Nigeria
Nigeria is het donkerste land van Afrika, en dus, per definitie, ter wereld. Het wordt uitsluitend bewoond door zwarten, die "Nigers" worden genoemd[1], en uitsluitend bezocht door ontdekkingsreizigers, omdat het zo moeilijk te vinden is tussen de andere Afrikaanse staten. Nigeria is altijd een beetje reizen.
Inhoud
Locatie en ontdekking: Zwart Afrika[bewerken]
De allereerste ontdekking van Nigeria had plaats in de nacht der tijden, en omdat er toen nog nauwelijks betrouwbare verlichting bestond, kan deze ontdekking, die overigens totaal op de tast gebeurde, integraal aan toeval toegeschreven worden. Omtrent de identiteit van de eerste ontdekker tast men nog steeds in het duister, evenals omtrent die van zijn (of haar) opvolgers. De persoon in kwestie heeft ons wel de sindsdien onveranderd gebleven naam van het land bezorgd, een naam die afgeleid is van het Latijnse woord voor donker of zwart, en vrij vertaald kan worden als "Land van de duisternis". De eerste verkenners van Afrika hadden de gewoonte om al wat nog niet ontdekt was, "Zwart Afrika" te noemen, omdat het een witte vlek op hun kaarten vormde. Meer dan een eeuw na het in kaart brengen van de laatste stukjes Afrika mag dit onlogisch klinken, maar die ouderwetse rakkers van ontdekkingsreizigers waren zonder uitzondering dichters op zoek naar inspiratie, en hielden wel van een mooi uitgebalanceerd clair-obscur effectje. Nigeria vormt heden ten dage noch een witte, noch een zwarte vlek op de kaart, omdat het gewoon niet te vinden is, tenzij door ingewijden, zoals de Nigers zelf. Die zwijgen als vermoord over de juiste ligging, omdat hun zwart geld er ligt opgestapeld. Ontdekkingsreizigers blijven het, eeuwen lang, per ongeluk ontdekken, en slagen er niet in om hun ontdekking in kaart te brengen. De grappigsten onder hen twijfelen er wel eens aan of Nigeria nu een zwarte vlek in wit (ontdekt) Afrika, of een witte vlek in Zwart Afrika moet genoemd worden.
Politiek bestel[bewerken]
Nigeria is van oudsher een koninkrijk, maar het koningschap is niet erfelijk. Net zoals bij de Kelten, worden bij de dood van de koning de eventuele kandidaten voor opvolging op een schild geheven door hun aanhangers, en vanop dat schild bestoken zij elkaar met klompen steenkool[2]. De kandidaat die het langst op zijn schild stand houdt, wordt de volgende koning. Dit semi-democratische ritueel is nog steeds in voege, en vertoont een opmerkelijke parallel met de verkiezing van een paus:de nieuwe koning neemt voor zijn koningschap ook een nieuwe naam aan. Momenteel is Nigeria in de ban van het Franse "Ancien Régime", wat de heersersnaam van de huidige Nigerse koning , King Louie XIV½, verklaart. Het toegevoegde halfje komt vaak voor in Nigerse koningsnamen, en is een manier om eer en respect te betuigen aan de koning wiens naam hen inspireerde: zij willen niet pretenderen zo'n illustere naam klakkeloos over te nemen, of de vorst te willen imiteren of evenaren.
Patrimonium[bewerken]
Landen zonder patrimonium zijn zeldzaam, en ook Nigeria is er zo geen. Voor wie de vorige zin ook na zes keer lezen niet zou begrepen hebben: Nigeria beschikt over een patrimonium. U weet wel, monumenten en interessante gebouwen en musea en zo...
Oude steenkoolmijnen[bewerken]
Ook het bezoeken waard zijn de oude steenkoolmijnen, die als de alleroudste ter wereld worden beschouwd, en vermoedelijk het meest hebben bijgedragen tot de donkere aanblik die het land biedt, vooral 's nachts. Ze zijn ook alleen 's nachts te bezoeken, onder leiding van gidsen die zonder uitzondering of blozen beweren zelf nog in de mijn gewerkt te hebben (de laatste mijn sloot in 1938, toen de pas ontdekte aardolie een interessantere grondstof bleek te zijn).
Zwarte Steen[bewerken]
In het Stedelijk Museum, één der culturele parels van de hoofdstad, wordt de originele "Zwarte Steen" bewaard, waarvan het koninkrijk in 630 een kopie schonk aan de dappere jonge profeet Mohammed, die een dievenbende met het uit Airegin geroofde kleinood in Mekka had overmeesterd, en die het geschenk een ereplaats gaf in de Kaaba te Mekka[3]. Omdat het origineel zich niet in een tempel bevindt, heeft het geen enkele religieuze waarde, en wordt er nauwelijks naar omgezien. Onterecht, want het is zonder twijfel de mooiste brok steenkool die ooit uit de mijnen is naar boven gekomen.
