Neêrland

Uit Oncyclopedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wazeggûh?
~ Reactie van een inwoner tijdens een interview in algemeen beschaafd Nederlands over Neêrland

Neêrland
Vlag.jpg
Basisgegevens
Talen Plat Neêrlans, Plà Nerlans, Plat Nedurlans en Plaw Newerlanw
Hoofdstad Amstûrdam Rowwûh-dam
Regeringsvorm Gûheel vrèe Demokràssie
Religie "Vrèhet vah mèninksoetin"
Inwoners tussâh d'5 'n 5.000.000
Staatshoofd Fred Frikandel
Overige
Volkslied Ô Neêrland, ô Neêrland
Motto "Vrèhet vah mèninksoetin"
Munteenheid Plattûh, ronne stukkies èzer
Nationale trots Dûh Mauwlûh's
Traditioneel eten Frikadellâh mè huspòh
Portaal  Portaalicoon Land

Neêrland is een land in Europa, gelegen in de Noordzee, met een onbekend aantal inwoners. Het staat vooral bekend om zijn flauwe "Bellegûh moppah" en zijn traditioneel grote export van frikandellen. Ook staat het bekend om zijn functie als parallelland (wat dat ook moge zijn) van Nederland. De hoofdstad is Amstûrdam Rowwûh-dam.

Neêrland heeft slechts twee steden en geen dorpen. Deze twee steden zijn Rowwûh-dam en Frikadellâh mé huspóh stàt

Geschiedenis[bewerken]

Ontstaan[bewerken]

Toen in 1577 in Nederland alle frikandel-industrieën werden gesloten onder druk van de Spanjaarden, besloten de eigenaren gezamenlijk naar een zandbank in de Noordzee te trekken. Omdat de ruimte beperkt was, en Sesamstraat niet te bereiken viel met de meegebrachte schotelantennes, keerde de helft in 1578 al weer terug.

Degenen die besloten te blijven polderden "eendrachtig" het steeds weer overstromende land langzaam in om droge voeten te houden. Waarschijnlijker is echter de theorie van Sjef Dobbelsteen dat ze, door een gebrek aan iets te doen, maar gewoon "dijkenbouwerke" (oud Hollands spelletje afkomstig uit Zeeland) gingen spelen, want droge voeten hielden ze toch wel met al die frikandellentorens.

2P2 (1579-1699)[bewerken]

In 1579 was de hele zandbank ingepolderd, en begon de Tweede Polder-Periode (2P2). Amstûrdam werd gesticht in 1580 en even later ook Rowwûh-dam in 1581. later samen gevoegd tot Amstûrdam Rowwûh-dam. Pas geleden namelijk morgen werd ook Frikadellâh mé huspóh stàt gesticht. De vlag van Neêrland werd bedacht (geheel toevallig dezelfde als die van Nederland) en de nationale zeeheld, Michiel De Stuiter, verslikte zich, vlak voor de historische slag in de Frituursauszee tegen de Nederlanders in 1609 (een familievete), in een Frikandel en overleed ter plekke.

Een periode van relatieve rust begon met de dood van Piet Kletsmajoor in 1610 en eindigde in 1698 met de geboorte van Piet Kletsmajoor junior in 't kwadraat.

Neêrland begon structuur te krijgen, en in 1699 verklaarde het zichzelf onafhankelijk, ondanks het feit dat het nooit iemand had toebehoort.

Nieuwe tijd (1699-Heden)[bewerken]

Aan het eind van de 2P2, in 1699, begon de nieuwe periode, gelijktijdig met de onafhankelijkheidsverklaring, die tot op de dag van vandaag doorduurt en een aantal ongekende hoogtepunten kende:

  • Ontdekking van de bitterbal, die ongelooflijke economische schade met zich mee bracht door een kelderende verkoop van frikandellen.
  • Tweede Wereldoorlog, waar het land niet aan mee deed
  • Derde Wereldoorlog, die nog moet komen
  • Missie naar Uruzgan, die voortijdig werd afgeblazen omdat de generaal graag thuis bleef "om'Kersmis tu virâh"

Zie ook[bewerken]

  • Nederland - het almachtige, maar zielige landje dat een imitatie probeert te zijn van Neêrland.

}