Belastingdienst wordt geprivatiseerd

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.
Het is nog de vraag of de blauwe envelop blijft bestaan.

17 februari 2017

DEN HAAG - De Tweede Kamer heeft vandaag besloten dat de Belastingdienst per fiscaal jaar 2018 geprivatiseerd wordt. Eric Wiebes is er nu eindelijk van overtuigd dat de huidige situatie niet langer houdbaar is. "Er zijn te veel mankementen die wij zelf niet op kunnen lossen, zoals datalekken. Daarom willen wij de belastingtak van de overheid afstoten", aldus de staatssecretaris van Financiën. Hij is ervan overtuigd dat private bedrijven genoeg kennis en kunde in huis hebben om de meeste problemen te verhelpen.

Het is nog niet bekend wie de Belastingdienst gaat overnemen. In de zomer van dit jaar volgt een aanbestedingsprocedure.

Een van de kanshebbers is het Hilversumse OpenToken B.V. Het bedrijf, dat gespecialiseerd is in opensource-oplossingen, denkt aan een systeem waarbij de burger zelf aan de formules en belastingtarieven mag sleutelen. In het kort komt het er op neer dat de Belastingdienst opensource wordt. Oprichter Sjaak van Plentenburg is niet bang voor misbruik: "De Wikipedia bijvoorbeeld, kan door iedereen bewerkt worden. Toch is deze encyclopedie betrouwbaar omdat gebruikers elkaar controleren." Van Plentenburg verwacht dat burgers elkaar op de vingers gaan tikken zodra iemand het een en ander onevenredig aanpast. De belastingdruk zal hierdoor evenwichtiger en eerlijker onder de bevolking worden verdeeld.

Het in Breda gevestigde Spirit & Motion gooit het over een heel andere boeg. "Dankzij jarenlange ervaring met yoga- en mindfullnesstrainingen hebben we geconstateerd dat iedereen een verschillend energieniveau heeft in de chakra's. Wij willen dat mensen die een overschot aan energie in een van hun chakra's hebben, hun belasting in de vorm van energie doneren aan hen die energetisch zwakker zijn," aldus Anoushka van Meidevenen. Ze denkt dat de gehele bevolking hierdoor spiritueel tot een hoger niveau wordt getild, waardoor economische problemen minder relevant worden. Ze zegt dat er veel steun is voor het plan om energetisch belasting te heffen.

Op de vraag hoe de belastinginkomsten gespendeerd worden konden beide bedrijven geen duidelijk antwoord geven. "Maar hier moeten we wel een duidelijk plan voor maken. Als we de concessie winnen, krijgen we er wel eensklaps 10 miljoen klanten bij," aldus Sjaak van Plentenburg. Ook is nog niet bekend welk btw-tarief voor private belastingheffing gaat gelden.

Niet iedereen is blij met de aanstaande privatisering. De ChristenUnie is bang dat de burger nog verder uitgeknepen wordt, daar privatisering voornamelijk zorgt voor hebzucht onder het management. De partij wijst hierbij op voorbeelden als NS en PostNL.

Bronnen[bewerken]