Economie[bewerken]
De economie van Nigeria steunt grotendeels op zwartwerk in het buitenland, gecombineerd met financiële stortingen door buitenlandse (vooral Europese) liefdadigheidsverenigingen. De Nigers zijn immers zo verstandig om hun rijkdom niet tentoon te spreiden, maar er een armoedige stijl op na te houden. De alomtegenwoordige duisternis helpt daarbij. De Nigerse economie bevat echter nog andere interessante takken.
Emailhandel[bewerken]
Zo is Nigeria wereldwijd bekend om zijn bloeiende E-mailhandel: Internetgebruikers krijgen de kans aangeboden om te delen in een groot fortuin op te rapen, mits de storting vooraf van een billijke deelname in onkosten, die het vrijgeven van dit fortuin moet bespoedigen. Deze handel is bijzonder succesvol, en brengt Nigeria stilaan in de buurt van de top tien van rijkste landen, zij het dan niet officieel.
Diversiteit in verduisteringen[bewerken]
Een bijzonder aspect van de Niggerse economie vormt de specialisatie in verduisteringen: Nigers zijn virtuozen in het verduisteren van geld, zon en maan. De grote wereldwijde vraag naar de laatste twee prestaties, vooral uitgaande van observatoria en televisiestations, zorgt ervoor dat de eerste prestatie oogluikend wordt toegestaan door zowat elke financiële autoriteit die enigszins oog heeft voor natuurverschijnselen.
Zwart goud[bewerken]
Een andere voorname bron van inkomsten vormt het zogenaamde "zwarte goud" (ook bekend als "petroleum"): de winning ervan zou mede verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke donkere aanblik van het Nigerse landschap (samen met de al eerder vermelde steenkoolwinning), en alsmede mede verantwoordelijk zijn voor het accepteren van zwartwerk, fraude en verduisteringen door andere landen.
Toerisme[bewerken]
De ontdekking van het land lag ook aan de basis van een minder belichte economische activiteit: toerisme. Dit richt zich van oudsher op ontdekkingsreizigers, aan wie men aanraadt om vooral 's nachts te reizen, omdat de schoonheid van het land dan het best tot zijn recht komt, het eerder vermelde patrimonium inbegrepen.
Kleurrijke muziek[bewerken]
Nigeria was het eerste (en voorlopig ook het enige) Afrikaanse land dat erin slaagde om een met Afrikaanse roots omworteld muzikaal fenomeen te repatriëren: de blues. De diverse aspecten van dit muziekgenre (inrichting van concertzalen, affiches, kostuums van de muzikanten, publiciteit in de pers) vormen even zovele kleurrijke lichtjes in het anders zo sombere Nigerse landschap, al is de kleur in kwestie beperkt tot blauw. Het bekendste Nigerse bluesnummer is tot op heden nog altijd "Mamy Blue" uit 1971, dat vooral opvalt door de melancholie, die in Nigeriablues nog veel sterker doorklinkt dan in traditionele of klassieke blues, en door de mengeling van beide Nigeriatalen, het Pidgin en het Pitinègue, respectievelijk een Germaanse en een Romaanse taal
Beroemde Nigers[bewerken]
- Zwarte Piet (°1850, leeftijd 173)
- Jij. Of toch niet?
Zie ook[bewerken]
Algerije · Angola · Bassaland · Benin · Botswana · Burkina Faso · Burundi · Centraal-Afrikaanse Republiek · Comoren · Niet-meer-Belgische Republiek Congo · Niet-meer-Franse Republiek Congo |
Aan de schandpaal genageld! | Vastgenagelde versie: 3 februari 2014 |
Dit artikel is een verschrikking! Daarom is het vastgenageld aan de schandpaal zodat iedereen er rotte groenten tegenaan kan gooien.
|
Notenbalk[bewerken]
- ↑ Inderdaad, het zo gelaakte woord komt daarvandaan, en niet van de naam van een ander Afrikaans land. Het waren verbannen Nigers die de Afrikaanse republiek Niger stichtten, en zodoende voor grote taalkundige verwarring zorgden.
- ↑ Nee, niet met strobalen: dit is Zwart Afrika!
- ↑ De Vlaamse stad Geraardsbergen kreeg op gelijkaardige wijze ooit een kopie van een beroemd Brussels monument cadeau, omdat men daar de dieven van het origineel had aangehouden.