NOS

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een bekend gezicht voor NOS kijkers.

De NOS? Daar is geen woord Frans bij.
~ Philip Freriks over de NOS

NOS TRA DA MUS
~ Nostradamus over de voorspelling van het ontstaan van de NOS in vier minikwatrijntjes

Ik wil ook uitzendrechten!
~ Geert Wilders over uitzenden

De NOS (Nationalistische Omroep Sociëteit)[1] is een omroeporganisatie, die voortkwam uit een fusie tussen de NTS (de Nationalistische Televisie Sociëteit)[2] en de MZK (de Mofrikaanse Zwartkijkers Klub) in 1977.

Uit de archieven[bewerken]

De groei van de NOS in beeld gebracht

Het doel van het oprichten van de NOS was om alle televisiekijkers ter wereld (en met name de allochtone medelanders) het Nationaal Groot Dictee der Nederlandse Taal te kunnen aanbieden, in de hoop dat Nederland als klein landje toch [3] óók een Echt Nationaal Instituut van Formaat (ENIF) zou krijgen. Omdat de verzuiling nogal voor wat wildgroei had gezorgd tussen de Roden, de Katholieken, de Evangelisten en de Vrijzinnigen en omdat eenvoudige schaatswedstrijden de klassen- en rassenstrijd doorgaans te boven gaan, kreeg de NOS de alleenheerschappij over alle beelden met bijbehorende uitzendrechten vanuit Thialf.

Koninging Juliana maakt de eerste NOS-Journaalopnamen in de studio te Aalsmeer

1966 was het hysterischehistorische jaar waarin de NOS haar eerste nieuwsbulletin uitzond. Het betrof een replica van het bioscoopjournaal uit 1965 van het vorige jaar, bij gebrek aan live beelden.

In 1968 werd de NOS (toen nog NTS) geconfronteerd met een muiterij van weerman, die weigerden de weerspreuken die de redactie voor hen opstelden, voor te lezen. Een der eerste stakers was trouwens Harmen Siezen, die vond dat weer geen "geëmmer" moest zijn, maar gewoon weer, en dan liefst nog mooi ook. Presentator Joop van Zijl was een vernieuwende factor bij de NOS-journaals. Hij introduceerde het fenomeen live-treinkapingen en buitenlands nieuws vanuit Drenthe, maar omdat van Zijl zelf een scheve schaats reed werd hij al ras vervangen door Fred Emmer, die in de NOS een mooi kanaal zag om zijn voorliefde voor erotische poëzie te verspreiden:

De ambassadeur van Cyprus gaf een vredeskus aan de Griekse afgezant. Feest en orgies in heel het land. De geweren staakten eventjes. We zien hier beelden van de kus.
~ Fred Emmer over de ambassadeur van Cyprus tijdens het roken van de eerste vredespijp met de Griekse afgezant

Er volgde de periode Hennie Stoel, die de NOS bijna de kop gekost had [4], ware het niet dat men met Stoel om de Tafel is gaan zitten, om haar dyslexie een beetje onder bedwang te kunnen krijgen en de problemen met haar haar te bespreken.

Bij de nieuwe tijd hoorde een nieuw testbeeld. Flitsender dan voorheen!

Nieuwe tijd[bewerken]

Toen de Fabeltjeskrant populair werd, verplaatste men de NOS naar Nederland 1 (gelegen in het noorden), en konden de overige programma's zoals de Fabeltjeskrant, Het Uur U [5], De Henny Huisman Show en de zondagse dagsluiting van de KRO (Wij bidden U voor morgen een helderder beeld!) naar Nederland 2 (in het zuiden).

Na de inpoldering van het IJsselmeer, waar een extra steunzender kwam te staan in het net drooggelegde Lelystad, ontstond pas Nederland 3. Dit had een groot gevolg voor de kijkcijfers, zodat al ras het NOS-journaal op alle publieke netten tegelijk werd vertoond. Gelukkig was men inmiddels zover dat men beelden van hooguit 3 weken oud kon tonen, zodat de relletjes bij de kroning van Beatrix nog ruim voor de zomervakantie ter televisie konden worden gedragen.

