Vaticaan verhoogt tarieven heiligverklaring

Uit Oncyclopedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit artikel maakt deel uit van OnNieuws, de gratis kwaliteitskrant die alle andere overbodig maakt.4 juli 2008

position=transparant Dit artikel bevat origineel en exclusief journalisme door een reporter in dienst van OnNieuws.

Vaticaanstad (van onze reporter ter plaatse... onze jongens zitten overal!)
Vanaf tweede kerstdag 2008 zal het Vaticaan zijn tarieven voor heilig- en zaligverklaring verhogen. De huidige prijzen dateren al van 1978, en de Paus moet óók zijn koopkracht in 't oog houden. De barema's blijven gehandhaafd, hoewel er even sprake was van het toevoegen van een superklasse (instantheiligverklaring op het moment van overlijden). Aan de aflaattarieven wordt voorlopig niet gesleuteld, al wordt de toevoeging van een aflaat voor eigen gebruik[1], een soort wissel op de toekomst, sterk overwogen. Het zou wel een prijzig item worden.

Geduldgeduld.GIF

De hier gepubliceerde officiële[2] tarieven zijn die voor heiligverklaring. Om de tarieven voor zaligverklaring te kennen volstaat het om de prijs te halveren. De Low Priority procedure (geen maximumlengte, minimumlengte 50 jaar, alle andere procedures gaan voor) zal voortaan 10.000 EUR kosten. De Standard procedure (maximum 50 jaar) krijgt een prijskaartje van 25.000 EUR. De Priority procedure (maximum 25 jaar) kost voortaan 50.000 EUR, de Express procedure (maximum 10 jaar) 100.000 EUR en de Super Express procedure (maximum 5 jaar) 250.000 EUR.

Voor martelaren zal een (nog te bepalen) gunsttarief gelden, en groepen vanaf 25 personen (een gemiddeld klooster, zeg maar) krijgen een korting van 10%. Pausen krijgen 5% korting, kardinalen 2%. Niet-katholieken betalen een toeslag van 50%. Wie geen geen bewijs van mirakel kan voorleggen moet een toeslag van 5% betalen. Meer info volgt op 26 december 2008.

Het steuncomité "Damiaanactie" verklaarde nogmaals te betreuren dat deze barema's, die in voege gekomen zijn in 1945, 120 jaar geleden al niet bestonden. Hun kandidaat (zie foto: de kandidaat schept een luchtje in afwachting van zijn op handen zijnde heiligverklaring) werd nog volgens de oude "allen gelijk en 't kan lang duren" procedure behandeld.

  1. Tot nu toe wordt de uitwerking van aflaten beperkt tot het zieleheil van overledenen.
  2. Voor sommige gevallen wordt al eens iets extra gedaan, maar dat spreekt vanzelf.