NS zet mindere en kort treinen in op Koningsdag

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.
Oranjevertraging

20 april 2017


Nederland - Op Koningsdag rijden de treinen volgens een 'oranjedienstregeling'. Reeds was bekend dat de NS minder en kortere treinen inzet op deze heugdelijke dag, maar nu is ook bekend geworden dat de NS ook mindere en kort treinen inzet. Los ervan dat de zin en derhalve de titel grammaticaal twijfelachtig is, houdt dat in dat mindere treinen gaan rijden, en ook nog eens kort treinen rijden. Dit betekent niet dat er op 27 april dat er kort mindere treinen zullen rijden, maar eerder dat der kort treinen zullen rijden op de verjaardag van de Nederlandse vorst. De lange intercity's van Groningen naar Den Haag of Rotterdam; van Vlissingen naar Amsterdam Centraal, van Maastricht naar Alkmaar, worden allemaal respectievelijk ingekort tot intercity's van Amersfoort en Schiphol; van Haarlem tot Amsterdam Sloterdijk en van Amsterdam Amstel tot Amsterdam Centraal.

Volgens de topman van de NS zijn deze maatregelen nodig omdat de massale drukte zo wordt vermeden. Wel wordt er een extra korte, tweeledige SGMm (sprinter) ingezet tussen Groningen en Assen want die mensen klagen al zoveel van veel te weinig treinen. "Krijgen ze een keer extra treinen op Koningsdag, is het weer niet goed. Desondanks blijven we ons best te doen een stabiele basissdienstregeling te verkopen aan al dat reisvee. Ze reizen toch wel met de trein - ze hebben toch geen keus, want de auto is vies en wie elke dag met de fiets van Groningen naar Utrecht moet is gewoon een randdebiel." De Vlaamse politieke partij CD&V voelt zich geprikkeld door de benaming van de NS-topman van zijn reizigers als "reisvee". N-VA-voorzitter Bart de Wever vindt het allemaal maar "much ado about nothing". Gelukkig gaf helemaal niemand daar ook maar één reet om.

Wegens plotse voorspelde werkzaamheden rijden er op Koningsdag geen treinen tussen Breda en Tilburg, Eindhoven en Tilburg en 's-Hertogenbosch en Tilburg. De Lijn zet een extra bus in op het traject tussen Turnhout en Tilburg.

Bronnen[bewerken]