden bijgestaan door Russische troepen onder bevel van maarschalk Zjoekov, die de kans greep om een staatsgreep te plegen. Dit korte gevecht leidde tot een zwangerschap bij een vrouwelijke Chinese voorbijganger. Door frustraties alom volgden anderen het voorbeeld. Op 9 augustus 1945 kon China de gênante situatie niet meer aanzien en besloot om maar de onafhankelijkheid van Buiten-Mongolië te erkennen, waardoor de spanningen met dat land afnamen.

1945 - heden

Toen Mongolië nog tot de invloedssfeer van de Sovjet-Unie behoorde, waren industrie en wapenhandel belangrijke economische sectoren. In de jaren 50 na de Tweede Wereldoorlog had België veel invloed op het land en kreeg steun van de EUSSR. Gehandicapte mensen kregen opvang en werk in hun "beloofde land" en bleken er graag te zijn. Leopold III kreeg steeds meer macht en rechten over Mongolië tot op een bepaald moment Oost-Duitsland er in 1965 een stokje voor stak. Het communistische land zag het communistische Mongolië verdwijnen uit de handen van de Russen, dus zaaide het land onrust bij de oorspronkelijk bewoners in Mongolië. België had het plan doorzien en kon een nakende burgeroorlog verijdelen.

Ook Nederland zag de kans schoon om de Belgen een hak te zetten en kon voorkomen dat België reeds de helft van alle provincies zou inlijven. De Belgen konden geen beroep meer doen op Rusland om de Nederlanders te verdrijven.[2] De Nederlanders boycotten vervolgens alle Belgische bedrijven in het land om een definitieve takeover te kunnen voorbereiden. Het gevolg was dat industriële- en mijnbouwbedrijven gesloten werden en talloze mensen radeloos. Werkeloze arbeiders hingen in cafés en stemden voor socialistische partij van de Nederlanders, die de bevolking een toekomstig schijnbeeld van welvaart voorlegde. Mensen keerden terug naar hun oorspronkelijke nomadische bestaan en dreven vee, samen met de Belgolen[3] die een nieuw ras onder de bevolking aan het vormen waren. In de jaren 90 verdubbelde het aantal veehouders. In 1998 was ongeveer een derde van de Mongolen veehouder. Daarmee werd Mongolië het enige land ter wereld dat in de recente geschiedenis een sterke afname de industriële sector en sterke groei van de agrarische sector kende. Er ontstonden in het zuiden van het land grote kuddes gemuteerde geiten. Deze geiten trekken echter tijdens het grazen de planten er met wortel en al uit. De sterke groei van de kuddes leidde tot overbegrazing van grote gebieden met ernstige woestijnvorming als gevolg.[4]

Cultuur en leefwijze

De Mongolen zijn een samengesteld volk dat bestaat uit gehandicapten, overgebracht vanuit België en Nederland. Van de naar schatting 10 miljoen Belgen wonen 2,9 miljoen in Mongolië zelf, 5 miljoen in Binnen-Mongolië, 0,7 miljoen in Liaoning (China) en 1 miljoen in Rusland. De Mongolen hebben een eigen taal, het Mongools, een zeer makkelijke taal die iedereen kan spreken. Ze hebben een eigen alfabet dat lijkt op het Latijnse, maar dan geschreven door rechtshandige mensen die met hun linkerhanden schreven. Mongolen leven nomadisch en in tenten (yoghurts[5]), hoewel de meeste de yoghurt voor een stenen huis hebben ingeruild en het paard voor een step, rolschaatsen of fiets. Ze zagen in dat een paard niet zo snel kon lopen en besloten hun paarden te slachten, zodat ze nog ergens tot nut waren. Mongolen zijn desondanks trots op hun nomadische cultuur en verleden. Zij eten nog steeds bij voorkeur mensen.

Volk

De Mongolen (Mongools: Моkdbcoqbcqcv3wob) vormen een etnische groep ontstaan in een gebied dat tegenwoordig Mongolië[6]en delen van Rusland, België, Nederland en China omvat. Thans zijn er ongeveer 10 miljoen Belgen, waarvan een 15% Mongool. Ze spreken de Mongoolse taal en zijn meestal afgedankt door de Belgische en Nederlandse staat.

Historie

Het begon allemaal toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Mensen sneuvelden, anderen dan weer niet, die er dan blijvende letsels aan overhielden. Onder hen waren mensen met mentale stoornissen, en er waren er die door het leven moesten met afgezette benen of armen. Niet erg plezant uiteraard, maar op de sukkelaars werd meteen een etiket geplakt met "mongool". Men had nog geen flashy naam voor een kreupele, dus kozen ze voor de naam van Mongoolse inwoner: de mongool simpelweg.
Grofweg was er geen plaats voor deze mensen in de Benelux en besloot men deze mensen te deporteren naar een ver ver vèèèèr land.