De intocht van Sinterklaas in 1975 werd een regelrecht fiasco. NOS-cameraman en presentator Aart Staartjes verloor zijn baard en mijter in de requisietenafdeling van het NOS-gebouw, en de Pakjesboot spetterde water tegen de net aangeschafte dure en toen nieuwe videocamera's. De beelden die in kleur zouden moeten zijn waren daardoor zwart-wit, en Mies Bouwman huilde van verdriet over zoveel amateurisme. Gelukkig kon men beelden lenen van de Bonairse Sinterklaas Omroepvereniging, zodat er toch nog een zonnige intocht aan de kade van Hoorn leek te gloren.

Begin Z@ppelin[bewerken]

In 2000 begon de NOS met Z@ppelin, een jeugdblok voor kinderen. Hier waren er helaas series te zien als het beruchte Quack Pack, dat eerder op EO te zien was. Ook maakte het kinderen nog luier. Z@ppelin werd naar de zender KRO verhuist op 29 januari 2001, 2 dagen voordat SpongeBob in nederland zou beginnen. Gelukkig nam KRO Quack Pack van Z@ppelin af na 8 juni 2001 wegens klachten.

Eerste uitzenddag[bewerken]

07.00 uur: Dizzy & Doppy 07.05 uur: Maanzaadstraat (herhaling) 07.20 uur: Villa Achterwerk (herhaling) 07.32 uur: Het Klokhuis (herhaling) 07.47 uur: Familie Verburgh 08.00 uur: NOS Jeugdjournaal met gebarentolk 08.10 uur: De Smurfen 08.30 uur: KRO Kindertijd 09.00 uur: SchoolTV (eigendom van Geleac/DOT) 09.00 uur: De Romeinse tijd 09.25 uur: Wat 'n vondst! 10.00 uur: Tering tubbies 10.30 uur: Cars 10:45 uur: Heren in Blik 11:15 uur: De Stimpsons 11:45 uur: Quack Pack 12.00 uur: KRO Kindertijd 12.30 uur: Prinsen en Prinsessen 13.00 uur: Losgeld voor Gert 13.30 uur: Mini 14:00 uur: Wees een Vent 14:30 uur: Cars 14:45 uur: Babbelboom 15:00 uur: Blue Rinse Clues 15:30 uur: De Stimpsons 16.00 uur: Tering tubbies 16.25 uur: Dikzak Plop 16.30 uur: Quack Pack 17.00 uur: Nickelodeon

RTL nieuws over Z@ppelin[bewerken]

nooit meer buitenspelen, want nu is er Z@ppelin. vanaf nu hoef je nooit meer de afstandbediening te pakken. ook al is dit slecht nieuws, kwam er toch een feestje.

een ongezond ontbijt was het, met suiker, zout, piepende knaldingen en vooral heel veel kwajongens. want Z@ppelin moet jullie een stuk luier maken. voortaan hoef je voor de enge catdog niet meer naar Nederland 1 bijvoorbeeld. en ook aan de grootste idioten is gedacht. want 'Quack Pack' zit helaas niet langer op 2, nee, als je je TV op Z@ppelin zet, hier op 3, zul je hem helaas voorbij zien komen, en word je boos op de TV. voor ouders geen goed idee, 12 uur lang geen nederland 3 meer, wat een pech!

nou, genoeg valse noten, ik wil de Z@ppelin in de sloot!

Huidige situatie[bewerken]

De NOS heeft anno 2023 veel te lijden van de concurrentie van zogeheten commerciële omroepen. Zo tonen zowel de commerciële zendgemachtigden VARA, NCRV, EO, KRO, TROS, BNN en de IKON ledenwerfspotjes. Daarnaast worden de kijkcijfers nadelig beïnvloed door het weer op RTL4, waar de immens populaire weermannen met megasalarissen elke dag mooi weer spelen.

