50PLUS gooit het roer radicaal om

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.
Vergadering over het nieuwe verkiezingsprogramma van 50PLUS, in de achtertuin van Jan Nagel.

26 februari 2017


DEN HAAG - Vanmiddag heeft Jan Nagel, de partijvoorzitter van 50PLUS, op een inderhaast ingelaste persconferentie bekendgemaakt dat zijn partij zich vanaf nu exclusief gaat richten op de jongeren. "We hebben een kiezersonderzoek laten doen door Maurice de Hond, en daaruit bleek dat er veel meer kiesgerechtigden onder de 50 dan boven de 50 zijn, dus we zouden wel gek zijn om ons op die zeurende oudjes te blijven richten."

De partij wordt de laatste tijd nogal geplaagd door schandalen rond lijsttrekker Henk Krol, en de kiezers lopen dan ook massaal weg. Maar dat dit een wanhoopsdaad zou zijn om het tij te keren ontkent Nagel: "We waren het gewoon een beetje zat, die bijeenkomsten die vaak de gezelligheid van een crematie hadden, vol met zeurderige bingomiepjes die vaak de grootste moeite hadden hun plas en kunstgebit binnen te houden. For real man, ik kan echt niet wachten op een partijavond vol met lekkere hockeysletjes." "Of lekkere hockeyboys", vult de inmiddels bijgeschoven Henk Krol hem aan. "Maar wel boven de achttien natuurlijk", voegt Jan Nagel nog snel voor de zekerheid toe, "want onder die leeftijd mogen ze toch nog niet stemmen."

Opportunistisch[bewerken]

Op de vraag of dit allemaal niet wat opportunistisch is reageert Nagel ontkennend: "Nee hoor, natuurlijk gaat men nu roepen, die Jan Nagel begint wéér een nieuwe partij, na Leefbaar Schubbekutterveen, Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland, Leefbaar Washington, Leefbaar Grozny, Leefbaar Syrië, Leefbaar Jupiter, Leefbaar Mars, Opportunisten '86, de Partij voor Rechtvaardigheid, Daadkracht, Dood en Verderf, Paal en Perk Nu, Krijg Toch Allemaal Lekker de Tering, Iedereen Houdt van Jan Nagel en 50PLUS. Maar zo moet je dat niet zien. Ik voel gewoon perfect de tijdsgeest aan, en vertaal dat in een krachtig politiek geluid."

Voor Krol ligt het allemaal wat simpeler. "Ik heb gemerkt dat het vooral de jongeren zijn die me op straat feliciteren met het leegroven van de pensioenpot van mijn vroegere werknemers, het liegen over mijn opleiding en het sjoemelen met mijn leasebak. Oudjes staan juist met een vermanend vingertje te zwaaien, en noemen me een ordinaire zakkenvuller. Dus ja, dan kunnen die graftakken toch lekker mijn rug op!"

De partij is momenteel nog druk bezig haar kandidatenlijst te vernieuwen. Nagel verwacht niet dat dat veel problemen op zal leveren. "Onze huidige kandidaten zitten inmiddels in die levensfase dat je de hele dag eigenlijk alleen nog maar Duitse kinderliedjes zit te zingen, en allang blij bent dat je één keer per week naar het toilet gesleept wordt. We zijn nu hard op zoek naar frisse, jonge kandidaten, en daar is Tinder een geweldig hulpmiddel bij."

Rapper Boef[bewerken]

En er verandert meer. Ben Cramer is inmiddels aan de kant gezet als vaste partijzanger, en vervangen door rapper Boef, die precies past in het nieuwe imago dat 50PLUS graag uit wil stralen. "Teksten als Kan niet tegen m'n verlies, broer, we moeten winst maken, Doe gek, Jopie kan je op je kin raken, Rappers dying, beter laat ze inslapen, Money on my mind, ik heb geen eens zin in slapen en Fock een bitch, laat d'r zitten aan m'n saaf gappie, Ik boss haar, broer, ook al is ze kaal gappie zouden zo in ons nieuwe partijprogramma kunnen", glundert Nagel, die de rapper moeiteloos citeert. "Bovendien was de muziek van die weenie Ben Cramer toch een epic fail voor elke motherfucker met een beetje swag in se ass, dus ik ben blij dat we die mislukte clown een harde trap onder z'n hol hebben gegeven."

Wat ze nu met de naam van hun partij aanmoeten weet Nagel nog niet. "Maar misschien houden we die wel zo. We zijn bezig met een wetsvoorstel dat de opa's en oma's van Nederland ertoe zal dwingen om iedere week minstens 50 euro van hun pensioen aan hun kleinkinderen te af te staan. Dus dan zou die naam nog prima kloppen. Nieuw onderzoek van Maurice de Hond heeft uitgewezen dat dit precies is wat onze jonge kiezers willen, dus wie zijn wij dan om dat niet te doen?" Hoe een dergelijke gift daadwerkelijk afgedwongen kan worden weet Nagel nog niet precies. "Maar we zouden bijvoorbeeld kunnen dreigen met het van de buis halen van het razend populaire Tijd voor Max, dan hebben de oudjes niks meer om 's middags lekker bij in slaap te sukkelen. Als we dan ook nog een algeheel sudokuverbod instellen zullen ze zo genadeloos op zichzelf teruggeworpen worden dat ze zullen smeken of ze hun héle pensioen aan hun kleinkinderen mogen doneren!"

Game changer[bewerken]

Maurice de Hond kwam nog tijdens de persconferentie met een peiling die onomstotelijk bewees dat 50PLUS er in dat ene uur minstens veertig nieuwe zetels bij had gekregen, waarmee de partij nu in een klap de grootste van Nederland is. Ook onder de politiek verslaggevers in Den Haag is de plotselinge ommezwaai van 50PLUS goed gevallen. Frits Wester spreekt van een moedig besluit, en Ron Fresen durft zelfs van een game changer te spreken. Alleen de 96-jarige Ferry Mingelen is wat minder enthousiast. "Maar op mijn leeftijd kan de waan van de dag je ook weinig meer schelen, dus ze zoeken het maar lekker uit daar in Den Haag", liet hij weten vanuit zijn serviceflat met traplift in het Vadertje Dreeshuis te Voorschoten.