Bekende mongolen zijn te vinden in de politiek, anderen kunnen gevonden worden in voetbalstadia of op Wikipedia.

De Mongolen in Europa

Deze lijst is wel lang hoor.

Armoede

Het grootste deel van de bevolking heeft geen leven. Er zijn geen auto's, dure scooters, banken met hoge intresten, zwembaden, hamburgers of frietjes...

De beroepsbevolking per sector bedraagt:

 1. landbouw en veeteelt: 19%
 2. diensten: 2%
 3. handel: 4%
 4. nijverheid: 6%
 5. mijnbouw: 31%
 6. overheid: 1%
 7. kindjes maken: 37%

Economie

Is er niet.

Cultuur

Sinds 1991 is het beoefenen van religie, zoals Tibetaans boeddhisme en traditioneel sjamanisme weer toegestaan en werden er weer enkele pretparken ingericht rond het boeddhisme. De verering voor de dalai lama is bijzonder groot onder de bevolking, hetgeen blijkt uit het veelvuldig op attacties gaan als "Doe aan yoga en ga zweven" etc.

Tot de traditionele cultuur van Mongolië behoort het berijden van paarden na de alcoholische drank melk gedronken te hebben. Tipsy op hun paard galopperen de mannen en roven ze vrouwen. Een soort trance brengt hen in een roes, en wat er in die trance gebeurt wordt hier best niet vrijgegeven.

De van het Oejgoers afstammende schrijfwijze van de Mongoolse taal is verticaal; een boek lezen is dan ook onmogelijk. Alle Pagina's moeten doorbladerd worden om aan de volgende zin te beginnen. Men overwoog ook het verkeer op deze manier te structureren, maar men kwam al gauw tot inzicht dat dat niet kon.

Een bijzonderheid in de zangkunst is de boventoonzang (khuumi). Deze wordt vaak begeleid door paarden met een viool.

Trivia

 • Theoretisch is het haalbaar om vanuit Nederland of België te sporen naar Mongolië (en terug).
 • In de Gobiwoestijn zijn eieren van dinosauriërs gevonden, wat men ermee kan doen is een raadsel. Koken en opeten.
 • In het zuiden van Mongolië werden enkele jaren geleden paarden uit het land gezet omdat ze illegaal de grens hadden overgestoken.

Partituur

 1. Duizenden monniken werden vermoord en circa zevenhonderd kloosters werden vernield. Eén van de maatregelen om het eeuwenoude clan-systeem te onderdrukken was dat de bijhorende familienamen werden verboden. Niet belangrijk dus.
 2. Na de instorting van de Sovjet-Unie eind jaren 80 door de te grote toestroom van illegale hippies stopte de economische en militaire steun vanuit dat land.
 3. De naam voor Belgische Mongolen.
 4. Er is een verontrustend gerucht dat de ronde doet over deze geiten. De beesten zouden elkaar uitmoorden door de honger en zouden zelfs mensen aanvallen.
 5. Oorspronkelijk "yurts", maar dat was te moeilijk te onthouden.
 6. Ja, duh!

Zie ook

Bouncywikilogo.gif
De leugenaars aan de overkant hebben ook een uitgebreid overzicht over Mongolië.
Potatohead aqua.png
Aan de schandpaal genageld!
Vastgenagelde versie:
12 februari 2010
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.


 
Azië

Afghanistan · Armenië · Azerbeidzjan · Assadië · Bahrein · Bangladesh · Bhutan · Brunei · Cambodja · China · Cyprus · Egypte · Filipijnen · Gazastrook · Georgië · Indië
Indonesië · Irak · Iran · Israël · Japan · Japan-Frankrijk · Jemen · Jordanië · Kazachstan · Kha-Boem · Khyonesia · Kirgizië · Koerdistan · Koeweit · Goed-Korea · Slecht-Korea · Laos
Libanon · Maldiven · Maleisië · Mongolië · Myanmar · Nepal · Oezbekistan · Oman · Oost-Timor · Pakistan · Palestina · Perzië · Qatar · Rusland · Saoedi-Arabië · Siberië
Singapore · Sri Lanka · Syrië · Tzatzikistan · Taiwan · Thailand · Toeva · Turkije · Turkmenistan · Verenigde Arabische Emiraten · Vietnam · Verweggistan