Het nieuwe NOS logo in de praktijk, na de zenderherindeling van 2003, kabelkwaliteit

Toekomstvisie[bewerken]

De huidige directrice van de NOS, en tevens netmanagester, alias hoofd programmering en directrice van de NPS (de Nationale Politie Straalzenderbeheermaatschappij) liet haar visie over de toekomst van de NOS doorklinken in een geheim stuk dat uiteraard uitlekte via de radiozender Noordzeef FM:

Ons toekomstbeeld? De NOS zal in de toekomst haar straalzenders moeten richten op subliminale instraling, en verborgen gecodeerde secret messages, die de kijker zullen bewegen om niet te bewegen of te zappen naar andere zenders. Alleen zo kunnen wij de kijkers vasthouden. We hebben ook contact met Uri Geller en Jomanda, om te kijken of zij het gedrag van onze kijkers kunnen ombuigen!
~ Directrice NOS over toekomstbeeld

De NOS zal in de toekomst ook nog meer programma's van de Zwitserse Staats TV overnemen. Vooral de sneeuwbeelden zullen vaker worden uitgezonden. Verder is het kijkcijferkanon Oprah Winfrey [6] bereid gevonden om in het nachtprogramma NOS In Beeld in beeld dus de studio aan te vegen na het laatste journaal.

Bezuinigingen[bewerken]

Vanwege de teruglopende kijkcijfers moet in het komend jaar 20% bezuinigd worden op de omroep. Aangezien de NOS in het zogeheten publieke bestelbusje rijdt zal dit busje voortaan zonder chauffeur rijden, en tanken op duurzame biomassa, welke verkregen wordt door de grootste omroepdrollen te verzamelen en uit te persen. Ook zal Studio Sport haar samenvattingen met 20% inkorten, zodat de Voetbalavonden beperkt blijven tot slechts het fluiteindsignaal en de blessurebehandelingen.

De Minister van Nationalistische Mediazaken zal voorts elke avond de kijkers in het NOS-JOURNAAL vermanend toespreken vooral niet te lang naar haar te kijken en de televisie op standby te zetten zodra de NOS haar zendtijd begint. STER-inkomsten zullen worden gebruikt om nieuwe adverteerders in te kopen, zodat ook op de publieke netten de Speelfilms en Quizzen om de 3 minuten zullen worden onderbroken met minimaal een half uur reclameboodschappen.

Studio Sport was jarenlang populair vanwege de vele sporten die behandeld werden.

Programma's[bewerken]

Feitelijk is de lijst van programma's door de jaren heen bedroevend kort. Waarschijnlijk door structureel geldgebrek en te hoge salarissen van de medewerkers en presentatoren.[7]

Opmerkelijk waren de kinderindoctrinatieprogramma's:

 • De Fabeltjeskrant (met de stem van Fred Emmer als Juffrouw Ooievaar)
 • Paulus de Boskabouter (met Piet Paulusma, die ons dagelijks de snaveltjes toe deed doen[8])
 • Titatovenaar (een thrillerserie, gebaseerd op Tatort)

Maar ook actualiteit werd niet geschuwd, al was het soms moeilijk echt actueel te zijn (immers: de TROS had al ACTUA, en Mart Smeets en Peter Timofeefff moesten nog geboren worden):

 • NOS-Journaal (een voortdurend nagesynchroniseerd plagiaat van de Duitse Heute, maar dan wel weer met vooral oud nieuws over de jaren '40-'45)
 • Schaatsen (1966-1967-1968-1969-1970-1971-1972)
 • Klunen (1973)
 • Schaatsen (1974-1975-1977[9]-1977[10]-1978-1979-1980-1981[11])
 • Zwemmen (1982[12])
 • Schaatsen (1983-1984-1985-1986-1987-1988-1989)
 • Samenvattingen van het schaatsen (1990 t/m 2023): de lange afstanden zag/ziet men in rondjes van 29.9 tot 33.3 en de sprint werd/wordt slechts in statistieken getoond.
Den Haag Gisteren: Merry Fingelen verbaast zich ten overstaan van heel Nederland over de zoveelste zelfmoordpoging van het kabinet Balkenendeman, die na ruzie in de coalitie uit het raam van het torentje wil springen. Heel televisiekijkend Nederland houdt zijn adem in...

