Help:IRC

Uit Oncyclopedia
(Doorverwezen vanaf ON:IRC)
Ga naar: navigatie, zoeken
AlbertEinstein-1-.jpg !!!WAARSCHUWING!!!
Dit is een SEMI-SERIEUZE PAGINA.
en kan de geestelijke gezondheid ERNSTIGE SCHADE toebrengen.

Het kennisnemen van onderstaande informatie is geheel voor eigen risico.
Deze WAARSCHUWING ontslaat de Oncyclopedia Neerlandica van iedere aansprakelijkheid voor HERSENBESCHADIGINGEN als gevolg van het lezen hiervan.


Er is voor Oncyclopedia een IRC-(chat)kanaal. IRC (Internet Relay Chat) is een wat ouderwetse, maar door zijn simpelheid een handige manier om met meerdere mensen tegelijk te praten. Het werkt simpel, je typt iets in, verzendt het en iedereen in het chatkanaal ontvangt het. Hieronder staat aangegeven hoe je op het irc-kanal kunt komen. Lees ook even de paragraaf over kanaalmores

Hoe kom je op IRC[bewerken]

Let wel: jouw IP adres wordt meegezonden (al dan niet gecodeerd) en is (vaak) zichtbaar.

Als je zelf al een client hebt, dan kun je natuurlijk daar ook de Oncychat bereiken door in Freenode het kanaal #oncyclopedia te betreden. (typ: /join #oncyclopedia), of maak verbinding met irc://irc.freenode.net/oncyclopedia.

IRC client op internet[bewerken]

Als je geen IRC-client hebt, bezoek dan de Freenode Webchat. Deze opent vanzelf het #oncyclopedia kanaal.

Installeerbare clients[bewerken]

Als je vaker op IRC komt, kun je ervoor kiezen om een client lokaal (op je computer) te installeren. Enkele suggesties:

  • X-Chat (redelijk simpel programma waarvoor je geen andere dingen hoeft te installeren. 30 dagen trial, daarna moet je elders proberen. Alleen voor Windows en Linux)
  • mIRC (erg uitgebreid met scripting-ondersteuning. 30 dagen trial, daarna werkt het nog steeds, alleen met reclame)
  • Voor de mobiele telefoons is er AndChat.

Meer clients zijn hier, hier en hier te vinden.

Handleiding voor X-chat[bewerken]

Voor het programma X-chat is er zeer uitgebreide handleiding beschikbaar op hun site zelf. Deze kan hier worden gevonden.

Als je X-chat gereed hebt, typ je "/join #oncyclopedia" (zonder aanhalingstekens) en je bent op ons IRC kanaal.

Android- en iOS (Apple)[bewerken]

IRC is ook te verkrijgen voor op de smartphone/tablet. De app 'AndChat' is er een van. Zover ik mij (schrijver van dit stukje) kan herinneren vraagt deze om enkele voorgeconfigureerde servers te installeren. Selecteer 'yes' en daar staat ook Freenode tussen. Joinen geschiedt volgens de hierboven al vaak genoemde wijze /join #oncyclopedia. Verder lost googlen veel op. Over het algemeen geldt voor Android dit:

Android[bewerken]

Stap 1: Ga naar Google Play/de App Store en zoek "IRC".
Stap 2: Eén app die dan op die lijst zal verschijnen is AndChat. Die is gratis en kan je downloaden. Je kunt ook een andere nemen als je wilt.
Stap 3: Verbind met Freenode.
Stap 4: Wat hierboven al is beschreven voor AndChat komt hier voor. Eenmaal klaar: /join #oncyclopedia.
Stap 5: Je bent nu erop. Het duurt een tijdje voordat je dingen kan ontvangen. Hij is pas klaar wanneer je een openingsbericht van ene ChanServ ontvangt.

Zie voor meer info over die app hier.

iOS[bewerken]

Zie bijvoorbeeld hier. Ga naar iTunes/App Store en installeer. Verbind met Freenode, voer /join #oncyclopedia in en dan moet je er als het goed is opkomen.

Algemene tips en opmerkingen[bewerken]

Gebruik op het IRC kanaal je gebruikersnaam van de Oncy en registreer die. Op die manier kunnen we weten tegen wie we praten. Het registreren zorgt ervoor dat niemand zich kan voor doen als jouw. Om te registreren typ je het volgende in het inputvak:

/msg nickserv register [plaats je wachtwoord hier] [plaats je email hier]
(zonder haakjes)

Na registratie van je nickname kan je jezelf identificeren door het volgende in te typen:

/msg nickserv identify [plaats je wachtwoord hier]
(zonder haakjes)

Voor informatie kan je altijd Hier terecht, bij een admin op zijn overlegpagina of op IRC zelf om een aanwezige (indien aanwezig, anders zou die geen aanwezige genoemd worden) om hulp te vragen...o wacht. Overigens zijn we niet verantwoordelijk voor alles wat gebeurt door het installeren van deze progamma's/plugins/apps. Het zijn suggesties, aangeraden door enkele websites.


Kanaalmores[bewerken]

het Oncyclopedia-kanaal is opgezet als een medium om makkelijker en sneller met elkaar te kunnen overleggen dan op de overlegpagina's hier. Het is dus in eerste instantie een kanaal voor Oncyclopedia en de gebruikers daarvan. Gasten zijn welkom, maar het is niet in eerste instantie een gezelligheidskanaal, daar zijn genoeg andere kanalen voor.

Gezellig willen we het wel hebben en houden ja, en daarom hebben we een paar richtlijnen opgesteld voor de omgang op het kanaal.

  • Geen gescheld. Praat verschillen van mening, als die mochten oplopen, het liefst met elkaar uit op een persoonlijke lijn (pm = private message). Elkaar uitschelden, beledigen, of meningsverschillen op de spits drijven wordt beantwoord met verbanning van het kanaal
  • Niet flooden. Paste geen grote lappen tekst op het kanaal of een vloed van regels als ze nergens mee te maken hebben. We zijn niet zo streng als andere kanalen, maar toch... hou het binnen de perken svp. Hetzelfde geldt voor hoofdlettergebruik, dat het equivalent is van schreeuwen.


Jargon[bewerken]

Ok de chat maken wij weleens gebruik van jargon, vaktaal. Dit doen we vaak om tekens te besparen voor ene vlotter gesprek. Hieronder een lijst van het veel gebruikte jargon (voor een complete lijst, zie hier):

Jargon Vertaling
[[naam]] Hiermee geven wij aan dat het gaat om een artikel op de oncy.
{{naam}} Hiermee geven wij aan dat het gaat om een sjabloon.
Ano (anos, anons) Anonieme gebruikers
Wikipedo Dit is niets anders dan een versnelling van Wikipedia
GP Gebruikers Pagina
OP Overleg Pagina
RW Recente Wijzigingen
WP Willekeurige Pagina
Oppen Iemand kanaal moderator maken
Kicken Iemand een trap onder zijn hol geven en van het kanaal af trappen
Bannen Iemand verbannen van het kanaal of Oncyclopedia
Sokpop Een extra gebruiker voor een al bestaande gebruiken om bijvoorbeeld stemmingen te vervalsen. (let op, een bot is geen sokpop!)
Bot Een gebruiker met bot status. Deze zie je pas in de Recente Wijzigingen als je klikt op Bots tonen