Verder versloeg de NOS het schaakkampioenschap tussen Karpov en de BN-ner Hans Böhm [13], en het huwelijk van Maxima met Alexander (met fraaie beelden vanuit de kerk, geleend van Argentijnse collegae).

Tot slot noemen we hier de rol van de NOS bij de totstandkoming van de democratie, met hun uitgebreide voor-, tijdens- en nabeschouwingen van de lokale verkiezingen. Op verkiezingsavond weet Maartje van Wegen ons telkenmale te doen geloven dat de monarchie op springen staat, zodra de eerste voorlopige uitslagen uit Schiermonnikoog en Renswoude de huiskamers bereiken. De rubriek Den Haag Vandaag die de NOS tegenwoordig heeft weggemoffeld in een kort actualiteitenrubriekje, heeft overigens politiek verslaggever Merry Fingeren wereldberoemd gemaakt in heel Den Haag![14]

Huisvesting[bewerken]

De NOS zetelt op het Mediamarkt-terrein in Hilversum. Hilversum wordt beschouwd als de bakermat van de omroep, juist omdat op het Goois Matras de eerste 'omroepbabes' werden verwekt en klaargestoomd zijn. Het Mediamarkt-terrein in Hilversum kent daarom vele zogeheten studio's, die door omroepgeile individuen kunnen worden gehuurd per uur of per nacht. De roze straatverlichting geeft het geheel een gezellige uitstraling, en men wordt erdoor gestimuleerd eens bij de omroep(ers of -sters) binnen te wippen (in hun studio's).[15]

Zie ook[bewerken]

Dit is een
Pieperster4.png
PEEN

Beeldbepalende zaken[bewerken]

 1. Niet te verwarren met de National Osteoporosis Society, de enge club die te oude dametjes met zwakke botten euthanaseert
 2. Niet te verwarren met de Nazarene Theological Seminary, die oude dametjes het klooster inlokt voor ze euthanasie kunnen/willen plegen wegens hun osteoporose
 3. Naast het Singermuseum in Laren, het Speelgoedmuseum in Roden, het Autotron te Drunen en het Sprookjesbos bij Appelscha
 4. Hennie had Henna haar, en die kleur zorgde voor veel interferentie op het scherm. Voorts kwamen de feministen van de tweede golf in opstand, omdat Hennie niet lesbisch genoeg leek.
 5. Van Koos Kotstumaar
 6. Wegens werkloosheid elders.
 7. Het is bekend dat er hooguit 20 x de Balkenendenorm mag worden uitbetaald per medewerker. Sonja Barend echter ontving ooit voor het vervangen van de weerman in 1991 het Kwartje van Kok extra.
 8. Hoe jonger men kinderen televsie leert kijken, hoe beter ze bij de NOS-zender blijven hangen op latere leeftijd! Zo ontstonden de hangjongeren dus!
 9. 1976 lag er geen ijs wegens de oliecrisis
 10. De wedstrijden moesten over, omdat het Betamax-systeem werd vervangen door het VHS-systeem
 11. De Elfstedentocht uit 1981 werd op de Maan opgenomen en echtheid van de beelden wordt betwijfeld.
 12. Wegens de kwakkelwinter werd er niet geschaatst, maar gezwommen.
 13. Eindstand: Ook dat nog! 10-0
 14. Een unicum in televisieland, want zelden worden saaie presentatoren zo bekend!
 15. Het programma Van de straat, dat op de Mediamarkt-parking werd opgenomen, is van hogerhand gecensureerd sinds Minister Rouwstoet het fatsoen weer in medialand wil herstellen.
Pieperster4.png
Gloria in exelsis Sophia!
Ingelijste versie:
5 januari 2010
Dit sublieme artikel is de glorieuze overwinnaar van een Peen en geldt daarmee als voorbeeld voor eenieder die perfectie nastreeft! Het artikel is daarom ingelijst op de Hoofdpagina en in de Lijst der Giganten.


Dit artikel is winaar van de
WinterPeen1.png

Winterpeen 2010